Lang openhartig: ''Dan moet je je zorgen maken''

Noa Lang tegen KRC Genk
Noa Lang tegen KRC Genk Foto: © Nico Vereecken/Photo News

Noa Lang is dit seizoen misschien wel de meest besproken voetballer van Club Brugge. Heel gek is dat natuurlijk niet. Hij kwam als relatief onbekende jongen binnen op Jan Breydel, maar groeide al snel uit tot smaakmaker. Dat bleef in Nederland niet onopgemerkt, alhoewel de mensen daar het nog altijd meer over zijn gedrag dan prestaties hebben. In de serie Gillette Locker Room praat onze nummer 10 met Robin van Persie over onder meer de omgang met kritiek.

Hoewel hij in Nederland ook al bij vlagen liet zien geweldig te kunnen voetballen, ging het in de media vaker over zijn gedrag. Op sociale media en in praatprogramma's werd hij vaak weggezet als een lastig en eigenwijs jochie. Ruud Vormer, zijn ploeggenoot bij Club Brugge, kan zich daar niet in vinden. ''Heel vreemd dat hij in de media werd weggezet als een moeilijk ventje. Ik heb hem heel hoog zitten. Hij kwam als een rustig iemand binnen. Natuurlijk, Noa had zijn woordje wel klaar, maar je zag meteen dat het een goed ventje was'', vertelde aan captain in februari aan Voetbal International.

Lang heeft al meerdere keren moeten uitleggen waarom hij is zoals hij is. Onlangs deed zijn vader Jeffrey dat ook in gesprek met BlauwZwartFans. Maandagavond publiceerde het YouTube kanaal OnsOranje een nieuwe aflevering van de serie Gillette Locker Room, waarin Nederlands topscorer aller tijden Van Persie niet alleen in gesprek ging met Lang, maar ook met Justin Kluivert (RB Leipzig) en Danilho Doekhi (Vitesse). Van Persie vroeg de spelers van Jong Oranje hoe zij omgaan met deze volwassen wereld, waarin iedereen een mening over je heeft. ''Voor mij is het eigenlijk een goed teken als sites clickbait gaan zoeken op jouw naam'', vertelt Lang.

https://twitter.com/OnsOranje/status/1381687479359709184?s=20

Psycholoog

''Dat betekent dat je interessant bent en zo bekijk ik het gewoon. Eerlijk is eerlijk, ik heb ook altijd dat streepje achter mijn naam. Pas als mensen niet over jou praten of zich niet druk om jou maken, moet je je zorgen gaan maken.'' Er komt in het hedendaagse voetbal heel veel af op jonge voetballers. De druk is hoog, er wordt verwacht dat ze er direct staan. En dat iedereen al een mening klaar heeft staan, kan natuurlijk veel impact hebben op de desbetreffende speler. Mentale steun is dan ook belangrijk. ''Ik heb een psycholoog'', vertelt Lang. ''Dit is mijn derde. Ik ben een jongen die het eerlijk gezegd best wel nodig heeft. Er moet wel iemand alles uit mij kunnen gooien. Ik ben niet per se een prater over mijn problemen, maar dit is wel iemand bij wie dat kan.''

De nummer 10 van Club Brugge hecht daar veel waarde aan. ''Soms komen er ook gewoon tranen bij. Dat hoort erbij, we zijn gewoon mensen.''

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
26/12
Club Brugge
13:30
OH Leuven
zo
8/01
Genk
13:30
Club Brugge
zo
15/01
Club Brugge
13:30
Anderlecht
do
19/01
Sint-Truiden
20:45
Club Brugge
zo
22/01
Club Brugge
18:30
Sporting Charleroi
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Genk 17 30 46
2 Union Saint-Gilloise 17 13 36
3 Antwerp 17 13 35
4 Club Brugge 17 14 33
5 Gent 17 14 30
6 Westerlo 17 4 26
7 OH Leuven 17 4 25
Bekijk de hele stand