Deze beloften azen op een kans in de hoofdmacht

Club NXT, de beloften van Club Brugge
Club NXT, de beloften van Club Brugge Foto: © Nico Vereecken/Photo News

Terwijl Club Brugge een week langer de tijd krijgt om zich op te laden voor de Play-Offs, bereiden de beloften zich voor op hun laatste competitiewedstrijd. Club NXT gaat zaterdagavond op bezoek bij Westerlo en hoopt het seizoen op een goede manier af te kunnen sluiten. Daarnaast vecht het voor zijn toekomst, aangezien het nog steeds niet zeker is of die in 1B ligt. Club Brugge zal, ondanks de laatste plaats, met tevredenheid terugkijken op het debuutseizoen van de beloften. Een aantal van hen klopt nadrukkelijk op de deur van de hoofdmacht.

Doordat de Pro League het aantal teams in 1A uitbreidde naar achttien, kwam er een plekje vrij in 1B. Als landskampioen kreeg Club Brugge de kans om zijn beloften daarvoor in te schrijven. Die kans liet de club natuurlijk niet onbenut. Door op een hoger niveau uit te komen, kunnen de grootste talenten sneller de aansluiting vinden bij de hoofdmacht. Hoewel de resultaten niet bepaald om over naar huis te schrijven zijn, zal Blauw-Zwart dus met tevredenheid terugkijken op het debuutseizoen van Club NXT. Zo konden spelers zoals Ignace Van der Brempt en Maxim de Cuyper zich nog verder ontwikkelen en solliciteren anderen nadrukkelijk naar hun debuut in de hoofdmacht.

Ignace Van der Brempt

Clinton Mata is ook dit seizoen niet weg te denken uit de basiself van Philippe Clement. In de eerste seizoenshelft mistte de Angolees geen enkele wedstrijd van Club Brugge. Omdat hij erg belangrijk is voor de koploper van België, maar ook omdat Clement niet heel veel alternatieven had voor de rechtsbackpositie. Van der Brempt diende zich aan, maar Clement achtte hem nog niet rijp om het wekelijks op het hoogste niveau te laten zien. Heel gek was het dan ook niet dat Nabil Dirar in januari terugkeerde op Jan Breydel. De Marokkaan kwam in eerste instantie binnen als stand-in van Mata. Hij lijkt inmiddels echter voorbijgestreefd te zijn door Van der Brempt. Voor Club Brugge is dat met het oog op de toekomst goed nieuws. Het is namelijk nog maar de vraag of Vincent Mannaert er nog een transferzomer in slaagt om Mata te behouden.

Maxim De Cuyper

Uit de prospectus die Club Brugge uitgaf naar aanleiding van de - uitgestelde - beursgang, bleek dat niet alleen Noa Lang, maar ook Eduard Sobol na afloop van dit seizoen een contract tot medio 2024 tekent. De Oekraïner wordt voor het tweede opeenvolgende seizoen gehuurd van Shaktar Donetsk. Hoewel hij niet onomstreden is, presteert hij dus naar tevredenheid. Na afloop van dit seizoen lijkt hij er een geduchte concurrent bij te krijgen. Niet van buitenaf, maar vanuit de eigen jeugdopleiding. Wij zouden het namelijk gek vinden als De Cuyper in de voorbereiding op het nieuwe seizoen geen serieuze kans krijgt van Clement. De Cuyper debuteerde in het afgelopen seizoen in de Europa League tegen Manchester United, maar wacht nog altijd op zijn eerste minuten in de Jupiler Pro League.

Evenals Van der Brempt maakt hij dit seizoen veel indruk bij Club NXT. Hij was vooral in de afgelopen weken heel goed op dreef. Zo was hij bij vier van de laatste vijf doelpunten van de beloften betrokken. Met twee treffers bezorgde hij de ploeg van Rik De Mil onlangs nog hoogstpersoonlijk de overwinning tegen Lierse Kempenzonen. De Cuyper bewijst dat hij klaar is voor stap hogerop. Krijgt hij die kans niet van Clement, dan valt niet uit te sluiten dat hij elders op huurbasis zijn minuten gaat maken.

