Onverwacht luxeprobleem dient zich aan voor Schreuder

PHOTONEWS 10963277 095
PHOTONEWS 10963277 095 Foto: © Ses/Photo News

Club Brugge boekte afgelopen zondag een belangrijke 2-0 overwinning op Charleroi en hoopt die aanstaande zondag een goed vervolg te geven. Dat moet dan gebeuren op Eupen. Zoals het er nu naar uitziet kan Alfred Schreuder dan beschikken over een volledige kern. Zo zal Éder Balanta terug van de partij zijn. Hierdoor ontstaat er een heus luxeprobleem voor Schreuder.

Waar Balanta in het afgelopen seizoen nog wisselde tussen bank en basis, was hij in de eerste helft van het huidige niet weg te denken uit de basiself. Hij was van onschatbare waarde op het middenveld van Philippe Clement. Balanta blonk uit in zijn rol en dat bleef niet onopgemerkt.

Zo riep de achterban hem in november uit tot Player of the Month en werd hij een maand eerder voor het eerst sinds lange tijd weer opgeroepen voor de nationale ploeg. Maar onder Schreuder moest Balanta opnieuw beginnen. De Colombiaan beleefde een moeizame start van het jaar. Hij ontbrak tijdens de start van het trainingskamp in Marbella wegens een hoogrisicocontact.

Daardoor sloot hij pas op de vierde dag aan bij de groep die zich aan het voorbereiden was op de tweede seizoenshelft. Noah Mbamba was zelfs helemaal niet van de partij. De absentie van Balanta én Mbamba - op papier de enige defensieve middenvelders - bracht Schreuder op een idee.

Ruud Vormer tijdens het bezoek van Club Brugge aan Standard
Ruud Vormer kreeg van Alfred Schreuder een nieuwe kans op een nieuwe positie. Maar tegen Charleroi moest de kapitein Denis Odoi voor zich dulden. (Photo by Perry van de Leuvert/Orange Pictures)

Vormer

De opvolger van Schreuder wilde meer voetbal in het elftal brengen. In de eerste seizoenshelft werd te vaak te snel gekozen voor de lange bal richting Charles de Ketelaere en Noa Lang. Daar wilde Schreuder verandering in brengen. En dat dacht hij voor elkaar te krijgen door Ruud Vormer op de positie voor de defensie neer te zetten.

Tegen ploegen die inzakken is het aan Club de taak om het tempo hoog te houden en de bal snel van links naar rechts te laten gaan. Daar liggen Vormer zijn kwaliteiten. Maar defensief bleek Club kwetsbaar met Vormer op '6'. Om die reden keerde Balanta in de topper tegen Union terug in het elftal, weliswaar als invaller. Maar op bezoek bij KV Kortrijk had hij zijn eerste basisplaats onder Schreuder.

Prompt bleek Blauw-Zwart een stuk minder kwetsbaar en gaf het veel minder kansen weg dan in de voorgaande wedstrijden. Maar Balanta raakte op KV Kortrijk geblesseerd en incasseerde een week later twee gele en dus een rode kaart. Daardoor moest Schreuder opnieuw puzzelen op de positie voor zijn defensie.

'Odoi geeft ons wat de nodig hebben op het middenveld.'

Alfred Schreuder was zeer tevreden over hoe Odoi het invulde tegen Charleroi

Odoi

In de thuiswedstrijd tegen Charleroi koos Schreuder voor Denis Odoi. De Belg werd gehaald om Schreuder van meer opties in de achterhoede te voorzien. Maar zijn beste wedstrijd speelde hij vooralsnog als '6'. Dat zag Schreuder ook. 'Denis Odoi geeft ons wat we nodig hebben op het middenveld: balans en assertiviteit', zei de oefenmeester na afloop.

Daarnaast gaf hij aan dat hij met Balanta, Vormer en ook Rits nog genoeg andere opties heeft voor die positie. Duidelijk is dat een goede invulling van de '6' van levensbelang is voor Club. 'Met al ons aanvallend geweld hebben we een 6 nodig die balans brengt', aldus Schreuder. Op basis van die woorden komen er momenteel twee spelers in aanmerking voor die positie: Balanta en Odoi.

Maar wat Schreuder op Eupen van plan is, is ons nog een raadsel. Hij ziet Balanta terugkeren van een schorsing, maar zag Odoi een ijzersterke wedstrijd spelen tegen Charleroi. En normaliter haal je een speler in goede doen niet uit je elftal. Maar Schreuder is een trainer van de verrassingen...

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
2/04
Mechelen
18:30
Club Brugge
vr
7/04
Club Brugge
20:45
RFC Seraing
za
15/04
Westerlo
20:45
Club Brugge
zo
23/04
Club Brugge
18:30
AS Eupen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Union Saint-Gilloise 30 25 65
3 Antwerp 30 28 60
4 Gent 30 22 51
5 Club Brugge 30 13 49
6 Westerlo 30 9 48
7 Standard Liège 30 8 46
8 Anderlecht 30 6 42
Bekijk de hele stand