Club-huurlingen azen op succes in de Conference League

Club Brugge is natuurlijk al een tijdje uitgespeeld in Europa. Maar dit betekent niet dat er helemaal geen Club-spelers meer in actie komen op het Europese toneel. Integendeel zelfs. Loïs Openda, Kamal Sowah én Michael Krmencik hopen donderdag allemaal op een succesvolle avond in de UEFA Conference League.

Openda vertrok afgelopen zomer voor het tweede opeenvolgende seizoen op huurbasis naar Vitesse. Waar hij zich in het afgelopen seizoen al nadrukkelijk liet gelden, doet hij er in het huidige nog een schepje bovenop. In 34 wedstrijden in alle competities was hij goed voor zestien doelpunten en vier assists. In de UEFA Conference League scoorde hij vooralsnog drie keer in zeven wedstrijden.

Na de winterstop wil het echter nog niet echt vlotten met Openda. Zo mistte hij afgelopen vrijdag nog een strafschop in de thuiswedstrijd tegen Sparta, die vanwege ongeregeldheden op de tribune én het veld bij een 0-1 tussenstand werd gestaakt. Vitesse en Openda beleefden dus geen ideale generale voor de achtste finales van de UEFA Conference League, waarin ze het opnemen tegen het 'grote' AS Roma. De Arnhemmers rekenden dit seizoen echter al af met onder meer Anderlecht en Tottenham Hotspur.

https://twitter.com/MijnVitesse/status/1501826520737882113?s=20&t=Tu8iVb94khAtP8BlyX4ZBA

Sowah (AZ)

Vitesse is niet de enige Nederlandse ploeg die nog actief is in de UEFA Conference League. Ook Feyenoord, PSV én AZ treden donderdag aan in de achtste finales. AZ treft met FK Bodø/Glimt een op papier veel mindere tegenstander dan Vitesse. Maar FK Bodø/Glimt verbaasde vriend en vijand door in de groepsfase met 6-1 (!) te winnen van AS Roma en in de vorige ronde af te rekenen met Celtic. De tijdelijke werkgever van Sowah is dus gewaarschuwd.

Sowah kan donderdagavond zijn Europese debuut voor AZ maken. De Ghanees kwam vooralsnog vier keer in actie voor de Alkmaarse ploeg, vier keer als invaller. Waar hij tijdens zijn eerste drie invalbeurten nog niet van waarde kon zijn, was dat afgelopen zondag wel het geval. Sowah was als invaller betrokken bij twee doelpunten. Daarmee had hij een belangrijk aandeel in de 1-3 zege op NEC. Of zijn sterke invalbeurt voldoende is voor zijn eerste basisplaats zal moeten blijken.

https://twitter.com/AZAlkmaar/status/1501807564681478145?s=20&t=Tu8iVb94khAtP8BlyX4ZBA

Krmencik (Slavia Praag)

Wie in ieder geval niet op een basisplaats lijkt te moeten rekenen, is Krmencik. Hij hoopte bij Slavia Praag zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. Maar succesvol is zijn uitleenbeurt (nog) niet. Na de winterstop kwam hij vooralsnog pas 105 minuten in actie. Ook in het tweeluik met Fenerbahçe in de tussenronde van de UEFA Conference League waren er geen speelminuten voor hem weggelegd. De kans dat hij donderdagavond wel in actie komt, lijkt heel klein.

Krmencik zat afgelopen weekend namelijk niet bij de selectie voor het thuisduel met AC Sparta Praag. Dat won Slavia Praag met 2-0. Daarmee beleefde de regerend kampioen van Tsjechië een goede generale voor de eerste ontmoeting met LASK Linz in de achtste finales van de UEFA Conference League. LASK Linz eindigde als achtste in de reguliere Oostenrijkse competitie. De weg naar de kwartfinale lijkt dus open te liggen voor Slavia Praag.

https://twitter.com/slavia_eng/status/1501817454355529730?s=20&t=Tu8iVb94khAtP8BlyX4ZBA
Lees meer: