Door Club bekritiseerde play-offs gaan nog even door

De beslissing in de strijd om de landstitel in België valt ook in de komende twee seizoenen pas in de play-offs. Dat heeft de Hoge Raad van de Voetbalbond woensdagmiddag officieel bevestigd. Daar zullen ze bij Club Brugge niet heel blij mee zijn. De landskampioen van de afgelopen twee seizoenen klaagde in de voorbije maanden meermaals over de nacompetitie.

Het verschil tussen Club Brugge en nummer twee Antwerp FC bedroeg na 34 wedstrijden in de reguliere competitie maar liefst zestien punten. In vrijwel elke competitie in Europa was de ploeg van Philippe Clement al lang en breed kampioen geweest, maar in België is dat dus niet het geval. Na 34 wedstrijden in de reguliere competitie halveert de Pro League immers de punten. Clement en zijn manschappen begonnen in mei dus met een voorsprong van acht punten aan de play-offs. Van de riante voorsprong die ze hadden opgebouwd in de voorgaande maanden, bleef dus niet heel veel over.

Gedurende de play-offs lieten Clement en zijn spelers zich verscheidene keren negatief uit over de play-offs. Voor Bas Dost was het al helemaal een vreemde gewaarwording. ''Als je zestien punten voorstaat, ben je normaal gezien altijd kampioen, maar hier is dat niet zo'', vertelde Dost na afloop van het eerste play-offduel met Anderlecht, dat in een 2-2 gelijkspel eindigde. ''Voor de neutrale kijker zal het wel een leuke pot voetbal geweest zijn. Maar in Nederland snappen ze het systeem niet helemaal, nee'', klonk het nog namens de spits. Dost en zijn collega's moeten zich erbij neerleggen, want ook de komende twee edities van de Jupiler Pro League worden afgesloten met de play-offs.

Beloften

Daarnaast telt de Jupiler Pro League niet alleen in het komende seizoen, maar ook in 2022/2023 achttien clubs. De Pro League besloot voorafgaand het afgelopen seizoen om het aantal ploegen op het hoogste niveau uit te breiden naar achttien. Daar komt voorlopig dus geen verandering in. Er is ook nog goed nieuws voor Club NXT. De beloften kunnen met ingang van het seizoen 2022/2023 hun rentree in 1B maken. Dan moeten ze eerst nog wel hun best doen in de nieuwe beloftencompetitie.

Lees meer: