Contracten: de situatie van vijf toptalenten uitgelicht

PHOTONEWS 10960254 720
PHOTONEWS 10960254 720 Foto: © Nico Vereecken/Photo News

De transfermarkt is weliswaar alweer ruim een week gesloten. Maar dit wil niet zeggen dat de clubleiding van Blauw-Zwart rustig achterover kan leunen. Vorige week verlengde Club Brugge al met Maxim De Cuyper en Thomas Van den Keybus. Maar er ligt nog veel meer werk op de plank. Vooral als we naar de contracten van Clubs' toptalenten kijken.

Senne Lammens, Nick Shinton, Noah Mbamba, Lynnt Audoor en Cisse Sandra zijn allemaal in het bezit van een contract tot medio 2023. Dit betekent dat ze over een jaar al een voorcontract kunnen tekenen bij andere clubs, alvorens in de zomer transfervrij de overstap te maken. Maar zover zal Club Brugge het natuurlijk niet willen laten komen. Een overzicht van wat wij verwachten dat Blauw-Zwart met zijn toptalenten van plan is.

Senne Lammens

In de strijd om een ticket voor de achtste finales van de UEFA Youth League kon Club NXT de hulp van de hoofdmacht goed gebruiken. Rik De Mil kreeg naast Cisse Sandra, Antonio Nusa en Lynnt Audoor ook de beschikking over Senne Lammens. Maar Lammens kon niet voorkomen dat Midtjylland U19 er drie in het Brugse netje legde. Daarbij moet gezegd worden dat de goalie geen schuld had aan de treffers.

Maar dat zal de teleurstelling bij Lammens er niet minder om maken. Het was immers het uitgelezen moment om zijn visitekaartje weer eens uit te delen. Want dat hij een talentvolle doelman is, daar bestaat geen twijfel over. Niet voor niets mocht hij het in de eerste officiële wedstrijden van dit seizoen - bij afwezigheid van Simon Mignolet - laten zien in de hoofdmacht.

Lammens zette vorig jaar nog zijn krabbel onder een contract tot de zomer van 2023. Maar zolang Mignolet op topniveau blijft acteren, zit een basisplaats in de hoofdmacht er niet in. Dat zal Lammens in zijn achterhoofd houden als hij binnenkort zijn contract gaat verlengen. Daarover lijken geen twijfels te bestaan. Met Lammens heeft Club de opvolger van Mignolet al achter de hand. Maar het is wel belangrijk dat hij minuten blijft maken op een hoog niveau.

Om die reden zullen we Lammens in het restant van het seizoen nog wel vaker bij Club NXT onder de lat zien. Hij zal de ploeg van De Mil moeten helpen om promotie naar 1B af te dwingen. Op dat podium zou Lammens zich uitstekend door kunnen ontwikkelen, alvorens Mignolet over pak 'm beet twee seizoenen te vervangen in de hoofdmacht.

Senne Lammens in actie namens Club Brugge
Senne Lammens is nog altijd pas negentien jaartjes jong. Maar als hij keept, maakt hij een volwassen indruk. (Photo by Herman Dingler/Orange Pictures)

Nick Shinton

Mignolet sloot afgelopen zomer wegens zijn deelname aan het EK en een blessure later aan in de voorbereiding. Dat bood toenmalig trainer Philippe Clement de kans om naast Lammens ook Nick Shinton van dichtbij aan het werk te zien. Het werd een interessante concurrentiestrijd. Er stond namelijk aardig wat op het spel. Niet alleen een basisplaats in de Supercup tegen KRC Genk. Maar ook een plek onder de lat in de eerste competitiewedstrijd, thuis tegen Eupen.

Lammens besliste de strijd met Shinton in zijn voordeel. Lammens maakte simpelweg een betere en vooral meer betrouwbare indruk in de wedstrijden ter aanloop naar de Supercup. Een tik voor Shinton, die toch bijna een jaar ouder is dan Lammens. Het hielp natuurlijk ook niet mee dat Shinton in de tweede oefenwedstrijd al meteen in de fout ging.

De in Aalst geboren Shinton moet in tegenstelling tot zijn 'concurrent' nog wachten op zijn debuut in het eerste. Het is serieus de vraag of dat er überhaupt van gaat komen. Mignolet is nog lang niet uitgekeept en alles wijst erop dat Lammens zijn toekomstige vervanger is. Blijft Shinton vrede hebben met een rol als stand-in? Wij kunnen het ons niet voorstellen. Een contractverlenging zit er misschien wel in. Maar dan lijkt een uitleenperiode het beste voor zijn ontwikkeling.

Noah Mbamba

Dat Club Brugge Mbamba in 2020 wegplukte bij KRC Genk, doet nog altijd pijn in Limburg. Blauw-Zwart strooide vorig seizoen nog wat meer zout in de Genkse wonden. Mbamba debuteerde immers uitgerekend in de thuiswedstrijd tegen KRC Genk in de Champions' play-offs in de hoofdmacht van Club Brugge. De jonge Mbamba maakte veel indruk op zijn ploegmaten.

https://twitter.com/ClubNxt/status/1396507448601718784?s=20&t=yZUwM189ENvJYaOMPepvYw

'Hij is rustig, niet zenuwachtig – je kan hem moeilijk onder druk zetten. Het is een verstandige jongen, niet onbelangrijk', had Brandon Mechele lovende woorden voor hem over. De ervaren verdediger was erg benieuwd hoe Mbamba zich verder zou gaan ontwikkelen. 'Zijn eerste kans heeft hij gehad en gegrepen. Zien wat hij er nu mee doet – nu is het aan hem.'

Kansen heeft Mbamba dit seizoen zeker gekregen. Maar dat was vooralsnog vooral onder Clement. Waar hij voor de winterstop 743 minuten in actie kwam, moet hij onder Alfred Schreuder geduldig wachten op zijn kans. De opvolger van Clement nam Mbamba nog niet op in zijn wedstrijdselectie. Waarom? Omdat het simpelweg dringen is op het middenveld. Zeker nu Ruud Vormer onder Schreuder een andere rol toegewezen heeft gekregen.

Vormer maakt zijn minuten inmiddels als defensieve middenvelder, de positie waarvoor Schreuder ook Éder Balanta tot zijn beschikking heeft. Speel die twee maar eens uit het elftal als zeventienjarige. Het is de vraag hoe Mbamba ermee omgaat nu hij vooral zijn wedstrijden speelt voor Club NXT. In de afgelopen weken sijpelden er al geruchten over Engelse interesse binnen... Maar Mechele had het over een 'verstandige jongen'. Laten we de Belg daarop maar vertrouwen.

Lynnt Audoor

Cisse Sandra was de grote uitblinker bij Club NXT in de groepsfase van de UEFA Youth League. Hij scoorde vijf keer en verzorgde één assist. Maar Sandra kon het natuurlijk niet alleen. Een belangrijke rol was er ook weggelegd voor Lynnt Audoor. De middenvelder scoorde drie keer en daarnaast goed voor twee assists.

Audoor brak vorig seizoen door bij Club NXT en is inmiddels een vast gezicht in het elftal van Rik De Mil. Het is slechts een kwestie van tijd voordat hij zijn debuut maakt in de hoofdmacht. Tijdens het trainingskamp in Marbella vorige maand mocht Audoor zich alvast laten zien aan Schreuder.

Dat deed hij klaarblijkelijk naar behoren, want Schreuder nam hem op in zijn selectie voor de thuiswedstrijden tegen STVV en Union. Tot speeltijd kwam het nog niet. Maar als Audoor zijn ontwikkeling de komende tijd doorzet bij Club NXT, zien we hem mogelijk nog dit seizoen in het eerste elftal voetballen. En dan hopelijk met een nieuw contract op zak...

Lynnt Audoor namens Club NXT in actie in de UEFA Youth League
Lynnt Audoor namens Club NXT in actie tegen RB Leipzig U19 in de UEFA Youth League. Hij was in dat toernooi goed voor drie doelpunten en twee assists. (Photo by Peter De Voecht/Photonews)

Cisse Sandra

Last but not least. In de afgelopen maanden hebben we al veel geschreven over Sandra, hét toptalent van Club Brugge. Eerder deze donderdag nog, over zijn optreden bij Club NXT tegen Midtjylland U19. Dat was niet best. De verwachtingen waren hooggespannen, maar Sandra kwam nauwelijks in het spel voor. Een aderlating voor Club NXT en Sandra zelf. Niet in de laatste plaats omdat hij in de groepsfase nog zo belangrijk was voor de beloften.

Maar zijn mindere wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Midtjylland doet niets af aan zijn ontwikkeling. Die is namelijk indrukwekkend. Met zijn sterke prestaties bij Club NXT speelde Sandra zich in december zelfs even in de basis van de hoofdmacht. Toenmalig trainer Philippe Clement stelde hem op tegen Seraing, Paris Saint-Germain én Zulte-Waregem. Maar drie basisplaatsen in één week bleek iets te veel van het goede.

Cisse Sandra viert zijn treffer tegen Seraing
Cisse Sandra maakte op 4 december zijn basisdebuut bij Club Brugge. Dat deed hij met een treffer. (Photo by Peter De Voecht/Photonews)

Gek was dat niet. Sandra is immers nog altijd pas achttien jaartjes jong. Club Brugge doet het rustig aan met het toptalent. Dat geldt ook voor Schreuder. De nieuwe hoofdtrainer wilde Sandra eerst aan het werk zien op de trainingen en bij Club NXT. Op KV Kortrijk en KAA Gent mocht Sandra vervolgens invallen. Dat de jonge middenvelder zal uitgroeien tot basisspeler bij Club, daar lijkt geen twijfel over te bestaan. Maar hij zal eerst een nieuw contract moeten ondertekenen...

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 24 jul. 2022, 13:30
Pro League
Club Brugge -
-
Genk -
zo 31 jul. 2022, 16:00
Pro League
AS Eupen -
-
Club Brugge -
vr 5 aug. 2022, 20:45
Pro League
Club Brugge -
-
Zulte-Waregem -
zo 14 aug. 2022, 18:30
Pro League
OH Leuven -
-
Club Brugge -
zo 21 aug. 2022, 13:30
Pro League
Club Brugge -
-
Kortrijk -
Bekijk de hele agenda