Niet Mata, maar Onuachu wint de Ebbenhouten Schoen

Clinton Mata in actie tegen Cercle
Clinton Mata in actie tegen Cercle Foto: © Jeroen Meuwse/Orange Pictures/Photo News

Als landskampioen en steunpilaar van Club Brugge was Clinton Mata een belangrijke kandidaat voor de Ebbenhouten Schoen. De verdediger van Blauw-Zwart is het echter niet geworden. De prijs voor beste voetballer van Afrikaanse komaf in de Jupiler Pro League gaat dit jaar naar Paul Onuachu. Niet heel gek natuurlijk. De aanvaller van KRC Genk mocht onlangs ook al de award voor Profvoetballer van het Jaar in België in ontvangst nemen. In 38 competitiewedstrijden scoorde hij maar liefst 33 keer.

Mata kwam in het afgelopen seizoen - de nacompetitie meegerekend - in 39 competitiewedstrijden in actie. Daarin was hij goed voor één doelpunt en twee assists. Met zijn treffer tegen OH Leuven is hij één van de genomineerden voor de Goal of the Year van Club Brugge. Nee, één doelpunt en twee assists zijn geen cijfers waarmee als je vleugelverdediger heel veel indruk maakt. Van een moderne vleugelverdediger wordt namelijk verwacht dat hij als verkapte flankspeler verkeert en veel assists levert én hier en daar zijn goaltje meepikt.

Dat gold in het afgelopen seizoen dus niet voor Mata. In verdedigend opzicht stond er echter geen maat op de Angolees. En dat blijft toch wel het belangrijkste als verdediger. Van alle Club Brugge-spelers voerde Mata de meest succesvolle tackles (68) uit en won hij de meeste duels (241). Daarnaast staat hij ook in de top-5 als we kijken naar het aantal onderscheppingen, gewonnen kopduels en uitverdedigende acties. Genoeg voor de Ebbenhouten Schoen zijn die cijfers dus niet. Onuachu van KRC Genk mag zich voorlopig de beste voetballer van Afrikaanse komaf in België noemen.

https://twitter.com/KRCGenkofficial/status/1401931965507325959?s=20
Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 24 jul. 2022, 13:30
Pro League
Club Brugge -
-
Genk -
zo 31 jul. 2022, 16:00
Pro League
AS Eupen -
-
Club Brugge -
vr 5 aug. 2022, 20:45
Pro League
Club Brugge -
-
Zulte-Waregem -
zo 14 aug. 2022, 18:30
Pro League
OH Leuven -
-
Club Brugge -
zo 21 aug. 2022, 13:30
Pro League
Club Brugge -
-
Kortrijk -
Bekijk de hele agenda