Club NXT werkt met monsterzege toe naar Westerlo

Rik De Mil, coach van Club NXT
Rik De Mil, coach van Club NXT Foto: © Jeroen Meuwsen Fotografie/Photo News

Ruim een maand geleden debatteerde de Pro League over de toekomst van Club NXT. De voetbalbond stond welwillend tegenover de entree van meerdere beloftenteams in 1B. Daar werd echter geen tweederdemeerderheid voor gevonden, waardoor het nog altijd de vraag is of Club NXT volgend seizoen wel of niet op het tweede niveau uitkomt. Voor Club Brugge en zijn beloften zou het een flinke tik zijn als dat niet zo is. Zaterdagavond krijgt de ploeg van Rik De Mil nog een laatste kans om de Pro League en betrokkenen te overtuigen.

Doordat de competities in het afgelopen seizoen niet konden worden afgemaakt, had de Pro League veel tijd om na te denken over de toekomst van 1A en 1B. Daar nam de voetbalbond alle tijd voor. Het was voornamelijk de vraag of ze het aantal teams op het hoogste niveau zou uitbreiden naar achttien. Een aantal clubs was voor, een aantal zag dat niet zitten. De Pro League besloot uiteindelijk om het aantal teams toch uit te breiden naar achttien, waardoor er een plekje vrijkwam in 1B. Als landskampioen had Club Brugge de luxe om zijn beloften daarvoor in te schrijven. Die kans liet Blauw-Zwart natuurlijk niet onbenut.

Profijt

Club NXT zorgde daardoor voor een primeur in het Belgische voetbal. Nog nooit was een beloftenteam actief in het betaald voetbal. Daarmee stapte België in de voetsporen van Nederland. Bij onze buren zijn beloftenploegen inmiddels niet meer weg te denken van het tweede niveau. Ajax, AZ, PSV en FC Utrecht hebben allemaal een beloftenteam dat actief is in de Keuken Kampioen Divisie. Jong Ajax werd in 2018 zelfs kampioen. Promoveren konden de beloften natuurlijk niet, maar dat wilde niet zeggen dat Ajax er geen profijt van had. Integendeel zelfs. Het was voor de Amsterdammers de bevestiging dat de beloften klaar waren voor een stap hogerop. Spelers als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Donny van de Beek gingen hen in het verleden al voor. Zij leverden Ajax uiteindelijk bakken met geld op.

Club Brugge hoopt uiteraard hetzelfde te kunnen bewerkstelligen. Maar dan is het wel belangrijk dat Club NXT actief blijft op het tweede niveau. Daar staat momenteel, zoals hierboven al vermeld, een groot vraagteken achter. Dat komt onder meer doordat andere topploegen met jaloezie kijken naar de verrichtingen in Brugge. Hoewel de resultaten van Club NXT niet bepaald om over naar huis te schrijven zijn, kan Club Brugge niet meer dan tevreden zijn met de ontwikkeling van zijn beloften. Ook Philippe Clement heeft daar profijt van. De coach deed dit seizoen al meerdere keren een beroep op spelers zoals Ignace van der Brempt en Thomas van den Keybus. Hein Vanhaezebrouck, hoofdtrainer van KAA Gent, noemde het zelfs ''een vorm van competitievervalsing''.

Loon naar werken

Dat bracht het debat natuurlijk flink op gang. De Pro League is voorstander van meerdere beloftenploegen in 1B, maar vond daar in maart geen tweederdemeerderheid voor. Dat hoeft uiteraard niet per se gevolgen te hebben voor Club NXT, ware het niet dat de Pro League de belofte deed dat als er geen meerdere beloftenteams toetreden tot 1B, er ook voor Club NXT geen plek meer is. Dat worden dus nog spannende weken voor de beloften van Club Brugge, die zaterdagavond de competitie afsluiten met een bezoek aan Westerlo. Tegen de huidige nummer vier van 1B veroverde Club NXT het eerste punt in het nieuwe kalenderjaar. Een verdiend punt, want de beloften laten eigenlijk al het hele seizoen zien niet per se onder te hoeven doen voor de andere ploegen. Zo kregen De Mil en co al vaak de complimenten. Maar goed, daarmee win je geen wedstrijden.

https://twitter.com/ClubNxt/status/1383456854144000005?s=20

Het ontbrak een lange tijd aan punten, maar daar kwam onlangs eindelijk verandering in. Eerst boekte Club NXT een goed gelijkspel op bezoek bij RWDM, alvorens Lierse Kempenzonen met 2-0 werd verslagen. Een vervolg kreeg de vier op zes helaas niet. Club NXT ging vorige week met harde cijfers onderuit tegen kampioen Union. Geen schande, overigens. Een dag later traden enkele jongens van Club NXT in een oefenmatch aan tegen de jonkies van Anderlecht. Het werd maar liefst 9-1(!) voor de talenten van Club Brugge.

Paars-Wit zou zijn beloften ook graag op een hoger niveau willen zien spelen. De oefenmatch bewees nog maar eens waarom. Zaterdagavond strijdt Club NXT dus niet alleen om zijn eigen toekomst, maar ook om die van de beloftenploegen in het algemeen. De beloften van De Mil zullen nog één keer alles uit de kast moeten halen om het seizoen goed af te sluiten én de Pro League te overtuigen van een langer verblijf in 1B.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
3/12
Club Brugge
18:30
Standard Liège
zo
10/12
Mechelen
13:30
Club Brugge
zo
17/12
Club Brugge
13:30
Gent
vr
22/12
RWDM
20:45
Club Brugge
di
26/12
Club Brugge
20:45
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 Cercle Brugge 15 4 25
5 Antwerp 15 17 24
6 Genk 15 13 24
7 Club Brugge 15 12 23
8 Standard Liège 15 -5 20
9 Sint-Truiden 15 -6 19
10 Mechelen 15 -3 18
Bekijk de hele stand