Club NXT keert in 2022 mogelijk terug op tweede niveau

Club NXT-trainer Rik De Mil
Club NXT-trainer Rik De Mil Foto: © * Mathieu Golinvaux */ /Photo News

Hoewel de resultaten niet bepaald om over naar huis te schrijven waren, kan Club Brugge met een goed gevoel terugkijken op het debuut van Club NXT in 1B. De beloften eindigden weliswaar op de laatste plaats, maar dat betekent niet dat ze zich niet goed hebben kunnen ontwikkelen. Jammer genoeg wordt die ontwikkeling in het komende seizoen (een beetje) tot een halt geroepen. De ploeg van Rik De Mil doet namelijk een stapje terug. Er is echter ook goed nieuws: in 2022 kan ze weer terugkeren.

In de aanloop naar het afgelopen seizoen bestond er een lange tijd onzekerheid over de competitieformat van 1A en 1B. Uiteindelijk besloot de Pro League om het aantal ploegen in 1A uit te breiden naar achttien. Dat betekende dat er een plekje vrijkwam op het tweede niveau. Als landskampioen kreeg Club Brugge de kans om zijn beloften in te schrijven voor 1B. Die kans liet Blauw-Zwart natuurlijk niet liggen.

Op Jan Breydel leidde de aanwezigheid van Club NXT in 1B logischerwijs tot veel enthousiasme. Dat kan niet gezegd worden over de andere topploegen. Die keken met jaloezie naar de ontwikkelingen in Brugge. Niet alleen omdat Club afstevende op een nieuwe landstitel, maar ook omdat de Brugse talenten sneller de aansluiting konden maken bij de hoofdmacht. KAA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck noemde het zelfs een vorm van competitievervalsing.

Grote tegenstellingen

Heel gek was het dus niet dat de toekomst van de beloftenploegen in de afgelopen maanden één van de agendapunten van de Algemene Vergadering van de Pro League was. De voetbalbond zelf zag de intreding van meerdere beloftenploegen in het volwassenenvoetbal wel zitten. De kleinere ploegen daarentegen niet. Ook de integratie van de beloftenploegen in de nationale afdelingen, alvorens de stap te zetten naar het betaalde voetbal, kon in eerste instantie niet op enthousiasme van de kleinere ploegen rekenen.

Volgens binnenlandse media hebben de betrokkene partijen eindelijk een akkoord bereikt. ''Nog niet volgend seizoen maar het seizoen nadien krijgen de beloftenteams van 1A mogelijk toegang tot het volwassenenvoetbal. Vier beloftenteams in 1B, vier in eerste nationale en vier in tweede nationale: daarover bestaat nu een princiepsovereenkomst. Wie waar mag starten, wordt bepaald door de eindranking van de beloftencompetitie van komend seizoen'', klinkt het bij Het Nieuwsblad.

Definitief is het overigens nog niet. De Vlaamse amateurvleugel is weliswaar al akkoord, maar de Franstalige amateurs moeten hun jawoord nog geven. Dat lijkt er overigens gewoon te komen. De beloften van Club Brugge zullen met ingang van komend seizoen dus niet in 1B te zien zijn. Het seizoen erop kan het wel weer feest zijn, maar dan moeten ze zich wel van hun beste kant laten zien in de beloftencompetitie.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
10/12
Mechelen
13:30
Club Brugge
zo
17/12
Club Brugge
13:30
Gent
vr
22/12
RWDM
20:45
Club Brugge
di
26/12
Club Brugge
20:45
Union Saint-Gilloise
za
20/01
Club Brugge
20:45
Westerlo
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Anderlecht 16 15 34
3 Gent 16 8 29
4 Antwerp 16 18 27
5 Club Brugge 16 14 26
6 Genk 16 13 25
7 Cercle Brugge 16 3 25
8 Sint-Truiden 16 -4 22
Bekijk de hele stand