Er komt een nieuwe opzet van de Champions League

Ruud Vormer tijdens Borussia Dortmund-Club Brugge
Ruud Vormer tijdens Borussia Dortmund-Club Brugge Foto: © Nico Vereecken/Photo News

Hoewel er nog niets definitief vaststaat, is de hele voetbalwereld in de ban van de komst van een eventuele Super League. Zondagavond kondigden twaalf grote clubs uit Europa een nieuwe competitie aan. Welke gevolgen dit allemaal precies gaat hebben, moet nog blijken. De UEFA maakte maandagmiddag in ieder geval bekend dat er sowieso een nieuwe opzet van de Champions League komt. Met of zonder de clubs die mogelijk deelnemen aan een Super League.

Het gaat eigenlijk al jaren over de komst van een Super League. Volgens de clubs die deze competitie graag zien komen, klopt er heel veel niet aan het huidige systeem van de Champions League. Op het eerste oog lijkt het vooral een geldkwestie te zijn. De UEFA probeert haar inkomsten zoveel mogelijk onder de deelnemers te verdelen. Bij de grote clubs is zo het idee ontstaan dat zij er op financieel gebied niet zo veel aan overhouden als zij eigenlijk verdienen. De komst van een Super League zou de Europese top veel meer opleveren. Alleen al het bedrag dat de winnaar van dat toernooi tegemoet kan zien, laat je van je stoel vallen. Naar verluidt krijgt die 400 miljoen euro (!) op haar bankrekening gestort.

Geld is overigens niet de enige reden. Ook de onzekerheid over deelname aan het toernooi zorgt bij de elite van het hedendaagse Europese voetbal voor gefronste wenkbrauwen. In de voetbalwereld wordt er echter met veel verontwaardiging gereageerd op de aankondiging van deze competitie. Zo namen de Belgische voetbalbond en zelfs Beerschot al een duidelijk standpunt in: nee tegen een Super League. Ook voetballers laten van zich horen. Zo heeft Ander Herrera, middenvelder van Paris Saint-Germain, duidelijk laten weten tegen de komst van een Super League te zijn. PSG heeft zich overigens (nog) niet aangesloten bij de clubs die graag willen deelnemen aan deze competitie. Ook Bayern München en Borussia Dortmund hebben er vooralsnog geen trek in.

https://twitter.com/RoyalBelgianFA/status/1384058367031709702?s=20

Nieuwe opzet

Daar zal de UEFA blij mee zijn. De voetbalbond kwam zondagavond al vrij snel na de berichten van onder anderen Liverpool, Manchester United en Chelsea met een statement. Door de ophef die er is ontstaan over de komst van een Super League, krijgt de nieuwe opzet van de Champions League een stuk minder aandacht. Die had maandagmiddag tijdens de vergadering van de UEFA eigenlijk centraal moeten staan. Volgens Aleksander Ceferin, president van de Europese voetbalbond, komt die opzet er sowieso, met of zonder de Super League-clubs.

In de nieuwe Champions League-opzet komen er kort gezegd meer teams en meer wedstrijden in de eerste seizoenshelft. De nieuwe opzet moet voor meer inkomsten en spanning zorgen. Dit seizoen namen de deelnemers het nog in acht groepen van vier teams tegen elkaar op, maar in de nieuwe-opzet komt daar verandering in. Niet 32, maar 36 ploegen nemen deel aan de groepsfase. In plaats van groepen van vier teams, komt er één grote poule van 36 ploegen. Deelnemers spelen niet langer zes, maar tien wedstrijden, zonder returns. Uiteindelijk plaatsen de bovenste acht zich voor de knock-outfase, terwijl de andere acht clubs voor de achtste finale voortkomen uit play-offs tussen de nummer 9 en 24.

Klik op de link in onderstaande tweet om meer te weten te komen over de nieuwe opzet van onder meer de Champions League.

https://twitter.com/UEFA/status/1384143559943548939?s=20
Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand