Negen Club-spelers mogen dromen van WK-deelname

PHOTONEWS 10937609 118
PHOTONEWS 10937609 118 Foto: © Philippe Crochet/Photo News

Owen Otasowie hoopte zich bij Club Brugge terug in de kijker van de nationale ploeg van de Verenigde Staten te spelen, om vervolgens met zijn land deel te nemen aan het WK in Qatar. Maar zover lijkt het niet te komen. Welke spelers die momenteel onder contract staan bij Blauw-Zwart mogen daarentegen wel serieus dromen van het eindtoernooi?

Simon Mignolet (België)

De doelman is de enige huidige speler van Club Brugge die weet hoe het is om deel te nemen aan een wereldkampioenschap. Mignolet was van de partij in Brazilië (2014) én Rusland (2018). Maar tijdens beide eindtoernooien waren er geen speelminuten voor hem weggelegd. De doelman van Club Brugge moet in de persoon van Thibaut Courtois ook een van de beste keepers ter wereld voor zich dulden.

Mignolet is de vaste stand-in voor Courtois. In de kwalificatiereeks voor het WK in Qatar was dat niet anders. Het moet wel heel gek lopen, wil dat in de aanloop naar het eindtoernooi veranderen. Mignolet is en blijft de beste doelman op de Belgische velden. Hij beleefde weliswaar een voor zijn doen matige eerste seizoenshelft. Maar sinds de aanstelling van Alfred Schreuder zien we weer de Mignolet die we kenden. Als hij die lijn doortrekt, gaat hij ongetwijfeld mee naar Qatar.

Hans Vanaken (België)

Mignolet is naar alle waarschijnlijkheid niet de enige Club Brugge-speler die in november met de Rode Duivels actief zal zijn in Qatar. Vanaken is namelijk ook een vaste waarde in de selectie van Roberto Martínez. Sterker nog, na een anoniem EK in de zomer van 2021 is Vanaken alleen maar belangrijker geworden voor de nationale ploeg. Zo was hij in de kwalificatiereeks trefzeker tegen Estland en verzorgde hij twee assists in het thuisduel met Tsjechië.

Hans Vanaken kon niet voorkomen dat de Rode Duivels ten onder gingen tegen Frankrijk
Het huwelijk tussen Hans Vanaken en de nationale ploeg is er een met ups en downs. Hierboven baalt hij van de late treffer van Frankrijk in de halve finale van de Nations League. (Photo by Philippe Crochet/Photonews)

De concurrentie op het middenveld van de Rode Duivels is echter niet misselijk. Axel Witsel, Youri Tielemans, Dennis Praet, Sambi Lokonga, Leander Dendoncker en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vanaken heeft echter het voordeel dat hij op verschillende posities uit de voeten kan. Zo laat hij sinds de aanstelling van Schreuder zien dat hij ook prima als verbindingsspeler op '6' uit de voeten kan.

Charles de Ketelaere (België)

Het goudhaantje van Club Brugge maakte op 11 november 2020 zijn eerste opwachting in de nationale ploeg. Maar wie dacht dat zijn tweede interland snel zou volgen, kwam bedrogen uit. De Ketelaere moest geduldig wachten op zijn kans. Maar dat die er zou komen, was duidelijk. Hij maakte immers veel indruk bij Club, zowel in de Jupiler Pro League als in de Champions League.

In oktober jongstleden volgde eindelijk de beloning. De Ketelaere deed ruim een halfuur mee in de troostfinale van de UEFA Nations League tegen Italië. Hij beleefde een uitstekende invalbeurt, die hij bekroonde met zijn eerste treffer voor de Rode Duivels. De Ketelaere heeft inmiddels vier interlands achter zijn naam staan. In de aanloop naar het WK zal dat aantal ongetwijfeld toenemen. Aan hem de taak om Martínez te overtuigen van een plek in de WK-selectie. Maar daarvoor zal De Ketelaere komende zomer een verstandige keuze moeten maken. Wel of geen transfer?

Loïs Openda (België)

Enerzijds een verrassende naam in dit overzicht, anderzijds ook weer niet. De aanvaller maakt dit seizoen veel indruk bij Vitesse, als huurling van Blauw-Zwart. Maar het zijn vooral zijn prestaties bij de Jonge Duivels die van Openda een interessante optie maken voor Martínez. In veertien interlands voor België U21 was hij liefst twaalf keer trefzeker.

Openda staat evenals De Ketelaere voor een belangrijke zomer. Dat de toekomst van Openda buiten Arnhem en Brugge ligt, lijkt een zekerheid. De rappe aanvaller acht zichzelf klaar voor een stap hogerop. Tegelijkertijd droomt hij van het WK. Hoe realistisch die droom is, hangt natuurlijk deels van Openda zelf af. De concurrentie is met onder meer Romelu Lukaku, Christian Benteke en Dante Vanzeir niet mild. Maar met zijn snelheid heeft Openda een belangrijk wapen in huis.

Lang zal zijn topvorm snel terug moeten vinden, want zijn concurrenten maken veel indruk bij hun clubs.

Noa Lang (Nederland)

De Ketelaere is dit seizoen de grote uitblinker bij Club Brugge, maar Lang is met vooralsnog acht doelpunten en twaalf assists evengoed belangrijk geweest. Lang verkeert momenteel in mindere vorm, maar hij heeft zoveel kwaliteit dat hij zijn topvorm wel terug zal vinden. Hij zal ook wel moeten, want in de tussentijd maken zijn concurrenten voor de linksbuitenpositie bij Oranje veel indruk bij hun clubs.

Zo heeft Arnaut Danjuma zich met zijn prestaties bij Villarreal in de kijker gespeeld van de Engelse top en dat geldt ook voor PSV-aanvaller Cody Gakpo. Lang is bezig aan zijn laatste maanden bij Club, maar waar zijn toekomst ligt is een vraag die nu nog niet valt te beantwoorden. Ook hij zal met het oog op het WK een verstandige keuze willen maken. In oktober liet hij in ieder geval alvast een goede indruk achter bij Oranje. Bij zijn basisdebuut was hij meteen belangrijk met een assist.

Tajon Buchanan (Canada)

De winteraanwinst van Club Brugge maakte op 6 juni 2021 zijn debuut voor de Canadese nationale ploeg. Acht maanden later staat hij al op negentien interlands. Buchanan is niet meer weg te denken uit de nationale ploeg, met wie hij op een zucht staat van een startbewijs voor Qatar. Om dat definitief binnen te harken, volstaat op 24 maart een overwinning op Costa Rica.

https://twitter.com/CanadaSoccerEN/status/1491081460161593344?s=20&t=nGnD35JVJhhgkLkybfXrDg

Andreas Skov Olsen (Denemarken)

Club Brugge telde in januari zeven miljoen euro neer voor de komst van Skov Olsen. Veel geld voor iemand die er als speler van Bologna niet in slaagde om een basisplaats te veroveren. De Deense bondscoach bleef desondanks een beroep op hem doen. Skov Olsen betaalde dat vertrouwen terug met drie doelpunten en één assist in zeven kwalificatieduels. Tijdens de recente EURO kwam hij slechts 33 minuten in actie. Maar als Skov Olsen in Brugge zijn klasse weet te etaleren, staat niets een basisplaats in Qatar in de weg.

Jack Hendry (Schotland)

De Schot maakte op de valreep van de zomerse transferperiode de overstap naar Club Brugge en speelde zich meteen in de basis. Maar zijn plek is hij onder Schreuder kwijtgeraakt. Wat de gevolgen daarvan zullen zijn voor zijn status in de nationale ploeg, zal moeten blijken. In de kwalificatiereeks had Hendry vaker wel dan niet een basisplaats.

De Schotten zullen de verdediger van Club Brugge nodig om een startbewijs voor het WK te verzilveren. Ze plaatsten zich als nummer twee voor de play-offs, waarin ze in eerste instantie moeten zien af te rekenen met Oekraïne.

Eduard Sobol (Oekraïne)

Het gebeurt niet vaak dat spelers van Club Brugge tegenover elkaar staan met hun nationale ploeg. Maar volgende maand zal dat gebeuren. Zoals hierboven al geschreven plaatste Hendry zich met Schotland voor de play-offs. Daarin zullen zij in eerste instantie moeten afrekenen met het Oekraïne van Sobol. De linksback wisselt bij Club tussen basis en bank en dat is bij de nationale ploeg eigenlijk ook het geval, al verscheen hij in de laatste vier interlands aan de aftrap.

Het wereldkampioenschap in Qatar gaat op 21 november van start. De finale wordt gespeeld op 18 december.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand