Club Brugge moet alles op alles zetten voor de dubbel

Philippe Clement, trainer van Club Brugge
Philippe Clement, trainer van Club Brugge Foto: © Federico Pestellini/Panoramic /Photo News

Hoewel Dynamo Kiev Club Brugge al in een vroegtijdig stadium uit de Europa League knikkerde, kan het nog altijd een historisch seizoen worden. De landstitel kan FCB haast niet meer ontgaan, terwijl het vanavond een volgende stap richting de bekerfinale hoopt te zetten. Misschien wel meer dan ooit wil Club de dubbel winnen. Het zou de eerste keer zijn sinds 1996.

Niet Club Brugge, maar KRC Genk kroonde zich in 2019 tot landskampioen. Dat viel natuurlijk niet goed op Jan Breydel. Ivan Leko vertrok en Club haalde Philippe Clement, hoofdcoach van Genk, als vervanger. Daarnaast roerde de club zich flink op de transfermarkt. Zo werden onder anderen Simon Mignolet, David Okereke en Simon Deli voor de nodige miljoenen naar Brugge gehaald. Alles met maar één doel: de landstitel terug naar huis brengen. Daar slaagde de ploeg met verve in. Na 29 speelronden had Club slechts één keer verloren. Dat was van Antwerp FC. De voorsprong op eerste achtervolger KAA Gent bedroeg vijftien punten.

Hoewel het seizoen door het coronavirus niet werd afgemaakt, kon de Pro League natuurlijk niet anders dan Club Brugge uitroepen tot landskampioen. Het was een lange tijd geleden dat er een ploeg zó dominant was in België. Ook in het bekertoernooi reeg de landskampioen de overwinningen aaneen, resulterend in een finaleplaats. In de eindstrijd was Antwerp de tegenstander, de enige Belgische ploeg die erin was geslaagd van Club te winnen. Aan Blauw-Zwart de taak om orde op zaken te stellen. Daar slaagden Clement en co echter niet in. De Antwerpenaren zegevierden met 0-1 en deelden Club voorafgaand aan de competitiestart een eerste tik uit.

Irritaties bij Club Brugge tijdens de bekerfinale tegen Antwerp
De frustraties lopen hoog op bij Club Brugge tijdens de verloren bekerfinale tegen Antwerp FC. (Photo by Gregory Van Gansen/ Photonews)

Waarschuwing

Tegelijkertijd mochten we de nederlaag in de bekerfinale ook als een waarschuwing zien. Hoewel Club zich ruimschoots kroonde tot landskampioen, moest het niet denken dat het dat kunststukje opnieuw zou flikken. In de eerste seizoenshelft leek het daar ook zeker niet op. De onderlinge verschillen in de brede top waren nihil en het was wekelijks stuivertje wisselen om de koppositie. Uiteindelijk ging Club als leider de winterstop in. De voorsprong op Genk, dat één wedstrijd minder had gespeeld, bedroeg vier punten. We leken ons dus op te kunnen maken voor een boeiende strijd in de tweede seizoenshelft.

Daar is echter niets van waar. Blauw-Zwart nam al snel afstand van de concurrentie en heeft de landstitel inmiddels al met één hand vast. Uiteraard, een knappe prestatie van de ploeg van Clement. Maar alleen de landstitel is niet meer voldoende. Club Brugge heeft veruit het grootste budget en dus de beste selectie, waardoor het eigenlijk jaarlijks kampioen moet worden. Ook de Beker van België moet om de zoveel jaar naar Jan Breydel. Dit seizoen moet die door Clement en zijn manschappen worden gewonnen. Niet alleen omdat de laatste bekerwinst dateert van 2015, maar ook omdat de Europese droom al vroeg in rook opging.

Hoofdprijs

Club Brugge was erop gebrand om het goede optreden in de Champions League een vervolg te geven, maar door veel pech moest het haar meerdere erkennen in Dynamo Kiev. De straatlengte voorsprong op de concurrentie is natuurlijk prettig, maar Club wordt tegenwoordig ook beoordeeld op haar prestaties in Europa. En die zijn de laatste jaren simpelweg niet goed genoeg. Daarom zien wij het winnen van de beker wel degelijk als hoofdprijs, ook om de uitschakeling in de Europa League wat dragelijker te maken. De discussie over de BeNeLiga is allemaal wel leuk en aardig. Maar dan moet Club eerst weer eens de dubbel winnen. Om te beginnen dit seizoen. Daarna zien we wel verder.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1367369664741965832?s=20
Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
24/09
Anderlecht
18:30
Club Brugge
do
28/09
Club Brugge
20:45
Genk
zo
1/10
Club Brugge
18:30
Sint-Truiden
zo
8/10
Standard Liège
13:30
Club Brugge
za
21/10
Kortrijk
16:00
Club Brugge
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Gent 6 5 14
2 Anderlecht 7 2 14
3 Club Brugge 6 13 13
4 Cercle Brugge 7 3 12
5 Antwerp 6 9 11
6 Genk 6 6 11
7 Sint-Truiden 7 1 11
Bekijk de hele stand