Eén ploeg presteert in toppers beter dan Club

Club Brugge viert een treffer tegen Anderlecht
Club Brugge viert een treffer tegen Anderlecht Foto: © ©Jan De Meuleneir / Photonews

Hoewel Club Brugge er meer moeite voor moest doen dan misschien de verwachting was, sloot het de reguliere competitie met een overwinning af. Royal Excelsior Mouscron moest er met 4-2 aan geloven en daarmee kreeg de koploper het goede gevoel grotendeels terug. Belangrijk, want ze moet over twee weken aan de bak in de Play-Offs. De recente ontmoetingen met Antwerp FC en Anderlecht bewezen dat Blauw-Zwart zich nog niet rijk mag rekenen. Desondanks kan het op basis van de recente ontmoetingen met de komende tegenstanders met veel vertrouwen toewerken naar Play-Off I.

De spanning om wie zich zou plaatsen voor Play-Off I, was in de afgelopen weken - zeg maar gerust maanden - flink om te snijden. Met 31 punten uit de eerste elf duels na de winterstop en een straatlengte voorsprong op de achtervolgers, was Club Brugge uiteraard al lang en breed zeker van een startbewijs. Wie de resterende tickets zou bemachtigen, werd daarentegen pas in de laatste twee speelronden van de reguliere competitie duidelijk. Vorige week verzekerden Antwerp FC en KRC Genk zich van een ticket, zondagavond volgde Anderlecht. De ploeg van Vincent Kompany zegevierde tegen Sint-Truiden, terwijl KV Oostende niet kon winnen van Cercle.

Dat betekent dat we een Play-Off I vol strijd en spektakel kunnen en mogen verwachten. Althans, tot die conclusie komen we als we de resultaten van de onderlinge ontmoetingen tussen Club Brugge, Antwerp FC, Anderlecht en KRC Genk erbij halen. Twaalf (competitie)wedstrijden, 39 doelpunten. Een overzicht.

Club Brugge

Na een seizoen waarin Blauw-Zwart in eigen land oppermachtig was, waren de verwachtingen natuurlijk hooggespannen. Ook omdat Club Brugge erin slaagde om sterkhouders als Simon Mignolet, Hans Vanaken, Clinton Mata en Krépin Diatta op Jan Breydel te houden. De competitiestart was echter niet om over naar huis te schrijven. Club Brugge veroverde slechts drie punten in de eerste drie duels. Niet alleen de resultaten waren zorgwekkend. Ook het spel dat de ploeg van Philippe Clement op de mat legde moest veel en veel beter.

In de eerste topper van het seizoen volgde de ommekeer. Club Brugge zegevierde dankzij een late treffer van Youssouph Badji met 1-2 op Genk. De overwinning gaf de landskampioen vleugels. Begin oktober werd Anderlecht eenvoudig met 3-0 verslagen en op drie punten achterstand gezet. Toen Club Brugge in december ook zonder al te veel moeite afrekende met een tienkoppig Antwerp, was het duidelijk: Blauw-Zwart moest en zou de landstitel prolongeren. Nadat Genk na een waar spektakelstuk ook op Jan Breydel eraan moest geloven, bedroeg de voorsprong op de ploeg van John van den Brom al twaalf punten. Dat was op 24 januari. FCB stevende in hoge snelheid op de landstitel af, maar kreeg in de afgelopen weken wel wat tikken te verwerken.

https://www.youtube.com/watch?v=7sjACnNjBnE
Mechele scoorde de winnende treffer in de thuiswedstrijd tegen KRC Genk.

Zo verloor Club op eigen veld met 0-2 van Antwerp en ging het in het Astridpark met 2-1 onderuit tegen Anderlecht. In het thuisduel met de Great Old was er sprake van een totale off day, maar op bezoek bij Paars-Wit vergat Blauw-Zwart simpelweg om door te drukken. De ploeg van Clement leek tevreden te zijn met de 0-1. Anderlecht rook bloed en sloeg binnen de kortste keren twee keer toe. Club Brugge is dus gewaarschuwd voor de komende Play-Offs.

Resultaten op een rijtje:
 • 30 augustus 2020: KRC Genk-Club Brugge 1-2
 • 4 oktober 2020: Club Brugge-Anderlecht 3-0
 • 13 december 2020: Antwerp FC-Club Brugge 0-2
 • 24 januari 2021: Club Brugge-KRC Genk 3-2
 • 21 maart 2021: Club Brugge-Antwerp FC 0-2
 • 11 april 2021: Anderlecht-Club Brugge 2-1

Totaal: 12 punten.

Antwerp FC

Charleroi eindigde in het afgelopen seizoen op een knappe derde plaats, maar de eindklassering van Antwerp was misschien nog bewonderingswaardiger. Als nummer vier hoopte de Great Old dit seizoen de volgende stap te zetten: Club Brugge uitdagen. Antwerp was in het afgelopen seizoen de enige ploeg die in de Jupiler Pro League van Blauw-Zwart kon winnen. Daarnaast bezorgde Lior Refaelov de Antwerpenaren in augustus ten koste van de landskampioen de bekerwinst. De competitiestart was echter zeer bedroevend. Het elftal van toenmalig trainer Ivan Leko speelde gelijk tegen Moeskroen en verloor van Cercle.

