Dit viel ons op tijdens het bezoek aan Charleroi

Mignolet verloor met Club de bekerfinale tegen Antwerp FC
Mignolet verloor met Club de bekerfinale tegen Antwerp FC Foto: © Gvg/Photo News

Club Brugge ging vrijdagavond op bezoek bij Charleroi op zoek naar de elfde overwinning op een rij. Die leek de ploeg van Philippe Clement een lange tijd ook te vinden. Tot de laatste minuut van de reguliere speeltijd. Toen ging het toch nog mis. De koploper bleef in het Stade du Pays de Charleroi steken op een 1-1 gelijkspel. Dit viel ons op.

Basisplaats voor Mitrovic én Badji

Omdat Odilon Kossounou vanwege een schorsing niet inzetbaar was, moest Clement zijn basiself noodgedwongen op één positie wijzigen. Niet Stefano Denswil, maar Matej Mitrovic begon als vervanger van de Ivoriaan. Verrassend, omdat eerstgenoemde in januari werd gehaald als alternatief van Brandon Mechele of Kossounou. Mitrovic was er natuurlijk niet minder blij om. De Kroaat vierde op 3 februari tegen Olsa Brakel zijn rentree na maandenlange blessureleed. In het Stade du Pays de Charleroi stond hij voor de eerste keer sinds 2 februari 2020 aan de aftrap van een competitiewedstrijd.

Ook Youssouph Badji begon aan de aftrap. Dat leek een zekerheid, maar dat was het natuurlijk niet. Er was in de afgelopen dagen veel te doen om de spitspositie. Tegen zowel Standard als Zulte-Waregem kreeg Badji de kans als vervanger van Bas Dost, maar in beide wedstrijden kon hij niet imponeren. Hoewel hij trefzeker was tegen de Essevee, besloot Clement hem al na 31 minuten naar de kant te halen. De Senegalees liet zich tijdens de trainingen van deze week van zijn beste kant zien. Clement beloonde hem dan ook met een nieuwe basisplaats.

Club Brugge in fel oranje

Het derde tenue van de koploper van België is en blijft een opvallende verschijning. Shirt fel oranje, broekje in het zwart en de kousen dezelfde kleur als het shirt. Na dit seizoen zal het derde tenue waarschijnlijk weer uit beeld raken. Desondanks zal het shirt altijd verbonden blijven aan het bezoek van Club Brugge aan Lazio in december 2020. In de Romeinse hoofdstad slaagden Clement en co er op een haar na zich te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. Onze Hollanders voelen zich natuurlijk hartstikke thuis in dit tenue. Tegen Charleroi mochten Ruud Vormer, Tahith Chong en Noa Lang die vanaf het begin dragen.

Uitstekende start

Hoewel het avontuur in zowel de Europa League als het bekertoernooi onlangs tot een einde kwam, stapelen de wedstrijden zich in rap tempo op voor Club Brugge. Maandagavond wacht immers alweer de inhaalwedstrijd tegen KAA Gent. De koploper was er dan ook veel aan gelegen om het duel met Charleroi vroegtijdig in veilige haven te brengen. De start mocht er in ieder geval zijn. Al na zeven minuten namen de bezoekers de leiding. Hans Vanaken zette goed door na een lange bal, die niet goed verwerkt kon worden door de defensie van Charleroi. De middenvelder kreeg de bal vervolgens met wat geluk mee en in het net. Club kreeg vervolgens voldoende kansen op de tweede, maar slaagde er niet in de trekker over te halen.

Doelman van het Jaar

Dat Simon Mignolet een van de beste aankopen in de clubgeschiedenis is, is een understatement. Ook in zijn tweede seizoen op Jan Breydel is de doelman van onschatbare waarde voor zijn ploeg. Niet voor niets werd hij in januari nog verkozen tot Doelman van het Jaar. In de eerste helft van het inhaalduel met Charleroi liet hij nog maar eens zien waarom. Hoewel Club Brugge niet heel veel te duchten had van de thuisploeg, had het op het halfuur zomaar de gelijkmaker kunnen slikken. Mignolet redde echter katachtig op een afstandspoging van Dorian Dessoleil. Ook in de tweede helft liet hij zich van zijn beste kant zien. Helaas had hij op een kopbal van Shamar Nicholson van dichtbij geen antwoord.

Badji kan het weer niet laten zien

Hoewel hij de score opende tegen Zulte-Waregem, haalde Clement Badji al na 31 minuten naar de kant. De coach was niet tevreden over hoe de aanvaller zijn taken uitvoerde. In het Stade du Pays de Charleroi kreeg Badji een nieuwe kans vanaf de aftrap, maar kon hij het weer niet laten zien. Vrijdagavond werd hij na 45 minuten naar de kant gehaald. Charles de Ketelaere was zijn vervanger. Daarmee maakte hij zijn eerste opwachting sinds de heenwedstrijd tegen Dynamo Kiev in de Europa League.

Geen elfde zege op een rij

Clement zal met een tevreden gevoel terugkijken op de eerste helft. Over het optreden na de rust zal hij echter een stuk minder tevreden zijn. Club Brugge kwam in de tweede helft nog nauwelijks aan voetballen toe. Dat moest de ploeg uiteindelijk bekopen met de gelijkmaker van Nicholson. Geen nieuwe zege voor Blauw-Zwart, waarmee er een einde komt aan een ijzersterke reeks van tien overwinningen op een rij. Het record van meeste opeenvolgende driepunters blijft dus in handen van Standard.