De Ketelaere en fraaie lijstjes: een overzicht

De Ketelaere in de uitwedstrijd van Club Brugge tegen STVV
De Ketelaere in de uitwedstrijd van Club Brugge tegen STVV Foto: © Jeroen Meuwsen/Orange Pictures/Photo News

Charles de Ketelaere zijn ontwikkeling blijft niet onopgemerkt. Niet bij Roberto Martínez, de bondscoach van de Rode Duivels, maar ook niet bij L'Équipe. Het gerenommeerde Franse medium nam de Belofte van het Jaar op in de lijst met de vijftig beste spelers die in of na 2001 zijn geboren. Eerder had de UEFA ook al een plekje voor hem vrij tussen een aantal veelbelovende namen.

Wie in de eerste maanden van het afgelopen seizoen had gezegd dat De Ketelaere anno 2021 een steunpilaar zou zijn, was waarschijnlijk nog net niet voor gek verklaard. De Ketelaere bewijst echter dat het snel kan gaan in het voetbal. In de eerste seizoenshelft van het vorige seizoen moest hij het nog voornamelijk doen met invalbeurten, maar na de winterstop was hij niet meer uit de basiself weg te denken. Miljoenenaankopen David Okereke en Michael Krmencik moesten lijdzaam toezien hoe een speler uit de eigen jeugdopleiding de voorkeur kreeg. In de afgelopen maanden was dat niet anders. Het maakt niet uit op welke positie hij speelt, De Ketelaere is altijd wel van waarde voor zijn ploeg.

Zijn goede prestaties in onder meer de Champions League resulteerden in een uitnodiging voor de nationale ploeg. Hij maakte zijn debuut in de oefeninterland tegen Zwitserland, alhoewel dat slechts van korte duur was. Ondertussen bleef De Ketelaere indruk maken bij Club Brugge. Hoewel Blauw-Zwart de komende maanden niet in de Champions League, maar Europa League uitkomt, verwacht de UEFA veel van de 19-jarige allrounder. Begin dit jaar nam de voetbalbond hem op in een lijst met de vijftig toptalenten voor de toekomst. ''Een sleutelfiguur bij Club Brugge, dat zijn Champions League poule tegen alle statistieken in bijna overleefde'', klonk het op de site van de UEFA.

Meest waardevolle speler

Ook Transfermarkt bleef de ontwikkeling van De Ketelaere niet onopgemerkt. Transfermarkt groeide in de afgelopen jaren uit tot een bekend fenomeen in de voetbalwereld. Dat heeft de website met name te danken aan alle gedetailleerde statistieken, waaronder de ontwikkeling van de marktwaardes. Club Brugge zag die van De Ketelaere begin dit jaar flink toenemen. Voor de jaarwisseling werd zijn waarde nog op twaalf miljoen euro geschat, vandaag de dag bedraagt die zestien miljoen. Daarmee is hij momenteel de meest waardevolle speler van de Jupiler Pro League. Teamgenoot Hans Vanaken zit hem met vijftien miljoen euro op de hielen.

Daarnaast staat hij op de twaalfde plaats van de meest waardevolle spelers die in 2001 geboren zijn. L'Équipe publiceerde van de week dus een lijst met de vijftig beste spelers die in of 2001 zijn geboren. De Ketelaere staat op nummer 21. Hij heeft dus nog wel even te gaan voordat hij zich de beste van zijn lichting mag noemen. Voor Club Brugge is het wellicht goed nieuws dat zijn naam momenteel niet in de top-10 schittert. Met zijn goede prestaties in de Champions League zal hij waarschijnlijk al de nodige interesse van buitenlands (top)clubs hebben aangewakkerd.

Philippe Clement en Charles de Ketelaere tegen Antwerp FC
Philippe Clement volgt Charles de Ketelaere tijdens de wedstrijd op Antwerp FC. De coach kon op een gegeven moment niet meer om hem heen. (Photo by Philippe Crochet/Photonews)
Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
26/12
Club Brugge
13:30
OH Leuven
zo
8/01
Genk
13:30
Club Brugge
zo
15/01
Club Brugge
13:30
Anderlecht
do
19/01
Sint-Truiden
20:45
Club Brugge
zo
22/01
Club Brugge
18:30
Sporting Charleroi
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Genk 17 30 46
2 Union Saint-Gilloise 17 13 36
3 Antwerp 17 13 35
4 Club Brugge 17 14 33
5 Gent 17 14 30
6 Westerlo 17 4 26
7 OH Leuven 17 4 25
Bekijk de hele stand