Kansenmissend Club dankt Dost tegen KV Kortrijk

Aan kansen geen gebrek voor Club Brugge in de eerste helft tegen KV Kortrijk. Maar de bal leek er niet in te willen. Gelukkig bewees Bas Dost vroeg in de tweede helft het tegendeel. Zijn treffer bleek voldoende voor drie hele belangrijke punten in de race om een ticket voor de Champions' play-offs.

Alfred Schreuder heeft het niet makkelijk in zijn eerste weken als hoofdtrainer van Club Brugge. Schreuder begon weliswaar met een 2-0 zege tegen STVV, maar Club kwam vervolgens niet verder dan een 2-2 en 0-0 gelijkspel tegen respectievelijk Standard en Union. Daarbij moeten we wel zeggen dat Schreuder alleen op Standard met zijn sterkste elf heeft kunnen spelen.

Ook in de aanloop naar het bezoek aan KV Kortrijk namen de personele problemen toe. Clinton Mata ontbrak wegens een schorsing, Tajon Buchanan verblijft bij de Canadese nationale ploeg en Noa Lang haakte af wegens een positieve coronatest. De aanvaller werd op KV Kortrijk vervangen door Éder Balanta, terwijl Mats Rits op de plek van Mata kwam te spelen.

Grote kansen over en weer

In een sfeervol Guldensporenstadion liet KV Kortrijk er geen gras over groeien. De thuisploeg bleef niet voor niets in de voorgaande zes wedstrijden ongeslagen. Ze klapte er vanaf het eerste moment bovenop bij Club en dat leidde in de tweede minuut meteen tot een grote kans. Maar gelukkig voor Blauw-Zwart maaide Dylan Mbayo over de bal heen.

Aan de andere kant had ook de eerste kans van Club een doelpunt moeten opleveren. Na een schitterende aanval over meerdere schijven had Bas Dost de bal voor het intikken. Maar de spits slaagde erin om 'm naast de verkeerde kant van de paal te tikken. Dost had echter de mazzel dat Charles de Ketelaere in de aanloop buitenspel stond.

Club bleek bepaald niet onder de indruk van de felle start van KV Kortrijk en nam het helft vrij snel in handen. Aan mogelijkheden geen gebrek. Waar Club tegen Union aanvallend nog onmachtig was, creëerde het zondagavond meer dan voldoende. Zo knikte Ruud Vormer uit vrijstaande situatie naast en mikte Eduard Sobol op de voet van Marko Ilic. Maar het was KV Kortrijk dat plots heel dicht bij de 1-0 was: Faïz Selemani schoot vanaf eigen helft (!) op de paal.

Er gebeurde van alles in de eerste helft. Zo leek Club via Vormer op voorsprong te komen. Maar na ingrijpen van de VAR draaide de arbiter de goal terug wegens buitenspel. Na 45 minuten stond er dus nog altijd een 0-0 tussenstand op het scorebord. En dat mocht een klein wonder genoemd worden...

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1487891364322893833?s=20&t=Gb3ha-i_VKq1lYUE4m4SCA

Dost opnieuw goudwaard

Waar KV Kortrijk in de openingsfase van de eerste helft er nog bovenop klapte bij Club, kreeg de thuisploeg daar na rust niet eens de kans toe. De bezoekers namen het heft meteen weer in handen en dat resulteerde ditmaal wél in een treffer. De Ketelaere vond Dost, die opvallend vrij stond. Een simpel tikje was voldoende voor de openingstreffer: 0-1!

Een voorsprong voor Club zegt dit seizoen weinig over het eindresultaat. Ook in het Guldensporenstadion bleef het dus oppassen geblazen voor de ploeg van Schreuder. Vooral met de rappe Mbayo bij KV Kortrijk, waaraan Stanley Nsoki zijn handen vol had. Ondertussen zocht Club geduldig naar de 0-2. Die had Rits kunnen maken, maar na een mooie aanval kon hij het gaatje net niet vinden.

KV Kortrijk maakte er in de slotfase meer en meer een vechtwedstrijd van. Daar is Club niet zo van en daarom was het een flinke aderlating dat Éder Balanta een kwartier voor tijd het veld moest verlaten wegens een blessure. Zeker ook omdat de 0-2 maar op zich liet wachten. De Ketelaere en Cisse Sandra hadden daarvoor kunnen zorgen, maar eerstgenoemde legde de bal niet goed af op de invaller.

Club liet dus na om KV Kortrijk de genadeklap uit te delen. Maar gelukkig moest de ploeg van Schreuder dat ditmaal niet bekopen met de gelijkmaker. Ze hield stand en trok de 0-1 over de streep. Een belangrijke zege voor Club, dat de achterstand op Union terugbrengt tot negen punten en belangrijker nog: Anderlecht wordt op zes punten gezet.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1487907783110533120?s=20&t=Gb3ha-i_VKq1lYUE4m4SCA
Lees meer: