Maak kennis met Wallonia Bruges Army

["WBA Fanclub Club Brugge",""]
["WBA Fanclub Club Brugge",""] Foto: © WBA|

Club Brugge is een ploeg met supporters over het ganse land. Niet iedereen kan, zoals bij stadgenoot Cercle, met de fiets of te voet naar het stadion komen. Dit geldt al zeker niet als je 200 kilometer moet afleggen om je favoriete ploeg aan het werk te zien. Dit is het geval voor de Wallonia Bruges Army (WBA), een supportersclub uit Namen die zowel voor thuis- als uitwedstrijden graag de verplaatsing maakt.

Supporters uit Wallonië, Zwitserland en Luxemburg

Cyril Noël is voorzitter van WBA en volgt Blauw-Zwart sinds het ontstaan van de supportersclub in 2009. Ieder heeft zo zijn eigen reden om supporter van Club Brugge te worden. Bij sommige omdat hun vader reeds supporter was, maar bij hem is het vooral de krijgersmentaliteit en iconische spelers zoals Franky Van der Elst of Vital Borkelmans die hem naar Brugge loodsten.

De leden van WBA komen van overal: van Doornik over Verviers tot Virton. Maar ze hebben ook leden in Vlaanderen, Luxemburg en zelf Zwitserland! Op het einde van vorig seizoen waren er 264 personen aangesloten bij de supportersclub. Er worden bussen ingelegd voor toppers (Anderlecht, Standard, Antwerp…). Deze wedstrijd worden doorgaans om 14u30 gespeeld dus vertrekken ze al om 10 uur met de bus uit Namen, met tussenstops in Bergen en Doornik. Omdat de leden van overal komen en er sommige liever met de wagen komen is het moeilijk om iedereen mee te hebben, maar voor zij die mee zijn is het telkens een feest. Ze komen graag als een van de eerste bussen aan om te genieten van de sfeer voor de wedstrijd. Als er geen bussen worden ingelegd, wordt er aan carpooling gedaan van overal uit Wallonië en verzamelen ze voor de wedstrijd in de Olympos. Voor uitwedstrijden leggen ze hun eigen bus in naar Charleroi. Voor andere verplaatsingen rijden ze vaak met andere clubs mee zoals die van Herzele of Ieper.

En dan zijn er nog de Europese wedstrijden. Dit jaar hebben 60 leden de trip naar Manchester gemaakt. Het was een fantastische ervaring. Ook in het verleden werden er reeds bussen ingelegd naar Hannover, Birmingham en Newcastle.

WBA in Manchester
WBA in Manchester

Titelviering via e-aperitief

Supporter zijn van Club Brugge blijft zeldzaam in Wallonië. Mensen reageren eerder verrast als ze horen dat ze voor Blauw-Zwart supporteren en hebben er zelfs bewondering voor dat ze 200 kilometer, heen en terug, willen maken om hun ploeg te zien spelen. Maar negatieve reacties krijgen ze niet echt. Waalse supporters van Standard haten vooral Anderlecht en de Waalse supporters van Anderlecht haten die van Standard. Maar dit jaar voelden ze toch veel jaloezie en frustratie door die dominantie van Club.  

Over wedstrijden zonder supporters heeft iedereen natuurlijk zijn eigen mening, maar Cyril vindt dat ze dit wel beter hadden gedaan. De risico’s voor het virus zijn laag voor (jonge) atleten en we hadden een uitstekende vorm om veel wedstrijden te winnen in Play Off 1. Maar het seizoen stoppen is natuurlijk ook niet slecht aangezien we daardoor al sneller kampioen zijn geworden.

De titel kon niet in de tribune gevierd worden, maar dan hield WBA maar een aperitief via de sociale media van zodra het kampioenschap werd toegekend op 15 mei. Ze waren met ongeveer een twaalf tal en het bier vloeide rijkelijk. Op 29 mei hebben ze dit via Messenger nog eens overgedaan samen met twee quizzen en een verhaal over het seizoen van WBA en de doelstellingen van organisatie voor volgend seizoen. Maar het titelfeestje zal nog eens overgedaan worden eens ze opnieuw naar het stadion mogen.

De Vlieger en Hoefkens achter de toog

Tot op heden hebben we 3 supportersavonden georganiseerd. De eerste waren in 2011 en 2013 in Tamines. Vroeger waren de spelers makkelijker beschikbaar en bleven ze langer. Carl Hoefkens en Geert De Vlieger hadden het geweldig naar hun zin en bleven tot in de vroege uurtjes om bier uit te schenken aan de supporters. In 2018 hebben ze een nieuwe supportersavond georganiseerd maar bleven de spelers maar 1 uur vooraleer naar het restaurant te vertrekken en terug te keren richting Brugge. De communicatieverantwoordelijke van Blauw-Zwart heeft de regels veranderd en nu is het veel strikter en minder gemoedelijk. Maar we zullen zien om eventueel in 2021 of 2022 een nieuwe avond te organiseren.

Maar jaarlijks organiseren we wel een barbecue of een voetbaltornooi om de leden eens buiten het stadion terug te zien. Helaas is dit door het virus dit jaar niet mogelijk.

En tegen wie mag Club uitgeloot worden voor de Champions League volgend seizoen? Barcelona, Lissabon en Boedapest of Praag. Twee warme bestemmingen en twee waar het bier goedkoop is en tegen wie we ook nog kunnen winnen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 24 jul. 2022, 13:30
Pro League
Club Brugge -
-
Genk -
zo 31 jul. 2022, 16:00
Pro League
AS Eupen -
-
Club Brugge -
vr 5 aug. 2022, 20:45
Pro League
Club Brugge -
-
Zulte-Waregem -
zo 14 aug. 2022, 18:30
Pro League
OH Leuven -
-
Club Brugge -
zo 21 aug. 2022, 13:30
Pro League
Club Brugge -
-
Kortrijk -
Bekijk de hele agenda