Hoefkens ontslagen bij Standard: "Spelers hebben hem laten vallen"

Carl Hoefkens
Carl Hoefkens Foto: © Orange Pictures

Carl Hoefkens haalde de jaarwisseling bij Standard Luik niet. Vlak voor 2024 werd de 45-jarige coach ontslagen. Zijn vertrek was onvermijdelijk, zo schrijft Bob Faesen in Het Laatste Nieuws.

In november leek Hoefkens het nog min of meer op de rit te hebben bij Standard. "Van buitenaf ziet het er prima uit in Luik. Enkele buitenstaanders beschouwen Standard zelfs als een outsider voor de titel. Die gedachte wordt binnen de spelersgroep echter verre van serieus genomen. De vertrouwensboost waarvoor de goede reeks zorgt, weegt namelijk niet op tegen het besef dat het Standard bepaald niet tegenzit in die periode", schrijft Faesen.

Vooral de comeback tegen Anderlecht wordt volgens spelers gezien als een te positief beeld. "Dat de drie punten op Sclessin blijven, hebben de Luikenaars te danken aan enkelingen die boven zichzelf uitstijgen en drie toevalstreffers", oordeelt Faesen. Drie weken later gaat Standard hard onderuit tegen Antwerp. "Het levert Hoefkens niet enkel kritiek in de media op, ook de spelersgroep stelt zich vragen."

"Hoefkens wil altijd domineren, maar heeft hij daar wel het materiaal voor? Los van het feit dat bepaalde individuen best wat harder voor zichzelf mogen zijn, hekelen de spelers het gebrek aan een plan B. Dat zit zo: Standard is altijd wel goed voorbereid op zijn tegenstrever. Voorwaarde is dat die tegenstrever geen onverwachte keuzes maakt. Gebeurt dat wel - zie de duels tegen Gent en Antwerp - kan men onvoldoende anticiperen en loopt het grondig mis", merkt de journalist ook.

In Luik groeide de ontevredenheid. Spelers die minder spelen voelen zich volgens Faesen 'opzijgeschoven of genegeerd'. Daarbij spelen ook de financiën een rol. De club krijgt wederom een transferverbod, maar dat zorgt bij personeel niet voor verbazing. "Spelers en personeel krijgen hun loon vaker niet dan wel op tijd uitbetaald. Met hun vragen en klachten kunnen ze niet terecht bij de eigenaars. Die zitten in Amerika en vertonen zich zelden in Luik. Cynisme viert hoogtij."

Hoefkens zelf hield het vertrouwen en in de rust van de wedstrijd tegen STVV (1-1) geeft hij een donderspeech. Tevergeefs, zo weet Faesen. "Zijn spelers hebben hem dan al even laten vallen. Na enkele dagen analyseren oordeelt 777 dat er meer in deze selectie zit dan de huidige 23 op 60 doet vermoeden. Hoefkens wordt, één jaar na zijn ontslag bij Club Brugge, opnieuw de laan uitgestuurd."

Lees meer:
0 reacties