Brak de favorietenrol Club op in bekerfinale? ''Dan bestaat het gevaar op overmoed''

Opstootjes moeten vermeden worden in de Play-Offs
Opstootjes moeten vermeden worden in de Play-Offs Foto: © Gvg/Photo News

Met overmacht kroonde Club Brugge zich in het afgelopen seizoen tot kampioen van België. De voorsprong op nummer twee Gent was maar liefst vijftien punten. Daarnaast verloor het elftal van Philippe Clement slechts één keer. Het behield, vooralsnog, sterkhouders als Simon Deli, Clinton Mata en Hans Vanaken. In aanloop naar de bekerfinale tegen Royal Antwerp FC werd Blauw-Zwart niet voor niks aangewezen als torenhoge favoriet. Toch ging het mis. ''De finale winnen leek voor de buitenwereld maar een formaliteit. Dan bestaat het gevaar op overmoed.''

''In zo'n wedstrijd zoals morgen kan alles gebeuren. We moeten voor alles klaar zijn, gas geven en die beker pakken.'' Ruud Vormer liet er tijdens de persconferentie in aanloop naar de bekerfinale geen gras over groeien: de beker moest mee naar Brugge. De verwachting was dat Club dat ook wel even zou doen. Landskampioen en de selectie intact gehouden, terwijl Antwerp niet alleen een nieuwe trainer had, maar ook een flink gewijzigd elftal. Niets bleek minder waar. De wil om de derde dubbel in de clubgeschiedenis te pakken, was er wel, maar uitte zich niet op het veld. Antwerp, dat minder kwaliteit heeft dan Club Brugge, speelde fel doch geconcentreerd en was meer bij de les dan de landskampioen.

Grote kloof tussen Club Brugge en de concurrentie

Waar ging het mis voor Club Brugge? Daags na de bekerfinale lieten veel journalisten zich uit over de gebreken bij de landskampioen. Vrijwel iedereen is het erover eens dat de club, ondanks het feit dat er geen sterkhouder is vertrokken, de markt op moet. Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, legt de vinger echter op een andere, zere plek.

''Toen Liverpool kampioen werd, zei Jürgen Klopp dat een club die zich aan de top waant meteen de weg naar beneden heeft ingezet. Hij wilde duidelijk maken dat iedereen met de voeten op de grond moest blijven. Onderschatting van de tegenstander past in wezen niet bij Club Brugge, maar Blauw-Zwart kreeg ongelooflijk veel lof de laatste maanden. De overdonderende competitie voor corona, de manier waarop de ploeg ook naast het veld verder wordt uitgebouwd, het prachtige trainingscomplex, er gaapt op vele plekken een grote kloof tussen Club en de concurrentie en dat wordt constant benadrukt'', vertelt Sys in zijn wekelijke column.

''Heeft zich dat allemaal onbewust op het elftal overgeplant?'', vraagt Sys zich af. De favorietenrol was wellicht helemaal niet in het voordeel van Club, zeker niet na de lange break. ''Dan bestaat het gevaar op overmoed. In ieder geval was de prestatie in de eerste helft ondermaats. Benieuwd in hoeverre de ploeg zich zaterdag tegen Sporting Charleroi zal herpakken.''

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
3/03
Genk
13:30
Club Brugge
zo
10/03
Club Brugge
16:00
OH Leuven
zo
17/03
Sint-Truiden
18:30
Club Brugge
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 27 30 65
2 Anderlecht 27 25 57
3 Club Brugge 27 29 45
4 Antwerp 27 24 45
5 Genk 27 22 43
6 Gent 27 12 43
7 Cercle Brugge 27 7 43
Bekijk de hele stand