De belofte van Diaby die hij (nog) niet waarmaakt

Met nog slechts twee wedstrijden in de reguliere competitie te gaan, is het natuurlijk heerlijk dat de topper tussen Anderlecht en Club Brugge op het programma staat. Hoewel het verschil tussen beide ploegen 21 punten bedraagt, blijft het een bijzonder affiche. Voor veel supporters dé wedstrijd van het jaar, terwijl het ook voor de spelers een speciale is om te spelen. Abdoulay Diaby zal er met een dubbel gevoel op vooruitkijken. De oud-speler van Blauw-Zwart staat momenteel onder contract in Brussel, maar komt er nauwelijks aan te pas.

Diaby arriveerde in de zomer van 2015 op Jan Breydel. Hij had niet lang de tijd nodig om uit te groeien tot publiekslieveling. In zijn eerste jaar als speler van Club Brugge scoorde hij twintig keer in 47 wedstrijden. Mede dankzij zijn ontwikkeling op de linkerflank, kroonde Blauw-Zwart zich voor de eerste keer sinds 2005 tot landskampioen. Het daaropvolgende seizoen werd er voor Club Brugge en Diaby echter een om snel te vergeten. De ploeg greep naast de landstitel en Beker van België, terwijl het in de groepsfase van de Champions League echt helemaal niets in te brengen had.

Diaby zijn inbreng bleef onder meer door blessures beperkt tot slechts twintig wedstrijden. Daarin scoorde hij geen enkele keer, terwijl hij in zijn debuutseizoen dus nog twintig keer het net vond. Gelukkig kregen we in het seizoen 2017/2018 de 'oude' Diaby weer te zien. De flankspeler was weer belangrijk met doelpunten en assists en had daarmee een belangrijk aandeel in het heroveren van de landstitel. Diaby bekroonde zijn spel in dat seizoen met een mooie transfer naar Sporting CP. Club Brugge ontving een kleine vijf miljoen euro voor de Malinees. In de Portugese hoofdstad moest hij Bas Dost, onze huidige spits, voorzien van bruikbare ballen.

https://www.youtube.com/watch?v=5g2iSs1gWOI

Teleurstellingen

Hoewel hij in 44 officiële matchen in actie kwam, liet hij slechts bij vlagen zien waarom Sporting hem zo graag wilde hebben. Het bleek niet voldoende om de Portugese grootmacht te overtuigen. Sporting verhuurde hem in de zomer van 2019 aan Besiktas, maar ook zijn periode in Turkije werd geen daverend succes. In Lissabon was er opnieuw geen plek voor Diaby, waardoor hij zich wederom liet verhuren. Zijn inbreng bij het Spaanse Getafe bleef echter beperkt tot slechts drie wedstrijden, waarin hij slechts 121 minuten in actie kwam. Om niet in de vergetelheid te raken, moest hij daar zo snel mogelijk vertrekken.

Dat realiseerde Sporting zich ook. De Portugezen haalden hem terug, maar niet met de motivatie dat hij in de hoofdstad van Portugal weer aan de bak zou komen. Al snel werd Diaby in verband gebracht met een terugkeer naar België. Zelfs Club Brugge werd even genoemd. Zover kwam het echter niet. Blauw-Zwart was weliswaar op zoek naar een nieuwe flankspeler, maar wel een die fit was. Dat was bij Diaby natuurlijk nog maar de vraag. Anderlecht dacht er anders over en nam hem voor het restant van dit seizoen over van Sporting. Paars-Wit bedong zelfs een aankoopoptie. ''Na drie jaar afwezigheid ben ik blij om opnieuw in België te zijn'', zei Diaby bij zijn presentatie in het Lotto Park.

Scoren

''Ik ben de laatste jaren gegroeid in Portugal en Spanje en hoop te doen waarvoor ik ben gekomen: scoren.'' De supporters van Club Brugge namen hem zijn overstap naar de rivaal in ieder geval niet in dank af. ''From hero to zero'', klonk het onder meer. Diaby vertelde bij zijn komst dus dat hij is gekomen om te scoren, maar dat valt vooralsnog vies tegen. Hij kwam pas tien keer in actie voor Anderlecht. In die tien duels maakte hij slechts 371 minuten. Scoren deed hij pas één keer. Terwijl Paars-Wit maandagavond tegen Antwerp FC flink wat vertrouwen tankte, verbeet Diaby zich negentig minuten lang op de bank. De kans lijkt dan ook niet heel groot dat hij zondagavond in actie komt tegen zijn oude ploeg. Dat is jammer, want onze achterhoede zou graag nog eens kennis met hem willen maken.

https://twitter.com/LisaNotebaert/status/1351252711887527941?s=20

Lees meer: