Club NXT geeft duidelijk signaal af aan Pro League

Rik De Mil, coach van Club NXT
Rik De Mil, coach van Club NXT Foto: © Jeroen Meuwsen Fotografie/Photo News

Club NXT maakt dit seizoen zijn debuut in het betaald voetbal. Daar is eigenlijk al vanaf het moment dat bekend werd dat de beloften hun intrede zouden doen in 1B, veel om te doen. Andere Belgische topploegen vinden het maar niks dat Club Brugge meer profijt kan hebben van de ontwikkeling van haar grootste talenten. Het is dan ook nog niet duidelijk waar de toekomst van Club NXT ligt. De ploeg van Rik De Mil doet er in ieder geval alles aan om reclame te maken voor beloftenteams in 1B. Vrijdagavond gaf het zelfs een duidelijk signaal af aan de Pro League.

Enkele weken geleden ging de Pro League in debat over de toelating van meerdere beloftenteams tot 1B. Er stond flink wat druk op de voetbalbond, aangezien het een opmerkelijke belofte had gedaan. Of er spelen met ingang van volgend seizoen meerdere beloftenteams in 1B, of helemaal geen. Dat laatste zou natuurlijk heel slecht nieuws betekenen voor Club Brugge en Club NXT. Het is geen geheim dat de koploper van de Jupiler Pro League zich in haar handen wrijft met de aanwezigheid van de beloften in 1B. Hoewel de resultaten allesbehalve bijzonder zijn, kan Blauw-Zwart tevreden zijn met hoe een aantal spelers zich ontwikkelt.

Competitievervalsing

Ignace Van Der Brempt, Thomas Van den Keybus, Maxim de Cuyper. Drie namen die in het afgelopen seizoen al debuteerden in de hoofdmacht, maar zich in 1B verder kunnen blijven ontwikkelen. Daar heeft Club Brugge veel profijt van. Clement doet dit seizoen geregeld een beroep op de beloften van Club NXT. Daniel Pérez is het meest recente voorbeeld dat laat zien hoe snel je de stap naar het eerste kunt maken. Door andere topploegen wordt daar met veel jaloezie naar gekeken. ''Je ziet het belang van spelen met je beloften op een hoger niveau. Dat is naar andere 1A-ploegen een vorm van competitievervalsing'', zei KAA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck.

Het recente debat van de Pro League had duidelijkheid moeten creëren, maar het werd er voor de voetbalbond alleen maar moeilijker op. Het plan om minimaal zes andere beloftenploegen hun intrede te laten doen in 1B, leek in eerste instantie op veel draagvlak te kunnen rekenen. Tijdens het debat werd er echter geen tweederdemeerderheid gevonden. Vooral de 1B-clubs weerden zich fel. Door de teleurstellende resultaten van Club NXT stond de Pro League natuurlijk ook niet heel sterk in haar schoenen. In de afgelopen weken liet de ploeg van De Mil echter weldegelijk progressie zien.

Laatste stap

De beloften van Club Brugge spelen eigenlijk wekelijks een goede wedstrijd, maar ze vergeten zich simpelweg te vaak te belonen. Zo waren ze twee keer niet minder dan Seraing, maar mistten ze in beide confrontaties de ervaring om de wedstrijd dood te spelen. Vrijdagavond ging dat al stukken beter. Op bezoek bij RWDM kwam Club NXT op het halfuur op achterstand, maar vocht het zichzelf alweer snel naast de thuisploeg. Vooral in de tweede helft speelde de ploeg van De Mil een zeer volwassen wedstrijd, die ze ook zomaar had kunnen winnen. De laatste stap, een wedstrijd definitief naar zich toe trekken, kan Club NXT natuurlijk alleen zetten als het op dit niveau actief blijft. Daar hebben ook de Belgische beloften profijt van. Dat demonstreerde Van Der Brempt onlangs bij de O21 van de Rode Duivels.

https://twitter.com/ClubNxt/status/1378073727213182977?s=20
Lees meer:
0 reacties
Agenda
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
zo
19/05
Anderlecht
18:30
Club Brugge
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand