België kijkt vrijdag met extra aandacht naar Club NXT

Terwijl Club Brugge zondag bezoek krijgt van de nummer zeventien, ontvangt Club NXT vrijdagavond kampioen Union. Ook de beloften zijn bezig aan de laatste weken van het seizoen. Het is een turbulent seizoen voor de ploeg van Rik De Mil. Waar haar toekomst ligt, is nog altijd niet duidelijk. Club NXT doet in de laatste wedstrijden zijn opperste best om de Pro League te overtuigen. Vrijdagavond kan het een nieuw statement maken.

In de aanloop naar dit seizoen was er nog een plekje in 1B dat opgevuld moest worden. Omdat de Pro League Club Brugge vorig jaar uitriep tot (logische) kampioen, mocht de club haar beloften inschrijven voor het tweede niveau. Een primeur in het Belgische voetbal. Nog nooit eerder was een beloftenteam actief in het betaald voetbal. Aan Club NXT dus de eer om zijn leeftijdsklasse zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Hoewel de resultaten vooralsnog niet bepaald om over naar huis te schrijven zijn, kan Blauw-Zwart tevreden zijn over de ontwikkeling die een aantal beloften doormaakt.

Zo plukken onder anderen Ignace Van Der Brempt, Thomas Van den Keybus en Maxim De Cuyper allemaal de vruchten van hun ervaringen in 1B. Doordat de beloften op een redelijk niveau uitkomen, vinden ze makkelijker de aansluiting bij de hoofdmacht. En daar heeft de ploeg van Philippe Clement natuurlijk weer veel profijt van. De coach van de koploper van de Jupiler Pro League deed namelijk al meerdere keren een beroep op spelers van Club NXT. Door andere (top)ploegen wordt met veel jaloezie gekeken naar de ontwikkelingen in Brugge.

Onduidelijkheid

Zij vinden het niet eerlijk dat de beloften van Club Brugge wél in acteren in 1B. Hein Vanhaezebrouck, coach van KAA Gent, noemde het vorige maand zelfs ''een vorm van competitievervalsing''. Heel gek is het dan ook niet dat de toekomst van Club NXT veelbesproken is. Onlangs ging de Pro League er nog uitgebreid over in debat. De voetbalbond had voorafgaand een opvallende belofte gedaan: met ingang van volgend seizoen spelen er ofwel meerdere beloftenteams in 1B, ofwel geen enkel. In eerste instantie leek er veel draagvlak te zijn voor het plan om meer beloftenteams toe te laten treden tot 1B. Daar werd vorige maand echter geen tweederdemeerderheid voor gevonden.

Zo staat er dus nog altijd een groot vraagteken achter de toekomst van Club NXT. De ploeg van De Mil houdt zich in de tussentijd 'gewoon' bezig met de prestaties op het veld. En die worden er, met het einde van de competitie in zicht, steeds beter op. Club NXT laat het hele seizoen al zien over veel talent te beschikken en dat het niet per se onder hoeft te doen voor de andere ploegen in 1B. Het ontbrak de beloften echter aan punten. Daarop word je uiteindelijk afgerekend, alhoewel Club Brugge vooral baat heeft bij een goed podium waarop de grootste talenten zich verder kunnen ontwikkelen. Ploegen zoals RWDM, Lommel en Deinze hechten daar echter geen waarde aan. Door de teleurstellende resultaten van Club NXT stond de Pro League dan ook niet heel sterk in haar schoenen.

https://twitter.com/ClubNxt/status/1381661893564248075?s=20

Graadmeter

Maar, zoals hierboven al gezegd, worden de resultaten van Club NXT steeds beter. De ploeg is inmiddels twee opeenvolgende wedstrijden ongeslagen en dat is al een hele prestatie. Vorige week boekte het een goed 1-1 gelijkspel tegen RWDM, afgelopen zondag werd er met 2-0 gewonnen van Lierse Kempenzonen. Vrijdagavond mogen de beloften laten zien dat de 'ongeslagen reeks' geen incident is. Met de thuiswedstrijd tegen kampioen Union wacht de ultieme graadmeter. De Mil en co moeten dan bewijzen dat ze daadwerkelijk stappen hebben gezet. De Pro League en ook andere betrokkene partijen zullen de wedstrijd met veel interesse volgen. Club NXT speelt niet alleen om de eer en het goede gevoel, maar ook voor de toekomst.

Lees meer: