Hoofd omhoog: seizoen van Club NXT nog niet verloren

Club NXT was woensdagmiddag na 45 minuten voetballen tegen Midtjylland U19 goed op weg naar de achtste finales van de UEFA Youth League. Maar de Denen bogen de 1-2 achterstand in de tweede helft om in een 3-2 overwinning. Een flinke teleurstelling voor de Brugse beloften. Maar de uitschakeling in Europa betekent niet dat ze een verloren seizoen spelen. Integendeel zelfs.

De ontmoeting met Midtjylland U19 in de tussenronde van de UEFA Youth League kwam voor Club NXT enerzijds op een verkeerd moment en anderzijds juist op een goed moment. De ploeg van Rik De Mil was er na een moeizame eerste helft in eigen land veel aan gelegen om het nieuwe jaar goed van start te gaan. Maar met twee nederlagen in de eerste drie wedstrijden na de winterstop is dat natuurlijk niet gelukt.

Geen perfecte aanloop dus naar de cruciale ontmoeting met Midtjylland U19. Maar Club NXT had voor de winterstop al bewezen dat het in Europa boven zichzelf kon uitstijgen. Dat was ook wel nodig om in een groep met Manchester City U19, Paris Saint-Germain U19 en RB Leipzig U19 al na vijf speeldagen zeker te zijn van overwintering. Dat Club NXT er niet in slaagde om de groepswinst over de streep te pakken, deed niets af aan de ijzersterke groepsfase.

De optredens in de UEFA Youth League voor de winterstop gaven de beloften vertrouwen voor de ontmoeting met Midtjylland U19. Dat was te zien in de eerste helft. De ploeg van De Mil schoot uit de startblokken. Na vijftien minuten leidde ze al met 0-2, dankzij twee doelpunten van Antonio Nusa. Club NXT kreeg vervolgens genoeg kansen op de 0-3. Maar die viel niet. De Brugse beloften hielden Midtjylland U19 in leven en dat moesten ze uiteindelijk bekopen met een nederlaag en uitschakeling.

https://twitter.com/ClubNxt/status/1491410610671976448?s=20&t=Bzta2shKqVkt91Nyd9n0KQ

Hoofd omhoog

Een hard gelag voor Club NXT. Vooral omdat er met deze kern iets moois mogelijk leek. Maar zover komt het dus niet. Niet in de UEFA Youth League, welteverstaan. Want in de Pro League U21 en de Beker van België U21 valt er nog heel veel te winnen voor Club NXT. In de competitie zal het dan wel snel beter moeten. De ploeg van De Mil wil volgend seizoen weer actief zijn in 1B. Daarvoor moet ze een plek in de top vier bemachtigen. Club NXT is op dit moment echter de nummer vijf.

Maar de achterstand op KAA Gent U21 bedraagt, met één wedstrijd minder gespeeld, slechts twee punten. KRC Genk U21, de koploper, is met een voorsprong van twaalf punten voorlopig uit zicht. Maar het gaat Club NXT niet om eerste te worden. Want of je nou eerste of vierde wordt; het levert je uiteindelijk hetzelfde op. In de Beker van België U21 wil NXT daarentegen wel aan het langste eind trekken. De ploeg van De Mil plaatste zich in december ten koste van Charleroi U21 voor de halve finales.

Hoewel de teleurstelling van het verloren duel in Denemarken er nog wel even zal zijn, is er dus geen reden om in zak en as te gaan zitten. Club NXT heeft in het restant van het seizoen nog genoeg om voor te spelen. Dat geldt ook op individueel vlak voor de spelers. Zij willen zich immers in de kijker spelen van de hoofdmacht.

Lees meer: