Kompany: ''Ik wil niemand op de brandstapel gooien''

PHOTONEWS 10906322 049
PHOTONEWS 10906322 049 Foto: © Peter De Voecht/Photo News

Hoewel de topper tussen Club Brugge en Anderlecht het aanzien meer dan waard was, ging het in de afgelopen dagen amper over de wedstrijd zelf. Onderwerp van gesprek was het vermeende racisme-incident, waarbij Vincent Kompany betrokken raakte. ''Ik kan nu niet meer weglopen van wat er is gebeurd.''

Het laatste fluitsignaal had nog maar net geklonken, of er kwam een flinke bom te liggen onder de topper in Jan Breydel. Kompany vertelde voor de camera's van Eleven Sports dat zijn technische staf, spelers en hijzelf gedurende de match racistisch zijn bejegend. Zo zouden Kompany en de donkere Anderlecht-spelers onder meer ''bruine apen'' zijn genoemd. Kompany zijn uitspraken brachten logischerwijs veel teweeg. Club Brugge kwam vlak daarna met een statement en maakte maandag bekend al het nodige te zullen doen om de daders te identificeren en aan te pakken. Daarnaast opende Brugse politie op eigen initiatief een onderzoek.

Op Kompany zijn persconferentie naar aanleiding van het bekerduel met KV Kortrijk was het racisme-incident natuurlijk onderwerp van gesprek. ''De situatie was er eentje die door enkele werd gepleegd, maar het is iets dat vaak voorvalt en niet enkel in het voetbal. Het was niet erg verrassend voor mij, maar wel een 'gut punch'. Ik wil mij als trainer kunnen voorbereiden op een match, niet op zo'n debat. Toen wilde ik gewoon naar huis'', werd de coach van Anderlecht geciteerd door Het Nieuwsblad. Kompany weet dat hij nu niet meer kan weglopen van wat er is gebeurd in Jan Breydel. ''Er is een bepaalde ondergrens van hoe je met elkaar omgaat, maar ik ben iemand die verbindend is. Van nature. Ik wil niemand op de brandstapel gooien, maar de leidinggevenden moeten actie ondernemen.''

Evenals Philippe Clement geeft Kompany aan dat de oplossing niet van hem moet komen. ''Wat die actie dan moet zijn, daar spreek ik me niet over uit. Ik heb al vaak heel expliciet aangegeven wat mijn positie is om dit op lange termijn op te lossen. De instanties moeten dit oplossen met acties. Het is niet zo dat ik voor wraak wil gaan of zo. Zo zit ik niet in elkaar. We moeten er gewoon voor zorgen dat we elkaar als mensen gaan zien en niet iets als huidskleur'', aldus de coach van Paars-Wit.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
24/09
Anderlecht
18:30
Club Brugge
do
28/09
Club Brugge
20:45
Genk
zo
1/10
Club Brugge
18:30
Sint-Truiden
zo
8/10
Standard Liège
13:30
Club Brugge
za
21/10
Kortrijk
16:00
Club Brugge
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Gent 6 5 14
2 Anderlecht 7 2 14
3 Club Brugge 6 13 13
4 Cercle Brugge 7 3 12
5 Antwerp 6 9 11
6 Genk 6 6 11
7 Sint-Truiden 7 1 11
Bekijk de hele stand