Kwartfinalisten van 2015: hoe verging het hen daarna?

Lior Refaelov was één van de kwartfinalisten in 2015
Lior Refaelov was één van de kwartfinalisten in 2015 Foto: © Copyright @Photonews

Club Brugge schopte het in 2015 tot de kwartfinales van de Europa League. Het is geen geheim dat de club ook dit seizoen de ambities heeft om een serieuze rol van betekenis te spelen in de knock-outfase. Ruud Vormer en Brandon Mechele waren er in 2015 ook al bij. Hoe verging het hun ploeggenoten na de uitschakeling tegen FK Dnipro?

Club Brugge moest drie voorrondes overleven, alvorens het in het seizoen 2014/2015 mocht aantreden in de groepsfase van de Europa League. De voorrondes waren een prooi voor de Blauw-Zwarten. In de groepsfase hadden ze alleen wat te duchten van het Italiaanse Torino. HJK Helsinki en FC Kopenhagen werden vrij simpel aan de kant gezet. Club Brugge eindigde daardoor als eerste in de groep. In de eerste knock-outronde rekende het eenvoudig af met Aalborg, alvorens Besiktas werd verslagen in de achtste finales. Een ronde later wachtte het Oekraïense Dnipro, dat in de achtste finales verrassend te sterk was voor Ajax. In de heenwedstrijd tegen Club bewees Dnipro dat de uitschakeling van de Amsterdammers geen incident was.

Het duel op Jan Breydel eindigde immers in een doelpuntloos gelijkspel. Op zich een prima uitgangspositie voor Club Brugge. Slaagde de ploeg van Michel Preud'homme er immers in één keer te scoren, moest Dnipro er minimaal twee maken. Zover kwam het echter niet. De Oekraïners troffen één keer het doel, de Belgen niet. Uitschakeling was helaas een feit. In aanloop naar de heenwedstrijd tegen Dynamo Kiev nemen we de hoofdrolspelers tijdens dat duel onder de loep. Wie stonden er aan de aftrap en hoe verging het hen daarna?

Matthew Ryan

Met Ryan op doel verloor Club Brugge in dat seizoen slechts één keer in de Europa League. Die nederlaag betekende echter wel direct uitschakeling. In veertien wedstrijden hield de Australische doelman zeven keer de nul en kreeg hij er slechts zeven om de oren. Zijn prestaties bleven natuurlijk niet onopgemerkt. Verschillende clubs klopten na afloop van dat seizoen op de deur, maar het was het Spaanse Valencia dat er uiteindelijk met de doelman vandoor ging. Zijn tijd onder de stralende zon werd echter geen succes. Valencia stalde hem in januari 2017 voor een halfjaar bij KRC Genk, alvorens hem in de zomer definitief van de hand te doen. Als doelman van Brighton kwam hij weer tot leven. Ryan maakte een sterke indruk bij de Premier League-club, maar verloor onlangs plots zijn basisplaats. Desondanks wilde Arsenal hem wel voor een halfjaar huren.

Mathew Ryan Brighton
Matthew Ryan in actie als doelman van Brighton. Onlangs verloor hij daar plots zijn basisplaats. Momenteel is hij op huurbasis actief voor Arsenal. (©Gareth Fuller/Photo News)
Davy De fauw

Arriveerde in de zomer van 2014 op Jan Breydel. Leek in eerste instantie een aankoop voor de breedte, maar kwam toch nog tot een mooi aantal van 33 officiële wedstrijden, waarvan negen in de Europa League. Na twee seizoenen bij Club Brugge vertrok hij transfervrij naar Zulte-Waregem. Vorig jaar zette hij een dikke streep onder zijn loopbaan.

Óscar Duarte

Vormde een belangrijke kracht in het elftal van Preud'homme. In de Europa League ontbrak hij alleen in de thuiswedstrijd tegen Dnipro. Na dat seizoen speelde hij nog een halfjaar voor Club Brugge. Hij vertrok vervolgens naar Espanyol. Daar speelde hij ruim twee seizoenen, alvorens hij een contract tekende bij Levante. In de eerste seizoenshelft schommelde hij tussen basis en bank, maar momenteel is hij niet weg te denken uit de eerste elf.

Brandon Mechele

Is nog altijd actief voor Club Brugge. Belandde door blessures even op een zijspoor en speelde tussen 5 januari en 1 juli 2017 op huurbasis voor Sint-Truiden. Daar kwam hij weer lekker aan voetballen toe en dat deed hem schijnbaar goed. Kreeg al snel het vertrouwen van Ivan Leko en greep die kans met beide handen aan. Door de ontwikkeling van Odilon Kossounou dreigde hij dit seizoen weer op een zijspoor te belanden, maar daar is niets van waar. Mechele is niet meer weg te denken uit de basiself van Philippe Clement en was onlangs ook aanvallend van grote waarde voor zijn ploeg. Hij scoorde als een echte spits de winnende in de topper tegen KRC Genk en kopte zijn ploeg op gelijke hoogte in de Brugse Stadsderby.

Mechele scoort voor Club Brugge tegen Cercle
Brandon Mechele viert zijn doelpunt tijdens de Stadsderby tegen Cercle. Het was zijn tweede treffer in vijf dagen tijd. (Photo by Jeroen Meuwse/Photonews)
Laurens De Bock

Kwam in dat seizoen in maar liefst 54 wedstrijden in actie. Genoot het volste vertrouwen van Preud'homme, maar kwam er in de daaropvolgende seizoenen steeds minder aan te pas. Club Brugge verkocht hem in de winter van 2018 aan Leeds United. Via KV Oostende, Sunderland en ADO Den Haag belandde hij van de zomer op huurbasis bij Zulte-Waregem. Bij de middenmoter komt hij eindelijk weer eens lekker aan voetballen toe. Hij hoopt stiekem dat hij ook volgend seizoen nog actief is op de Belgische velden. ''Ik sta niet bepaald te springen voor een nieuw buitenlands avontuur. Zeg nooit nooit, maar het liefst zou ik in België blijven. Of ik mezelf ooit nog opnieuw bij de Belgische top zie? Waarom niet? Ik ben nog steeds ambitieus'', vertelde De Bock in gesprek met Het Nieuwsblad.

Ruud Vormer

De Nederlander maakte in zomer van 2012 met veel verwachtingen de overstap naar Feyenoord, maar slaagde er geen moment in om daar een basisplaats te veroveren. Twee jaar later trok hij de deur op De Kuip achter zich dicht en tekende hij bij Club Brugge. Dat bleek voor beide partijen al snel een schot in de roos. In zijn eerste seizoen tikte hij al direct de vijftig wedstrijden aan. Vandaag de dag is hij nog altijd niet uit de basiself weg te denken. In de bekerwedstrijd tegen Antwerp FC van afgelopen woensdag kwam hij voor de driehonderdste keer in actie voor Blauw-Zwart. Dit seizoen hoopt hij voor de vierde keer de Belgische landstitel te veroveren en voor de tweede keer de Beker van België. Daarnaast hoopt de aanvoerder de kwartfinale van 2015 op z'n minst te evenaren.

Timmy Simons

Vormer speelde onlangs dus zijn driehonderdste officiële match voor Club Brugge. Een prachtig aantal, maar wil hij Simons evenaren, heeft hij nog wel even te gaan. Simons speelde immers 432 wedstrijden voor de Blauw-Zwarten. Daarbij moet wel gezegd worden dat hij dat hij daar twee periodes voor nodig had. Hij vertrok in juli 2005 naar PSV, om vervolgens via het Duitse 1.FC Nürnberg terug te keren op Jan Breydel. Uiteindelijk zette hij in 2018 een streep onder zijn loopbaan. In zijn tweede periode als speler van FCB veroverde hij nog twee keer de landstitel, één keer de Beker van België en de Supercup.

Timmy Simons
Timmy Simons was niet alleen een leider, maar ook een echte gangmaker. Hierboven viert hij feest met de Brugse achterban.
Nikola Storm

Misschien wel de opvallendste naam die op 23 april 2015 aan de aftrap stond. In de vijf voorgaande Europa League-duels kwam hij immers niet in actie. Storm kwam dat seizoen sowieso vaker niet dan wel in actie. In de zomer van 2015 besloot Club Brugge hem op huurbasis te laten vertrekken naar Zulte-Waregem. Drie jaar later nam Blauw-Zwart pas definitief afscheid van hem, nadat hij eerst nog een jaar op huurbasis actief was voor OH Leuven. Momenteel speelt hij zijn wedstrijden voor KV Mechelen. Eerder dit seizoen was hij tijdens de ontmoeting met Club Brugge op Jan Breydel, die in 2-2 eindigde, nog goed voor een assist.

Lior Refaelov

De grote man bij Club Brugge in dat seizoen. Schoot zijn ploeg met een heerlijke treffer naar de bekerwinst en kende met zeven doelpunten en vier assists een uiterst productieve Europa League-campagne. In de zomer van 2019 vertrok hij transfervrij naar Antwerp FC, waarvoor hij het seizoen ervoor al op huurbasis actief was. Was een van de grote smaakmakers van de Great Old in een succesvol seizoen. Zijn hoogtepunt vierde hij, wederom, in de bekerfinale. Dankzij een treffer van Refaelov veroverde Antwerp ten koste van notabene Club Brugge de Croky Cup. Zijn goede prestaties werden begin dit jaar beloond met de Gouden Schoen.

Tom de Sutter

Maakte in de Jupiler Pro League nog negen doelpunten in negentien wedstrijden, maar kon in de Europa League niet echt imponeren. Hield het na twee seizoenen voor gezien op Jan Breydel. De Sutter vertrok naar Turkije, waar hij ging spelen voor Bursaspor. Dat werd een grote teleurstelling, waardoor hij na slechts één seizoen alweer terugkeerde op de Belgische velden. Speelde nadien nog voor KV Oostende en FC Knokke, alvorens afgelopen zomer een streep te zetten onder zijn loopbaan als speler.

José Izquierdo

Waar hij in de competitie én de Play-Offs I een goed rendement behaalde, slaagde hij er in de Europa League niet echt in potten te breken. Preud'homme deed in dat toernooi ook slechts 340 minuten een beroep op hem. Izquierdo speelde vervolgens nog twee seizoenen voor Club Brugge, alvorens hij in de zomer van 2017 voor vijftien miljoen euro naar het Engelse Brighton vertrok. In zijn eerste seizoen in Engeland was hij nog goed voor dertig wedstrijden, maar daarna werd het van kwaad tot erger voor de flankspeler. Hij liep blessure na blessure op. Een knieblessure hield hem ruim een jaar aan de kant. Dit seizoen maakte hij zijn rentree bij de beloften van Brighton. Een terugkeer in de hoofdmacht lijkt er niet meer in te zitten. Hij loopt komende zomer uit zijn contract en Brighton is niet van plan dat te verlengen. Wellicht keert hij dan transfervrij terug naar de Jupiler Pro League...

José Izquierdo in zijn periode als speler van Club Brugge
José Izquierdo in zijn laatste seizoen als speler van Club Brugge. De aanvaller komt niet meer in de plannen voor van Brighton en lijkt de Engelse club komende zomer transfervrij achter zich te laten. (Photo by Peter De Voecht/Photonews)

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand