Club NXT doet volgend seizoen een stapje terug

Het seizoen van Club NXT zit er alweer een paar weken op. Hoewel de beloften de competitie als hekkensluiter afsloten, kan Club Brugge met een goed gevoel terugkijken op hun debuut in 1B. Niet alleen zette een aantal spelers een nieuwe stap in zijn ontwikkeling. Ook werden de resultaten steeds beter. Daar kan Club NXT helaas geen vervolg aan geven. Volgend seizoen zal de ploeg van Rik De Mil namelijk niet actief zijn in 1B.

Er was in de afgelopen maanden veel te doen om de toekomst van de beloftenploegen, waaronder Club NXT. Doordat de Pro League in de aanloop naar dit seizoen besloot om het aantal teams in 1A uit te breiden naar achttien, kwam er een plekje vrij op het tweede niveau. Als landskampioen kreeg Club Brugge de kans om zijn beloften in te schrijven voor het nieuwe seizoen in 1B. Die kans liet Blauw-Zwart natuurlijk niet onbenut.

Hoewel de resultaten niet bepaald om over naar huis te schrijven waren, volgde Club Brugge de verrichtingen en ontwikkelingen van de beloften met een tevreden gevoel. Een aantal van hen ontwikkelde zich namelijk sterk. Ignace van der Brempt, Thomas Van den Keybus en Daniel Pérez, bijvoorbeeld. Zij maakten indruk bij de beloften en kregen van Philippe Clement een kans in de hoofdmacht. Andere topploegen vonden het maar niks. Hein Vanhaezebrouck, hoofdtrainer van KAA Gent, had het zelfs over een ''vorm van competitievervalsing''.

Integratie vanaf seizoen 2022-2023

Reden voor de Pro League om te debatteren over de toekomst van Club NXT en andere beloftenploegen. De bond dacht in eerste instantie veel draagvlak te verkrijgen voor het idee om meer beloftenploegen toe te laten treden tot 1B. In maart werd daar echter geen tweederdemeerderheid voor gevonden. Er stond een lange tijd een groot vraagteken achter de toekomst van Club NXT, maar die lijkt nu eindelijk vorm te krijgen.

''De raad van bestuur van de Pro League heeft begin deze maand een concreet voorstel op tafel gelegd voor de integratie van de beloften (U23) van hun clubs in de reeksen 1B, eerste amateurs, tweede en derde afdeling. De profclubs hebben hun doelen bijgesteld. Eerst wilden ze die integratie al vanaf komend seizoen doorvoeren, nu zal dat pas vanaf het seizoen 2022-2023 gebeuren'', klinkt het bij Het Nieuwsblad. Dat betekent dus dat Club NXT volgend seizoen niet in het betaalde voetbal actief is.

De beloften van Club Brugge worden vervangen door Virton. Om de integratie van beloftenploegen vanaf 2022-2023 door te voeren, hebben de profclubs de amateurverenigingen enkele voordelen geschoteld. Niet alleen worden die amateurclubs er financieel beter op. Ook promotie naar 1B wordt in de toekomst makkelijker. De algemene vergadering van de Pro League moet op dinsdag 25 mei de beslissing nog bekrachtigen.

Lees meer: