Loïs Openda, door Club Brugge verhuurd aan Vitesse
Loïs Openda, door Club Brugge verhuurd aan Vitesse Foto: © Ben Gal/Orange Pictures/Photo News

Blauw-Zwart leent dit seizoen negen spelers uit: Loïs Openda, Kaveh Rezaei, Siemen Voet, Thibault Vlietinck, Karlo Letica, Luan Peres, Michael Krmencik, Emmanuel Dennis en Simon Deli. Hoe presteerden zij dit weekend bij hun clubs? Een klein overzicht.

Loïs Openda – Vitesse

Afgelopen woensdag waren er de halve finales van de Nederlandse beker, Vitesse nam het op tegen VVV Venlo en was dus favoriet. De ploeg uit Arnhem won met 2-0, Openda werd bij een 1-0 stand naar de kant gehaald en had geen aandeel in het doelpunt van Broja. Even later legde Tannane de 2-0 eindstand vast. In de finale neemt Vitesse het op tegen competitieleider Ajax. Dat versloeg Heerenveen makkelijk met 0-3. De finale vindt plaats op 18 april.

In de competitie was er de grote clash tegen AZ, de derde in de stand. Openda speelde daarin een belangrijke rol, hij tikte de openingstreffer tegen de netten op aangeven van Dasa. Twintig minuten voor tijd verdubbelde Vitesse de voorsprong via Rasmussen en de wedstrijd leek gespeeld. Maar tien minuten later lukte Karlsson de aansluitingstreffer voor AZ en was er terug spanning in Arnhem. Maar Vitesse hield stand en komt nu op een puntje van AZ en de derde plaats.  Openda werd vijf minuten voor tijd gewisseld en speelde dus een hoofdrol in deze topper.

Kaveh Rezaei – Charleroi

Afgelopen vrijdag openden Rezaei en co de speeldag met een scoreloos gelijkspel tegen STVV. Beide ploegen waren bang voor een tegengoal en dus is 0-0 een logische eindstand. Rezaei speelde een klein uur mee maar kon dus niks forceren voor de Zebra’s. Beide ploegen schieten niks op met dat ene punt. Charleroi staat nu tiende in de stand, Sint-Truiden blijft vijftiende. Vrijdag spelen de Zebra's de bewuste inhaalwedstrijd thuis tegen Club.

Siemen Voet – KV Mechelen

Afgelopen woensdag mochten de Kakkers in de kwartfinale van de beker aantreden tegen KRC Genk. Malinois verloor de wedstrijd kansloos met 4-1, de Genkse doelpunten kwamen van Thorstvedt (2x), Muñoz en Bongonda. Mrabti kon nog milderen voor Mechelen, Voet geraakte niet van de bank. De bekerwinnaar van twee jaar geleden strandt dit jaar dus in de kwartfinales.

Zondagavond nam Malinois het in het Lotto Park op tegen Anderlecht. Voet zat in de selectie en mocht ook voor het eerst sinds lange tijd eens invallen. Twintig minuten voor tijd kwam hij op het veld voor Peyre. Hij kon de 1-1, die al op het bord stond, mee vasthouden. Beide ploegen scoorden niet meer en schieten dus weinig op met een punt. Malinois staat nu op de negende plaats in de Pro League, op vijf punten van Play-off 1. Dit weekend is er bekervoetbal en dus hebben de spelers van KV Mechelen een weekje extra rust.

Thibault Vlietinck – OH Leuven

Zaterdagmiddag was de wedstrijd tussen OHL en Eupen er een met veel doelpunten, de eindstand was 3-3. Leuven kwam drie keer op voorsprong maar Eupen vocht telkens terug. De Panda’s lieten het in het begin van de wedstrijd na om op voorsprong te komen, Prevljak miste een strafschop. In tegenstelling tot Charleroi en STVV waren beide ploegen wel aanvallend ingesteld en dat resulteerde in een doelpuntrijke wedstrijd. Vlietinck speelde de afgelopen weken veel minuten voor OHL maar zaterdag geraakte de jonge Belg niet van de bank, Eppiah was de enige invaller bij de Leuvenaars. Vlietinck en co laten zo de kans liggen om de top vier in te sluipen, ze blijven steken op een zevende plaats. Net als KV Mechelen heeft OHL door het bekervoetbal een weekje extra rust.

Karlo Letica – UC Sampdoria

Zondagavond nam de Italiaanse werkgever van Letica het op tegen Cagliari. Letica verwarmde de afgelopen weken nog de bank, maar gisteren haalde de Kroatische doelman zelfs de selectie niet meer. De wedstrijd eindigde op een 2-2 gelijkspel. Sampdoria haalde op drie minuten tijd een 0-1 achterstand op via Bereszynski en Gabbiadini, maar in de extra tijd maakte Cagliari nog gelijk via Radja Nainggolan. Sampdoria blijft al wekenlang gebeiteld op de tiende plaats in de Serie A, Inter blijft leider voor stadsgenoot Milan. Zondag speelt Sampdoria tegen Bologna, de twaalfde in de stand.

Luan Peres – Santos FC

Afgelopen week werkte Santos opnieuw twee wedstrijden af in het Campeonato Paulista, het staatskampioenschap van São Paolo. Tegen Ferroviária speelde het 1-1 gelijk en tegen São Paolo ging het kansloos ten onder met 4-0. Peres deed niet mee tegen Ferroviária maar tegen São Paolo speelde hij een pijnlijke hoofdrol. Bij een 1-0 stand maakte de Braziliaanse verdediger een ongelukkige owngoal (2:05 in filmpje) en liep São Paolo dus uit. Daarna maakten ze nog eens twee doelpunten en zo was de afstraffing compleet. Santos pakt twee op negen en kent dus geen goede start in het Campeonato Paulista.

Morgenavond speelt Santos in de tweede kwalificatieronde voor de Copa Libertadores, de Zuid-Afrikaanse Champions League. Tegenstander is Deportivo Lara, een ploeg uit de Venezolaanse eerste klasse.

Michael Krmencik – PAOK

Net als in België en Nederland was het woensdag bekeravond in Griekenland. PAOK speelde de terugwedstrijd van de kwartfinale tegen PAS Lamia 1964. In de heenwedstrijd won PAOK met 5-2 en dus kon het zich al voorbereiden voor de volgende ronde. Krmencik zag vanop de bank hoe zijn ploeg 1-1 gelijkspeelde en dus de halve finale van de beker speelt tegen PAS Giannina.

Zondag was er de derby tegen Aris Thessaloniki, dat ook tweede stond in het klassement. Op vijf minuten van het einde stond PAOK nog 0-2 in het krijt, door doelpunten van Bertoglio en Manos. Maar Sverrir Ingi Ingason en Vieirinha zorgden op de valreep nog voor een punt. Krmencik speelde de volledige wedstrijd mee. Na een dik halfuur had hij de mogelijkheid om de gelijkmaker tegen de netten te schieten, maar van net buiten de kleine rechthoek besloot hij wild over. De aansluitingstreffer van PAOK kwam er nadat de Tsjech een duel in de zestien verloor. Zijn tegenstander kopte de bal echter in de voeten van Ingason en die liet de kans niet liggen. In de extra tijd benutte aanvoerder Vieirinha nog een penalty.

Door dat gelijkspel laat PAOK de kans liggen om over Aris naar de tweede plaats te springen. Olympiacos blijft autoritair leider, met zestien punten voorsprong op Aris. PAOK heeft negentien punten minder. Zondag spelen ze de clash tegen Panathinaikos, dat zesde staat.

Emmanuel Dennis – FC Köln

Na de afstraffing van vorige week tegen leider Bayern München nam Köln het op tegen Werder Bremen, de twaalfde in de stand. Dennis moest van trainer Markus Gisdol plaatsnemen op de bank. Maar als invaller heeft de Nigeriaan wel voor een impact gezorgd. Hij won het luchtduel tegen doelman Pavlenka en kopte de bal vanop de rand van de kleine rechthoek recht in de voeten van Jonas Hector. Die kon van erg dichtbij niet meer missen. Köln staat nu veertiende in de Bundesliga, Werder Bremen staat twee plaatsen hoger. Bayern München blijft leider, met een krappe voorsprong van twee punten op RB Leipzig. Zaterdag speelt Köln tegen Union Berlin, de zevende in de stand.

Simon Deli – Slavia Praag

Woensdagavond nam Slavia Praag het in de Tsjechische beker op tegen derdeklasser Slavia Karlovy Vary. Praag won met een monsterscore van 10-3 en stoot dus door naar de kwartfinales van de beker. Deli zat niet in de wedstrijdselectie, net als een groot deel van de A-kern.

Zondag zat de Ivoriaan wel weer in de selectie voor de competitiewedstrijd tegen Baník Ostrava. Slavia won met 2-1 na een fraaie treffer van Masopust en een strafschop benut door Stanciu. Na vier minuten moest Ostrava al met een man minder spelen na een rode kaart voor Fillo. Na de rust maakte Ostrava het bij een 2-0 stand nog spannend door een eigen doelpunt van Kacharaba, maar Deli en co konden de voorsprong vasthouden. De Ivoriaan speelde opnieuw de volledige wedstrijd mee.

Slavia blijft comfortabel aan de leiding in Tsjechië, met veertien punten voorsprong op stadsgenoot Sparta Praha. Sparta heeft wel twee wedstrijden minder gespeeld. Donderdag volgt  de Europa Leagueconfrontatie met Rangers, dat zich afgelopen weekend al kampioen mocht noemen in Schotland. Zondag speelt Slavia in de competitie tegen laagvlieger Mladá Boleslav.