De eerste topper van het seizoen, op bezoek bij Anderlecht, werd ook verloren: 1-0. De slechte periode van Antwerp hield, ondanks de overwinning op Tottenham in de Europa League, lang aan. Op 6 december resulteerde dat in een 4-2 nederlaag tegen KRC Genk en een week later ging Club Brugge er met de drie punten vandoor. In de tweede seizoenshelft herstelde Antwerp zich (grotendeels) van de teleurstellende resultaten. zo boekte de ploeg van Frank Vercauteren op 21 maart een knappe 0-2 zege op Jan Breydel. Een vervolg kregen die drie punten echter niet, want twee weken later werd Antwerp op een hoopje gespeeld door Anderlecht: 1-4. Afgelopen zaterdag stevenden Vercauteren en co lange tijd af op een nederlaag tegen Genk, maar verrichtten ze in extremis een knappe comeback: 3-2.

https://www.youtube.com/watch?v=bl6OF_fB6x0
Antwerp FC knokte zich tegen Genk terug van een 1-2 achterstand.
Resultaten op een rijtje
 • 1 november 2020: Anderlecht-Antwerp FC 1-0
 • 6 december 2020: KRC Genk-Antwerp FC 4-2
 • 13 december 2020: Antwerp FC-Club Brugge 0-2
 • 21 maart 2021: Club Brugge-Antwerp FC 0-2
 • 5 april 2021: Antwerp FC-Anderlecht 1-4
 • 17 april 2021: Antwerp FC-KRC Genk 3-2

Totaal: 6 punten.

Anderlecht

De rivaal van Club Brugge eindigde in het afgelopen seizoen op een teleurstellende achtste plaats. Het verschil tussen de landskampioen en Paars-Wit bedroeg maar liefst 27 punten. Daar moest dit seizoen natuurlijk verandering in komen, waren ze het in Brussel al gauw over eens. De start van het seizoen was hoopgevend. Anderlecht bleef in de eerste zeven competitiewedstrijden ongeslagen, alhoewel het wel vier keer gelijkspeelde. Op de achtste speeldag bracht de ploeg van Vincent Kompany bezoek aan Club Brugge en moest ze bewijzen dat ze daadwerkelijk een vervelende tegenstander voor haar rivaal kon zijn. Op 4 oktober kwam daar echter weinig van terecht.

De topper tegen Antwerp FC bood Anderlecht meer hoop. Een treffer van Paul Mukairu bleek voldoende voor de zege. Paars-Wit was op eigen veld ook te sterk voor Genk. De tweede ontmoeting tussen Anderlecht en Genk werd ook een prooi voor Paars-Wit. Het venijn van Anderlecht zat hem vooral in de start. Kompany en zijn manschappen zegevierden tegen achtereenvolgend Antwerp en Club Brugge. Inmiddels zijn ze al bijna twee maanden ongeslagen. In competitieverband, welteverstaan.

https://www.youtube.com/watch?v=X4ywJXcAndY&t=10s
Anderlecht zegevierde onlangs met ruime cijfers tegen Antwerp FC.
Resultaten op een rijtje:
 • 4 oktober 2020: Club Brugge-Anderlecht 3-0
 • 1 november 2020: Anderlecht-Antwerp FC 1-0
 • 11 december 2020: Anderlecht-KRC Genk 1-0
 • 7 februari 2021: KRC Genk-Anderlecht 1-2
 • 5 april 2021: Antwerp FC-Anderlecht 1-4
 • 11 april: Anderlecht-Club Brugge 2-1

Totaal: 15 punten.

KRC Genk

De landskampioen van 2019 kende een teleurstellend afgelopen seizoen. Het vertrek van Clement naar Club Brugge woog blijkbaar zwaar, want Genk eindigde als zevende. De achterstand op Blauw-Zwart bedroeg 26 punten. Genk rechtte de rug en leek in de eerste seizoenshelft de belangrijkste concurrent van Club Brugge in de titelstrijd. Dat had de ploeg van Van den Brom echter niet te danken aan haar resultaten in de topwedstrijden. Ze won namelijk alleen van Antwerp (4-2). Op de vierde speeldag ging Genk op eigen veld onderuit tegen Club, terwijl Anderlecht in Brussel met 1-0 te sterk was.

https://www.youtube.com/watch?v=pf5LQaMm3yg
Genk won alleen op eigen veld van Antwerp.

Na de winst in het inhaalduel met Eupen in de eerste week van januari, bedroeg de achterstand op koploper Club nog slechts één punt. Binnen de kortste keren stond Genk echter alweer op ruime achterstand. Na de verloren topper op Jan Breydel was het verschil twaalf punten. Genk moest het in de tweede seizoenshelft sowieso niet van de toppers hebben. Zo verloor de ploeg op eigen veld van Anderlecht en gaf ze afgelopen zaterdag nog een 1-2 voorsprong uit handen tegen Antwerp. Genk speelt komend weekend overigens wel de bekerfinale. Standard is dan de tegenstander.

Resultaten op een rijtje:
 • 30 augustus 2020: KRC Genk-Club Brugge 1-2
 • 6 december 2020: KRC Genk-Antwerp FC 4-2
 • 11 december 2020: Anderlecht-KRC Genk 1-0
 • 24 januari 2021: Club Brugge-KRC Genk 3-2
 • 7 februari 2021: KRC Genk-Anderlecht 1-2
 • 17 april 2021: Antwerp FC-KRC Genk 3-2

Totaal: 3 punten.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
26/12
Club Brugge
13:30
OH Leuven
zo
8/01
Genk
13:30
Club Brugge
zo
15/01
Club Brugge
13:30
Anderlecht
do
19/01
Sint-Truiden
20:45
Club Brugge
zo
22/01
Club Brugge
18:30
Sporting Charleroi
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Genk 17 30 46
2 Union Saint-Gilloise 17 13 36
3 Antwerp 17 13 35
4 Club Brugge 17 14 33
5 Gent 17 14 30
6 Westerlo 17 4 26
7 OH Leuven 17 4 25
Bekijk de hele stand