Openda en Krmencik treffen raak in de beker

Loïs Openda, door Club Brugge verhuurd aan Vitesse
Loïs Openda, door Club Brugge verhuurd aan Vitesse Foto: © Ben Gal/Orange Pictures/Photo News

Blauw-Zwart leent dit seizoen negen spelers uit: Loïs Openda, Kaveh Rezaei, Siemen Voet, Thibault Vlietinck, Karlo Letica, Luan Peres, Michael Krmencik, Emmanuel Dennis en Simon Deli. Hoe presteerden zij dit weekend bij hun clubs? Een klein overzicht.

Loïs Openda – Vitesse

Dinsdagavond speelde Openda met Vitesse de kwartfinale van de beker tegen Excelsior. De wedstrijd leek af te stevenen op verlengingen, maar in de extra tijd ontbond Openda zijn duivels. Met een knappe goal stuurt hij Vitesse naar de halve finales. Woensdag kennen ze hun tegenstander, dan neemt NEC Nijmegen het op tegen VVV-Venlo.

In de competitie ging het geel-zwart dit weekend minder voor de wind, het verloor in eigen huis met 0-2 tegen Twente. De doelpunten waren van Queensy Menig en Thijs van Leeuwen. Openda speelde een goede 82 minuten mee en kon niks forceren voor zijn ploeg. Door dat nieuwe puntenverlies is AZ naar de derde plaats in het klassement gesprongen, het heeft nu een punt meer dan Vitesse. Als Feyenoord zijn inhaalwedstrijd wint, dan springt het over Openda en co naar de vierde plaats. Opnieuw pijnlijk puntenverlies dus voor Vitesse, dat voor de vierde competitiewedstrijd op rij niet kon winnen.

Kaveh Rezaei – Charleroi

Het was geen fijne week voor Rezaei en Charleroi. Donderdagavond namen de Zebra’s het in de achtste finales van de beker op tegen AA Gent. Het stond 75 minuten lang op voorsprong na een vroeg doelpunt van Nicholson. In de tussentijd werd de 0-2 van Benavente onterecht afgekeurd voor buitenspel. Toen Vadis Odjidja zijn entree mocht maken voor AA Gent kantelde de wedstrijd meteen. Gent ging door zijn inbreng (een goal en twee assists) nog op en over Charleroi en het won de wedstrijd met 3-1. Rezaei viel samen in met Odjidja en speelde dus een dik kwartier mee. Hij kon, in tegenstelling tot Vadis, zijn stempel niet meer drukken op de wedstrijd. In de kwartfinale neemt Gent het nu op tegen Eupen.

Zondagavond kwamen Rezaei en co niet meer in actie. Hun wedstrijd tegen leider Club Brugge werd afgelast omdat het plein in een te gevaarlijke staat was. Door de Europa League-wedstrijd van Club deze donderdag word het erg moeilijk om de wedstrijd deze week nog te laten herspelen. Het is nog koffiedik kijken.

Siemen Voet – KV Mechelen

KV Mechelen nam het afgelopen week twee keer op tegen provinciegenoot Beerschot. Donderdagavond in de beker en zondag in de competitie. Twee keer trokken de Kakkers aan het langste eind. Donderdag werd er met 0-1 gewonnen, de eindstand stond voor de rust al op het bord. Rob Schoofs kopte een voorzet van Kaboré voorbij Vanhamel in doel. Siemen Voet kreeg geen speelminuten. In de kwartfinale neemt Malinwa het op tegen KRC Genk, dat zijn achtste finale met 1-0 won van aartsrivaal STVV.

Zondagmiddag kregen de Ratten een herkansing en het leek lange tijd ook op weg naar de overwinning. Holzhauser benutte even na de rust een licht toegekende strafschop. Beerschot hield stand, tot in de negentigste minuut alles keerde. Walsh schoof een lage voorzet van Nikola Storm in doel en even later zorgde invaller Ferdy Druijf voor de ommekeer. Hij schoot op aangeven van Schoofs de winning goal nog tegen de netten. Voet kon opnieuw geen speelminuten maken, voor hem was het dus geen productieve week. Door de overwinning heeft KV Mechelen zich nu gesetteld op een achtste plaats. Charleroi heeft wel nog een wedstrijd tegoed, als het wint tegen Club kan het weer over de Kakkers springen.

Thibault Vlietinck – OH Leuven

OHL heeft dit weekend een zaakje gedaan in de strijd voor Play-off 1. Vrijdagavond won het makkelijk van KV Kortrijk met 3-1. Een broodnodige overwinning, want met een twee op vijftien in de vijf vorige wedstrijden oogde het rapport erg mager. Vlietinck speelde zowat de volledige wedstrijd mee op zijn vaste positie als vleugelverdediger. Hij kon geen gevaar creëren, maar daar maalden Xavier Mercier (twee assists) en Thomas Henry (twee goals en een assist) niet om. De wedstrijd was na een helft al gespeeld, KVK stond aan de rust met 3-0 in het krijt. Gano kon na de pauze nog milderen voor de West-Vlamingen, maar Vlietinck en co hielden goed stand. Hij werd in de extra tijd nog naar de kant gehaald voor Vekemans.

Door het puntenverlies van concurrenten Anderlecht en Standard is OHL opnieuw opgeschoven naar de vijfde plaats. Het is nu twee punten verwijderd van Play-off 1. Oostende kan, als het woensdag wint van Genk, over Anderlecht springen naar de vierde plaats.

Karlo Letica – UC Sampdoria

Afgelopen zondag was het weer hetzelfde liedje voor Letica. Negentig minuten lang mocht de Kroaat de bank van Sampdoria verwarmen. Het won de wedstrijd wel met 2-1 van Fiorentina na doelpunten van Baldé en Quagliarella. In de Serie A bevinden Letica en co zich nu al wekenlang op de tiende plaats, dit weekend kwam daar opnieuw geen verandering in. Bovenaan zijn er wel verschuivingen, daar heeft Inter de koppositie overgenomen van stadsgenoot AC Milan.

Luan Peres – Santos FC

Santos heeft na vijf competitiewedstrijden zonder zege eindelijk nog eens kunnen aanknopen met een driepunter. Zaterdag won het met 2-0 tegen Coritiba, de doelpunten kwamen van Marinho en Marcos Leonardo. Peres speelde opnieuw negentig minuten mee en hield dus de nul. Door die zege wipt Santos over Corinthians naar de negende plaats in het klassement. Woensdag nemen beide ploegen het tegen elkaar op in een rechtstreeks duel.

Michael Krmencik – PAOK

Woensdagavond namen Krmencik en co het in de beker op tegen PAS Lamia 1964. Krmencik viel in bij een 2-2 gelijkstand in de 65ste minuut. Hij zorgde meteen voor gevaar. De Tsjech liep in op een lage voorzet, maar kon die net niet in doel deviëren. De bal vloog tegen de paal maar Tzolis nam de rebound voor zijn rekening, 3-2 voor PAOK. Wat later trof Krmencik wel raak met een knappe hak, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Rodrigo zette wat later wel de 4-2 op het bord. De Tsjech zette het orgelpunt door uiteindelijk toch de 5-2 eindstand op het bord te zetten. Hij deed dat met een lage schuiver van net buiten de zestien. Op 3 maart word de return gespeeld, Krmencik en co kunnen door die 5-2 uitslag dus in een zetel aan de wedstrijd beginnen.

Deze namiddag neemt PAOK het in de competitie nog op tegen PAS Giannina.

Emmanuel Dennis – FC Köln

Zondagmiddag nam Dennis het met zijn ploeg FC Köln op tegen Eintracht Frankfurt. Keulen lag de hele wedstrijd onder en mocht van geluk spreken dat het aan de rust nog 0-0 stond. Na de koffie trok Frankfurt wel het laken naar zich toe, André Silva en Evan N’Dicka troffen raak. Dennis kon niks forceren en werd een dik kwartier voor tijd gewisseld. Door die 2-0 nederlaag blijft Köln dus steken op een veertiende plaats in de Bundesliga.

Simon Deli – Slavia Praag

Na de misstap van vorige week (3-3 tegen laagvlieger Pribram) heeft Slavia Praag deze zaterdag weer uitgepakt tegen Pardubice. Het won met 3-0 na doelpunten van Kuchta (2x) en Stanciu. Simon Deli mocht de volledige wedstrijd meespelen en hield dus de nul. Slavia Praag heeft in de competitie nog altijd een comfortabele voorsprong van tien punten op aartsrivaal Sparta Praag. Donderdagavond volgt een serieuze test, dan speelt Slavia in de Europa League tegen Leicester City. Dat staat samen met Manchester United gedeeld tweede in de Premier League.