Club op rand van uitschakeling na dramatische avond

PHOTONEWS 10954942 129
PHOTONEWS 10954942 129 Foto: © Gvg/Photo News

Club Brugge lijkt overwintering in Europa te kunnen vergeten. De ploeg van Philippe Clement had zich woensdag tegen RB Leipzig kunnen verzekeren van Europees voetbal na de winterstop, maar het werd een avond om heel snel te vergeten: 0-5.

Club begon woensdag aan het thuisduel met RB Leipzig in de wetenschap dat het bij een punt zo goed als zeker zou zijn van Europees voetbal na de winter. Philippe Clement vertelde dinsdag tijdens zijn persconferentie echter al dat hij zijn ploeg niet met die instelling het veld op zou sturen. Dat was ook te zien aan zijn opstelling. Clement greep terug op een 3-5-2 opstelling, die Club al succes bracht tegen Paris Saint-Germain én op bezoek bij RB Leipzig. Bas Dost behield zijn basisplaats, waardoor Charles de Ketelaere een linie naar achter schoof. Dat ging ten koste van Ruud Vormer, terwijl Kamal Sowah én Ignace Van der Brempt wel een basisplaats hadden.

RB Leipzig vocht op Jan Breydel voor zijn laatste kans op Europese overwintering. De intenties van de bezoekers werden dan ook vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk. Volle bak druk op de thuisploeg. Dat leidde na vijf minuten tot de eerste serieuze redding van Simon Mignolet. De goalie reageerde uitstekend op een flinke knal van Nordi Mukiele. Die was nodig, want de bal was onderweg naar de verre hoek. Club Brugge had het erg lastig in de openingsfase. Waar Mignolet Mukiele nog wel van scoren wist te houden, moest hij een paar minuten later een antwoord schuldig blijven op een intikker van Christopher Nkunku. De Fransman reageerde het meest attent op een rebound en bezorgde de Duitsers de start die ze zo graag wilden.

Afstraffing

Het werd na ruim een kwartier nog erger voor Club. Sowah, die weer eens mocht starten, raakte bij een poging om de bal weg te schieten uit zijn eigen zestien een tegenstander. De scheidsrechter kon niets anders dan naar de stip wijzen. Mignolet dook weliswaar naar de goede hoek, maar de bal van Emil Forsberg was onhoudbaar. Er was geen houden aan voor Blauw-Zwart, dat volledig werd overlopen. De thuisploeg kon echter niet te lang in de baalstand blijven en moest door. Bas Dost kreeg een kansje. Dat gaf de Brugse burger moed, ware het niet dat het aan de andere kant vrijwel meteen 0-3 werd. André Silva verschalkte Mignolet met een kopbal in de verre hoek. Pijnlijk. Dat is het enige juiste woord voor het eerste half uur dat we voorgeschoteld kregen.

RB Leipzig haalde vervolgens zijn voet wat van het gaspedaal, waardoor Club even op adem kon komen. Maar heel lang duurde dat niet. Blauw-Zwart slaagde er niet in om de schade te beperken tot drie tegentreffers. Waar Sowah vlak voor rust vanuit kansrijke positie de bal richting de cornervlag schoot, deed Forsberg dat - uiteraard - een stuk beter. De Zweed schoot raak in de korte hoek en bepaalde daarmee de ruststand op 0-4.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1463610343146541058?s=20

Kansen

Wijzigingen werden er verwacht bij de start van de tweede helft en die kwamen er ook. Clement haalde Stanley Nsoki en Dost naar de kant, Federico Ricca en Mats Rits waren hun vervangers. Met deze wissels probeerde Clement zijn eigen hachje te redden, want zijn keuzes pakten volledig verkeerd uit in de eerste helft. Rits was in de openingsfase van de tweede helft in ieder geval de opvallendste speler bij Club. De middenvelder kon tweemaal op aangeven van Noa Lang uithalen. Maar waar zijn eerste poging werd gekraakt door een Duitse verdediger, eindigde zijn tweede in de handen van de doelman.

Ja, Club kreeg echt wel kansen na de pauze. Zo had De Ketelaere Lang oog in oog moeten zetten met Josep Martínez, maar ook de Rode Duivel had zijn avond niet. De frustraties liepen op bij de thuisploeg. Ook Lang bleef ze niet de baas. Het kostte hem een gele kaart na een veel te wilde charge op Josko Gvardiol.

RB Leipzig gaf bij lange na niet meer zoveel gas als in de eerste helft. Maar de keren dat de Duitsers zich meldden op de helft van Club, was het wel opletten geblazen. Mignolet kreeg er weliswaar vier tegen, maar met een aantal goede reddingen voorkwam hij nog erger voor de thuisploeg. Zo kreeg Silva de bal twee keer niet langs de goalie, die aan de andere kant zag dat zijn collega-doelman een poging van Lang uit het doel hield. Clement hoopte met de komst van José Izquierdo en Wesley nog wat te kunnen forceren, maar een eretreffer zat er niet in.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1463626174316359683?s=20

Wonder

RB Leipzig maakte er nog wel een. Het was Nkunku die in blessuretijd de eindstand op 0-5 bepaalde. Daardoor is Club niet langer de nummer drie in de groep. RB Leipzig heeft inmiddels een (veel) beter doelsaldo en ook het onderlinge resultaat is in het voordeel van de Duitse ploeg. Willen Clement en co na de winterstop nog actief zijn in Europa, hebben ze op de laatste speeldag dus een wonder nodig tegen PSG.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
26/12
Club Brugge
13:30
OH Leuven
zo
8/01
Genk
13:30
Club Brugge
zo
15/01
Club Brugge
13:30
Anderlecht
do
19/01
Sint-Truiden
20:45
Club Brugge
zo
22/01
Club Brugge
18:30
Sporting Charleroi
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Genk 17 30 46
2 Union Saint-Gilloise 17 13 36
3 Antwerp 17 13 35
4 Club Brugge 17 14 33
5 Gent 17 14 30
6 Westerlo 17 4 26
7 OH Leuven 17 4 25
Bekijk de hele stand