Gemiste strafschop breekt Club op tegen KRC Genk

Club Brugge was er veel aan gelegen om de laatste wedstrijd van het seizoen tegen KRC Genk goed af te sluiten. Door een omstreden strafschop, benut door Cyril Dessers, liep de landskampioen echter tegen een nederlaag aan.

Club Brugge kroonde zich afgelopen donderdag op Anderlecht al tot landskampioen van België. Het hoefde dus geen gas meer te geven. Dat was ook wel te merken aan de basiself. Clement voerde namelijk vier wijzigingen door ten opzichte van donderdagavond. Zo gunde hij Noah Mbamba zijn (basis)debuut, begonnen Ignace van der Brempt en Youssouph Badji en stond Ethan Horvath mogelijk voor de laatste keer onder de lat bij Club Brugge. Ook KRC Genk streed nergens meer om. De nummer twee begon zonder Paul Onuachu, de Gouden Stier.

Ook zonder zijn topschutter koos KRC Genk de aanval. Dat leverde in de vierde minuut al een dot van een kans op. Dessers ontdeed zich vrij simpel van zijn tegenstander, maar vergat vervolgens zelf af te drukken. In plaats daarvan schoof hij de bal opzij, zo in de voeten van een Bruggeling. Aan de andere kant had Badji de openingstreffer op zijn voet. De Senegalees had echter net iets te veel tijd nodig, waardoor een Genks been een doelpunt kon voorkomen. Zo kregen we, ondanks al die wijzigingen, toch een leuke openingsfase te zien.

https://twitter.com/KRCGenkofficial/status/1396505145362599959?s=20

Club krijgt een strafschop

De eerstvolgende serieuze mogelijkheid liet vervolgens echter even op zich wachten. Het werd er in de tussentijd een stuk slordiger op, wat de wedstrijd natuurlijk niet ten goede kwam. Vlak voor het halfuur gebeurde er zowaar weer wat. Theo Bongonda leek de 0-1 binnen te kunnen tikken, maar werd gestuit door Horvath. De aanvallers van Genk liep overigens buitenspel, waardoor een treffer sowieso niet had geteld. Niet lang daarna meldde de thuisploeg zich weer eens serieus in de vijandelijke zestien. Het leidde direct tot een strafschop, na een overtreding op Eduard Sobol. Hans Vanaken ging achter de bal staan. Dan is het meestal wel raak. Vanavond echter niet.

De middenvelder liet de uitgelezen kans op de 1-0 onbenut. In het vervolg van de tweede helft gebeurde er eigenlijk niets bijzonders meer voor één van beide doelen. De brilstand was dan ook een logische tussenstand na 45 minuten. Redenen om in te grijpen zag Clement echter nog niet. Van den Brom daarentegen wel. Het was echter de thuisploeg die goed aan het tweede bedrijf begon. Sobol zocht Badji, maar eerstgenoemde zijn voorzet kon door Vandevoort verwerkt worden tot hoekschop. Daaruit volgde geen gevaar.

Horvath laat zich zien

De eerste serieuze mogelijkheid voor Genk volgde niet lang daarna. Ito haalde hard uit, maar zag zijn poging geweldig gekeerd worden door Horvath. Aan de andere kant was Club weer dichtbij de openingstreffer. Met een fenomenaal hakje zette De Ketelaere Vormer voor Vandevoort, maar de aanvoerder stiftte de bal tegen de lat. Zo hadden de eerste minuten van de tweede helft veel weg van die van de eerste. Het was voor de kijkers thuis te hopen dat beide ploegen erin slaagden dit niveau vast te houden.

Helaas voor Club Brugge viel de openingstreffer aan de andere kant. Toma draaide knap weg bij Mbamba en liet Horvath kansloos: 0-1. Clement besloot om vervolgens drie verse krachten binnen de lijnen te brengen. Tahith Chong, Éder Balanta en Clinton Mata maakten hun entree. Heel veel bracht hun komst binnen de lijnen echter niet teweeg. Met nog ruim tien minuten op de klok viel dan toch de gelijkmaker. De weggestuurde Chong vond de volledig vrijstaande Vormer, die haast alleen zijn voet tegen de bal hoefde te zetten. Op zoek naar de voorsprong kon Club echter niet, want enkele minuten na de gelijkmaker sloeg Genk toe vanop de stip.

Dessers schoot de omstreden strafschop binnen: 1-2. Club Brugge hoopte er nog een gelijkspel uit te slepen, maar kwam na de tegentreffer eigenlijk niet meer in de buurt van de 2-2. Zodoende sluiten Clement en zijn ploeg het seizoen met een nederlaag af. Door de overwinning komt Genk zelfs nog op gelijke hoogte met de landskampioen. Beide ploegen eindigen op 44 punten.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1396531525781491719?s=20

Lees meer: