Club NXT heeft zichzelf flink in de nesten gewerkt

Club NXT begon overweldigend aan het seizoen in de Pro League U21. Na een 0-8 overwinning op de leeftijdgenoten van Charleroi werden die van KV Mechelen met 7-0 aan de kant geschoven. Maar die lijn konden de beloften eigenlijk niet doortrekken. Maandagavond gingen ze zelfs met 1-0 onderuit op bezoek bij KV Mechelen, de hekkensluiter. Daardoor staat Club NXT nu vijfde, een klassering die géén recht geeft op promotie naar 1B.

De ploeg van Rik De Mil debuteerde in het afgelopen seizoen op het tweede niveau. Er kwam een plekje vrij en Club Brugge had als landskampioen het recht om zijn beloften in te schrijven voor 1B. Die kans liet Blauw-Zwart onbenut. Al snel bleek waarom. Hoewel Club NXT het hele seizoen onderaan bungelde, kon Club met een goed gevoel terugkijken op het debuut van de beloften in het professionele voetbal.

Meerdere talenten konden zich in 1B verder ontwikkelen en speelden zich in de kijker van toenmalig trainer Philippe Clement. Denk aan Ignace Van der Brempt, maar ook aan Senne Lammens, Thomas Van den Keybus en Daniel Pérez. De hoofdmacht had profijt van de aanwezigheid van Club NXT in 1B en dat leidde - logischerwijs - tot jaloezie bij andere (top)clubs in 1A.

Hein Vanhaezebrouck had het zelfs over een 'vorm van competitievervalsing'.

Zij trokken aan de bel bij de Pro League. Hein Vanhaezebrouck van KAA Gent had het zelfs over een 'vorm van competitievervalsing'. De voetbalbond ging met betrokkenen om de tafel over de invulling van 1B én de toekomst van beloftenploegen. Na lang wikken en weken kwam ze tot de conclusie dat het eerlijker zou zijn als ook Club NXT zich via een beloftencompetitie moest zien te 'plaatsen' voor 1B.

Hogesnelheidstrein

Er kwam na één seizoen een voorlopig einde aan het huwelijk tussen de ploeg van De Mil en 1B. Maar de Brugse beloften waren er natuurlijk op gebrand om zo snel mogelijk terug te keren op het tweede niveau. Ze lieten er in de eerste twee matchen dan ook geen gras over groeien. Vijftien doelpunten in twee wedstrijden. Club NXT leek als een hogesnelheidstrein door de Pro League U21 heen te denderen.

Maar een paar maanden later blijkt niets minder waar. In de groepsfase van de UEFA Youth League maakte de ploeg van De Mil veel indruk, maar in eigen land gaat het allemaal heel moeizaam. Club NXT liet al elf punten liggen. Er werd verloren van Standard, KAA Gent en KV Mechelen en tegen KRC Genk kwamen de beloften niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

https://twitter.com/ClubNxt/status/1485717980692594689?s=20

Buiten de boot

De aanwezigheid van onder meer Owen Otasowie, Tibo Persyn, Cisse Sandra en Noah Mbamba mocht in die wedstrijden niet baten. Club NXT verspeelde al veel te veel punten en heeft zichzelf daarmee flink in de nesten gewerkt. Alleen de bovenste vier ploegen promoveren na dit seizoen naar 1B. Op dit moment valt Club NXT buiten de boot. De ploeg van De Mil staat momenteel vijfde in de Pro League U21.

Maar reden tot paniek is er nog niet. De achterstand op nummer vier KAA Gent bedraagt slechts twee punten en Club NXT heeft ten opzichte van de beloften uit Oost-Vlaanderen nog twee wedstrijden tegoed. Maar dat de ommekeer snel moet volgen, is duidelijk. Om te beginnen volgende week tegen Charleroi U21.

Lees meer: