Ex-scheidsrechter houdt hart vast voor play-offs

Club fans zingen Club Brugge Gent
Club fans zingen Club Brugge Gent Foto: © Foto: ©Blue Army

Ex-scheidsrechter Serge Gumienny laat zich in Het Belang van Limburg weinig positief uit over de arbitrage en de VAR.

“De topper tussen Genk en Club Brugge werd ontsierd door een ronduit slechte wedstrijdleiding. Jammer maar helaas, iets anders kan ik er niet over vertellen. Beide ploegen hadden een rode kaart moeten krijgen: Balanta voor zijn elleboog in het gezicht van Dewaest, Kouassi voor de fout op De Ketelaere. Verder is het blijkbaar voor niemand nog duidelijk wanneer het nu eigenlijk handspel is. Rits controleerde de bal met de arm. Voor mij een duidelijke strafschop. Maar die werd niet gefloten. Komt die er wel, dan hadden we misschien een heel andere match gekregen.”

“De indruk ontstaat dat de refs instructies hebben gekregen om in het begin van een wedstrijd niet te veel met kaarten te zwaaien. Alsof dat helpt. Voor mij is het ronduit onbegrijpelijk. Als scheidsrechters de zaken op hun beloop laten, maken ze zichzelf eigenlijk overbodig en komen ze vroeg of laat gegarandeerd in de problemen. Wat ook bleek bij dat gevecht in regel langs de zijlijn. De spelers gaan steeds verder als ze het gevoel hebben dat ze alles mogen en daardoor lopen de frustraties hoog op.”

“Waar ik me ook steeds meer aan erger, is de VAR. Op een bepaald ogenblik was er kritiek dat die te vaak tussenbeide kwam. Nu is de wijzer naar de andere kant doorgeslagen. Nu hoor of zie je de mensen in het busje niet meer. Of ja, toch wel. Ze zijn heel goed in het trekken van lijntjes bij buitenspelgevallen van 2 centimeter en bij het afkeuren van een doelpunt na handspel van een aanvaller. Maar voor de rest...”

“We komen nu in een cruciale fase in de competitie. De belangen worden met de week groter, de spanningen nemen toe. Maar wat stel ik vast? Dat net nu de arbitrage heel diep is afgegleden. Onze refs zijn niet goed bezig, het aantal foute beslissingen neemt hand over hand toe. Dat is een jammerlijke zaak. Op de koop toe blijft ook de VAR, die in het leven is geroepen om te corrigeren, in gebreke. Het worden nog twee moeilijke weken. En dan moet play-off 1 nog beginnen. Ik houd mijn hart vast. Hoog tijd voor bezinning.”

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
26/12
Club Brugge
13:30
OH Leuven
zo
8/01
Genk
13:30
Club Brugge
zo
15/01
Club Brugge
13:30
Anderlecht
do
19/01
Sint-Truiden
20:45
Club Brugge
zo
22/01
Club Brugge
18:30
Sporting Charleroi
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Genk 17 30 46
2 Union Saint-Gilloise 17 13 36
3 Antwerp 17 13 35
4 Club Brugge 17 14 33
5 Gent 17 14 30
6 Westerlo 17 4 26
7 OH Leuven 17 4 25
Bekijk de hele stand