Thomas Van den Keybus

De middenvelder blaast over een paar dagen twintig kaarsjes uit. Op papier is hij nog steeds jong, maar in het hedendaagse voetbal wordt verwacht dat je op die leeftijd al zeker bent van een plekje in de hoofdmacht. Vooral als je te boek staat als groot talent. Van den Keybus maakte op 27 september jongstleden zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Cercle, maar maakte vervolgens nog maar drie keer zijn opwachting in de hoofdmacht. Toeval of niet, twee keer was dat toen De Mil tijdelijk het stokje overnam van Clement. De Mil ziet Van den Keybus wekelijks voetballen bij Club NXT en achtte hem zelfs rijp voor een basisplaats tegen Dynamo Kiev. Dat duel bewees echter dat hij nog wel wat stappen moet zetten.

Het is de vraag wat Club Brugge met hem van plan is. Nog een jaartje bij de beloften lijkt alleen een optie als Club NXT actief blijft in 1B. In de hoofdmacht zit een basisplaats er nog (lang) niet in. Van den Keybus zijn perspectief zou overigens kunnen veranderen als Hans Vanaken komende zomer wél de stap naar het buitenland maakt.

Thomas Van Den Keybus, speler van Club Brugge en de beloften
Thomas Van den Keybus in actie in de thuiswedstrijd tegen Cercle, waarin hij zijn debuut maakte. (Photo by Nico Vereecken /Photo News)

Noah Mbamba

Club Brugge lijkt na afloop van dit seizoen serieus rekening te moeten houden met een vertrek van Odilon Kossounou. De Ivoriaan ontwikkelt zich ijzersterk. Volgens zijn zaakwaarnemer is de kans groot dat hij komende zomer vertrekt naar het buitenland. Mocht dat daadwerkelijk het geval zijn, moet Club Brugge op zoek naar een vervanger. Eén van de opties dient zich aan bij Club NXT, namelijk Mbamba. Hij blies in januari pas zestien kaarsjes uit, maar is niet meer weg te denken bij de beloften. Club Brugge heeft een hoge pet op van Mbamba. Na dit seizoen maakt hij de stap naar de hoofdmacht. Dan is het aan hem om Blauw-Zwart te overtuigen dat het niet de markt op hoeft om het mogelijke vertrek van Kossounou op te vangen.

Mathis Servais

De regerend en mogelijk aanstaand landskampioen van België wacht een interessante transferzomer. Niet alleen Kossounou, maar ook Noa Lang zou na afloop van dit seizoen zomaar eens een stap hogerop kunnen maken. Ook als de Nederlander 'gewoon' blijft, lijkt Club Brugge op zoek te gaan naar een nieuwe flankspeler. Tahith Chong overtuigt niet en keert naar alle waarschijnlijkheid terug naar Manchester United. Maar wat voor de mogelijke vervanging van Kossounou geldt, gaat ook op voor de flankpositie. In Club NXT loopt er voldoende talent rond op die positie. Servais, bijvoorbeeld. De linksbuiten, evenals Mbamba zestien jaar, mocht in februari al even ruiken aan de hoofdmacht. Servais liet zich na de winterstop zien met twee doelpunten in vier wedstrijden. Als Club Brugge iets vraagt van een buitenspeler, is het scorend vermogen. Nou...

Nick Shinton

Ethan Horvath is momenteel de stand-in van Simon Mignolet. De Amerikaan lijkt na afloop van dit seizoen echter de deur op Jan Breydel definitief achter zich dicht te trekken. Horvath zijn contract loopt komende zomer namelijk af. Omdat hij zich in de afgelopen jaren altijd honderd procent heeft ingezet, lijkt Club Brugge hem een transfervrij vertrek te gunnen. Voor een vervanger hoeft Blauw-Zwart niet ver te zoeken. Shinton, die dit seizoen al een aantal keer tot de wedstrijdselectie behoorde, staat te popelen om Horvath zijn plek over te nemen. Zolang Mignolet onder contract staat, zal Shinton niet heel veel aan spelen toekomen, maar misschien verandert Clement van gedachten en gunt hij de negentienjarige doelman een kans in het bekertoernooi. Hij mocht zich onlangs in ieder geval voor de eerste keer melden bij de Belgische beloften.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
3/12
Club Brugge
18:30
Standard Liège
zo
10/12
Mechelen
13:30
Club Brugge
zo
17/12
Club Brugge
13:30
Gent
vr
22/12
RWDM
20:45
Club Brugge
di
26/12
Club Brugge
20:45
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 Cercle Brugge 15 4 25
5 Antwerp 15 17 24
6 Genk 15 13 24
7 Club Brugge 15 12 23
8 Standard Liège 15 -5 20
9 Sint-Truiden 15 -6 19
10 Mechelen 15 -3 18
Bekijk de hele stand