Club mag na Olsen nog niet klaar zijn op de transfermarkt

De laatste week van januari is ingegaan en dat betekent dat de transfermarkt alweer bijna haar deuren sluit. Club Brugge heeft dus niet meer heel veel tijd om zaken te doen. De titelhouder versterkte zich begin deze maand al met Tajon Buchanan en staat nu op het punt om Skov Olsen over te nemen van Bologna. Maar wat ons betreft is Blauw-Zwart nog niet klaar op de transfermarkt.

In vergelijking met vorig jaar beleeft Club Brugge een rustige transferwindow. Vorig jaar vond er rond deze tijd nog een kleine volksverhuizing plaats richting Brugge. Bas Dost, Stefano Denswil, Tahith Chong en Nabil Dirar maakten allemaal de overstap naar Blauw-Zwart. Deze maand bleef het vooralsnog bij de komst van Tajon Buchanan.

De transfer van Buchanan werd van de zomer al aangekondigd, maar New England Revolution wilde hem niet midden in het seizoen laten gaan. Nu is de Canadees eindelijk speler van Club Brugge. Zondag was hij op Standard als invaller nog belangrijk met een assist op de 2-2 van Bas Dost, die Club een punt bezorgde. Maar in de komende vier wedstrijden kan Buchanan zijn ploeg niet van dienst zijn.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1485651105539186691?s=20

Schot in de roos?

De Canadees speelt interlands met zijn land en is daardoor niet van de partij tegen Union, KV Kortrijk en KAA Gent (beker én competitie). Dat wist Club weliswaar al toen Buchanan in augustus zijn krabbel zette onder een handtekening bij Blauw-Zwart. Maar de mogelijke komst van Skov Olsen kan daar toch niet helemaal van los worden gezien.

De komst van Buchanan voelde als een bevrijding voor Club Brugge omdat de ploeg eindelijk minder afhankelijk zal zijn van Charles de Ketelaere en Noa Lang. Dat bleek afgelopen zondag. Niet De Ketelaere of Lang, maar Buchanan was belangrijk met een assist. In de komende wedstrijden zullen Lang en De Ketelaere toch weer de kar moeten gaan trekken. Tenzij de komst van Olsen een schot in de roos blijkt.

Het leek vorige week al een kwestie van tijd voordat de Deense aanvaller Bologna zou verruilen voor Club Brugge. Maar het bleef toch een paar dagen stil rond Olsen. Nu is de komst van de Deen volgens Het Laatste Nieuws toch echt nabij. Opvallend is deze zet van Blauw-Zwart op de transfermarkt natuurlijk wel. Zeker omdat afgelopen zomer nog de nodige aanvallers, waaronder Kamal Sowah, José Izquierdo en Ruben Providence, werden aangetrokken.

Kamal Sowah in de bekerwedstrijd tegen KRC Genk
Recordaankoop Kamal Sowah krijgt in de persoon van Skov Olsen nog meer concurrentie. (Photo by Perry vd Leuvert/Orange Pictures)

Nieuwe impulsen

Maar de genoemde namen hebben nog niet laten zien dat zij de concurrentie aan kunnen gaan met De Ketelaere en Lang. Die conclusie moet Alfred Schreuder toch ook hebben getrokken. Wij hopen echter dat Club zich op de transfermarkt niet blindstaart op de voorhoede. Want achterin kan de ploeg ook nog wel wat nieuwe impulsen gebruiken.

En dat is eigenlijk nog zachtjes uitgedrukt. Het is een publiek geheim dat de achterhoede dit seizoen de achilleshiel vormt van Club Brugge. Voor de winterstop moest de ploeg liefst 28 doelpunten slikken in de competitie en op Standard kwamen er dus weer twee bij. Vooral de manier waarop de doelpunten tot stand kwamen zullen Schreuder zorgen baren. Niet in de laatste plaats omdat zijn beste verdediger (Jack Hendry) ook nog eens is geschorst voor de topper tegen Union.

Mechele is niet meer de betrouwbare verdediger van welweer en Nsoki heeft nog niet kunnen overtuigen.

Weinig zekerheid achterin

Het mag een club als Blauw-Zwart natuurlijk niet gebeuren dat bij het uitvallen van één verdediger er meteen paniek ontstaat. Maar het is veelzeggend over de situatie van Club in de competitie én de vorm van de andere verdedigers. Brandon Mechele is niet meer de betrouwbare verdediger van weleer en Stanley Nsoki heeft nog steeds niet kunnen overtuigen. Volgens Schreuder heeft hij genoeg opties om Hendry te vervangen. Maar als wij een blik werpen op de selectie, valt dat toch een beetje tegen.

Matej Mitrovic is de enige van origine centrale verdediger die Schreuder achter de hand heeft. Maar de Kroaat komt al maanden niet meer in de plannen voor. Blijven over Federico Ricca en Clinton Mata. Beiden zijn eigenlijk vleugelverdedigers, maar hebben bewezen ook centraal uit de voeten te kunnen. Het is echter de vraag of Schreuder het aandurft om in zo'n belangrijke wedstrijd aan te treden met een jongeling als Ignace Van der Brempt.

Dat er achterin nog wat bij mag, misschien wel moet, is dus duidelijk. Wij verbazen ons eigenlijk al over het feit dat er nog geen berichten de ronde doen over de komst van een centrale man. Club heeft weliswaar nog tijd om daar verandering in te brengen. Maar vindt in de laatste dagen van de mercato maar een centrale verdediger die er meteen staat...

Lees meer: