Dit was de winterse mercato van Club Brugge

Van de zomer werd Club Brugge met tal van spelers in verband gebracht, maar bleef het 'slechts' bij de komst van Noa Lang. De Nederlander bleek al snel een schot in de roos. Desalniettemin wilde Blauw-Zwart zich deze winter verder versterken. Dat deed het. Daarnaast trokken ook veel spelers al dan niet tijdelijk de deur op Jan Breydel achter zich dicht. Een overzicht.

Met David Okereke, Michael Krmencik, Siebe Schrijvers, Emmanuel Dennis en ook Youssouph Badji had Philippe Clement in aanloop naar dit seizoen niets te klagen over de bezetting van de spitspositie. Althans, dat zou je denken. Niets was echter minder waar. De coach wilde maar al te graag een nieuwe spits verwelkomen. Daar viel natuurlijk wat voor te zeggen. Okereke kende een geweldige start op Jan Breydel, maar viel vervolgens ver terug. Ook Krmencik streek met veel verwachtingen over in Brugge, maar ook de Tsjech slaagde er niet in te imponeren. Van Badji werden geen wonderen verwacht, terwijl Dennis er geen geheim van maakte dat hij graag wilde vertrekken.

Toch succes

De zoektocht naar een spits kon beginnen en leidde Vincent Mannaert langs veel clubs. Van Bas Dost van Eintracht Frankfurt tot Jhon Cordoba van 1.FC Köln en van Michy Batshuayi van Chelsea tot Adolfo Gaich van San Lorenzo. Tal van spitsen passeerden de revue, maar geen van hen maakte ook daadwerkelijk de overstap naar Club Brugge. Ook Dost niet. Een aantal maanden later, vlak voor kerst, had Mannaert meer succes. Waar Eintracht Frankfurt van de zomer nog zo'n zeven miljoen euro verlangde voor Dost, was het eind december bereid om hem voor vier miljoen te laten gaan. Club hoefde daar niet lang over na te denken. Met de boomlange Nederlander had Clement eindelijk zijn zo gewenste spits binnen.

Bas Dost de nieuwe spits van Club Brugge
Met Bas Dost heeft Club Brugge een veel en makkelijk scorende spits in huis. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

Uitverkoop

Dost zijn komst bracht nogal wat teweeg in de selectie. Krmencik was de eerste die (tijdelijk) de deur op Jan Breydel achter zich dicht trok. De Tsjech kende in september weliswaar een opleving, maar die was van slechts korte duur. In aanloop naar het bezoek aan KV Mechelen van 16 december uitte Clement zich voor de eerste keer openlijk over de toekomst van Krmencik. De coach liet er geen gras over groeien: hij mocht vertrekken. Meerdere clubs, waaronder zijn oude werkgever Viktoria Plzen, toonden belangstelling, maar hij koos voor PAOK. De Grieken huren hem tot het einde van het seizoen van Club Brugge.

In navolging van Krmencik vertrok ook Schrijvers bij Blauw-Zwart. De 24-jarige aanvaller kwam niet meer voor in de plannen van Clement en tekende bij OH Leuven. Dennis leek de volgende voorhoedespeler die de club zou verlaten. Althans, Club Brugge hoopte een oplossing te vinden voor de Nigeriaan die een zeer teleurstellende eerste seizoenshelft achter de rug had. Hij keerde echter geblesseerd terug uit de winterstop, waardoor een transfer deze mercato leek uitgesloten. Met 1.FC Köln meldde zich uiteindelijk toch een club die Dennis graag tijdelijk wilde overnemen. De Nigeriaan maakte zondagmiddag zijn debuut voor de Duitse Bundesligaclub.

Krépin Diatta voor AS Monaco
Het miljoenenvertrek van Krépin Diatta was toch de grootste verrassing van deze mercato. (©PanoramiC)

Vervanger voor de flanken

Nog voor de uitleenbeurt van Dennis, nam Club Brugge afscheid van Krépin Diatta. De Senegalees was in de eerste seizoenshelft van grote waarde voor de ploeg. Blauw-Zwart wilde hem in eerste instantie dan ook niet verkopen, maar het aanbod van AS Monaco viel simpelweg niet te weigeren. De Fransen legden maar liefst twintig miljoen euro op tafel. Door het plotse vertrek van Diatta moest Mannaert hals over kop op zoek naar een vervanger. De geruchtenmolen draaide in de afgelopen weken wederom op volle toeren. Van Facundo Pellistri tot Jaden Philogene-Bidace en van Junior Edmilson tot Christos Tzolis. Allemaal werden ze genoemd als mogelijke vervanger van Diatta. Geen van hen maakte echter de overgang naar Club.

Tahith Chong deed dat wel. Mannaert toverde zo een konijn uit de hoge hoed. De Nederlandse flankspeler kwam in de afgelopen maanden op huurbasis uit voor Werder Bremen, maar dat werd geen succes. Chong, die onder contract staat bij Manchester United, mag het nu dus proberen bij de landskampioen én koploper van België. ''Chong van zijn kant is een voetballer naar de stijl van het huis: heel snel en een goede techniek'', vertelde Clement na afloop van de wedstrijd tegen Standard. Ondertussen vertrok Thibo Baeten, in de eerste seizoenshelft goed op dreef voor Club NXT, naar NEC. Baeten was in Brugge in het bezit van een aflopend contract. Als vervanger haalde Club Daniel Pérez in huis. De Venezolaan moet de beloften binnenkort van doelpunten voorzien.

Achterhoede

De voorhoede onderging in de afgelopen weken dus veel wijzigingen. Dat kan in mindere mate ook worden gezegd over de achterhoede. Door de blessure van Matej Mitrovic had Clement in de afgelopen maanden met Odilon Kossounou, Brandon Mechele en Simon Deli slechts drie centrumverdedigers tot zijn beschikking. Laatstgenoemde kwakkelde ook nog eens met blessures en zijn vorm. Dat kostte Deli uiteindelijk zijn basisplaats. Die raakte hij kwijt aan Mechele, terwijl hij door de tijdelijke terugkeer van Stefano Denswil zijn kansen op speeltijd nog meer zag slinken. De Ivoriaan lijkt Blauw-Zwart in de laatste uren van deze mercato nog te verlaten. Slavia Praag, de club die hij in de zomer van 2019 verruilde voor een avontuur in België, staat naar verluidt op het punt hem op huurbasis over te nemen.

Stefano Denswil keert terug bij Club Brugge
Stefano Denswil keerde in januari terug bij Club Brugge. (Photo by Jan De Meuleneir/Photonews)

Last but not least. Club Brugge verbaasde vriend en vijand met de terugkeer van Nabil Dirar. De Marokkaan maakt het seizoen op huurbasis af op Jan Breydel. Dirar begint daarmee aan zijn tweede periode in Brugge. Tussen 1 juli 2008 en 31 januari 2012 speelde hij al 153 wedstrijden voor Club. Met Dirar heeft Clement eindelijk een alternatief voor Clinton Mata achter de hand. De Angolees mistte dit seizoen nog geen wedstrijd.

Lees meer: