Club-huurling Openda gevierde man bij Jonge Duivels

PHOTONEWS 10878229 075
PHOTONEWS 10878229 075 Foto: © Nico Vereecken/Photo News

Charles de Ketelaere kreeg weliswaar een uitverkiezing van Roberto Martínez, maar hij mocht zich eerst melden bij de Jonge Duivels. Die speelden vrijdag namelijk de belangrijke wedstrijd tegen Turkije in de strijd om een ticket voor het EK Onder-21 van 2023. De Ketelaere stond aan de aftrap, maar het was een andere bekende die de hoofdrol op zich nam. Loïs Openda bezorgde de Belgische beloften een mooie avond in Turkije.

De Jonge Duivels beleefden een moeilijke zomer. Terwijl de Nederlandse, Duitse en Portugese beloften furore maakten op het EK Onder-21, zaten de Belgische thuis op de bank. Ze slaagden er vorig jaar niet in om een ticket voor het hoofdtoernooi te veroveren. In Bosnië en Herzegovina ging het pijnlijk mis voor de ploeg van Jacky Mathijssen. Bij het volgende EK - in 2023 - wil ze uiteraard wel van de partij zijn. De kwalificatiereeks ging met een 1-3 overwinning op Kazachstan in ieder geval goed van start.

Vrijdagavond stonden de Jonge Duivels tegenover hun Turkse leeftijdsgenoten. Mathijssen riep met Senne Lammens, Ignace Van der Brempt, Tibo Persyn en Charles de Ketelaere weliswaar vier spelers van Club Brugge op, maar enkel laatstgenoemde kon rekenen op een basisplaats. De aanvaller van Blauw-Zwart dacht na tien minuten al een assist bij te kunnen schrijven, maar de kopbal van Ewoud Pletinckx belandde op de paal. De Jonge Duivels namen na een moeizame start het heft in handen en dat leidde na 31 minuten in de openingstreffer. Loïs Openda, die door Club Brugge wordt verhuurd aan Vitesse, was de gevierde man. Een knappe treffer, al zag de Turkse doelman er niet goed uit.

Belangrijke overwinning

0-1 was tevens de ruststand, maar de drie punten waren zeker nog niet binnen. De Turken zetten de Belgen in de beginfase van de tweede helft flink onder druk en kregen ook kansen, maar de gelijkmaker viel niet. De Turkse storm ging vervolgens wat liggen en dat gaf de Belgen de gelegenheid om zelf ook weer een beetje aan aanvallen te denken. Veel creëerden ze zeker niet, maar met nog tien minuten te gaan stond het wel 0-2. Met zijn tweede van de avond besliste Openda de wedstrijd definitief in het voordeel van de Jonge Duivels.

De rappe aanvaller maakte direct na zijn tweede treffer plaats voor Van der Brempt, die dus nog even mocht opdraven. Turkije kreeg in de slotfase nog een grote kans op 1-2, maar Maarten Vandevoordt hield zijn doel schoon. In blessuretijd bepaalde invaller Yorbe Vertessen de eindstand op 0-3. De Jonge Duivels boekten zodoende hun tweede overwinning in de kwalificatiereeks. Op 8 oktober mogen ze weer. Dan is in Leuven Kazachstan de tegenstander.