Oud-spelers zoeken minuten: biedt Club helpende hand?

José Izquierdo in zijn periode als speler van Club Brugge
José Izquierdo in zijn periode als speler van Club Brugge Foto: © Peter De Voecht/Photo News

Na een enerverend seizoen zal het nog wel even duren voordat de storm op Jan Breydel gaat liggen. Er is namelijk nog weinig zeker met het oog op volgend seizoen. Blijft Philippe Clement? Slaagt Club Brugge erin spelers als Noa Lang en Charles de Ketelaere te behouden? Daarnaast hoopt de landskampioen zich uiteraard verder te kunnen versterken. Misschien klopt ze in de zoektocht naar aanwinsten wel aan bij oude bekenden. Een overzicht van spelers die voorheen actief waren bij Blauw-Zwart en deze zomer mogelijk een transfer maken.

Thomas Meunier

Club Brugge veroverde in 2016 de eerste landstitel sinds 2005. Een enorme opluchting voor iedereen die Blauw-Zwart liefheeft. Eén van de sterkhouders in dat seizoen was, ondanks het feit dat hij in de eerste weken kampte met een blessure, Thomas Meunier. De rechtsback zag een sterk seizoen beloond worden met een transfer naar het grote Paris Saint-Germain. Daar groeide hij, ondanks de aanwezigheid van Dani Alves, uit tot gewaardeerde kracht.

Meunier won alles wat er in Frankrijk te winnen viel. Na vier jaar vond hij het mooi geweest. Hij besloot zijn aflopende contract niet te verlengen. Nog voordat PSG zich plaatste voor de finale van de Champions League, die verloren ging tegen Bayern München, had Meunier al een nieuwe club gevonden: Borussia Dortmund. De vleugelverdediger beleefde echter een moeizaam debuutjaar in Duitsland. Na de winterstop stond hij nog maar zelden aan de aftrap. Om uitzicht te houden op een uitnodiging voor het WK van 2022 in Qatar, zal hij meer minuten moeten maken.

Thomas Meunier namens PSG in actie tegen Borussia Dortmund
Vorig jaar stond Thomas Meunier nog tegenover Borussia Dortmund. (TimGroothuis/Witters Sport /Photo News)
Björn Engels

Een kind van de club. Engels stroomde vanuit de jeugdopleiding door naar de hoofdmacht. Zijn periode in het eerste van Club Brugge werd echter overschaduwd door blessureleed. In 2017 trok hij de deur op Jan Breydel achter zich dicht. Via Olympiakos en Stade Reims belandde hij in de zomer van 2019 bij Aston Villa. Voor de middenmoter van de Premier League kwam hij vooralsnog pas negentien keer in actie. Ook in Engeland kwakkelt Engels met blessures. In het afgelopen seizoen kwam hij geen minuut in actie.

De centrumverdediger werd al eens in verband gebracht met een terugkeer naar Club Brugge. Mocht Odilon Kossounou deze zomer vertrekken, zou het ons niets verbazen als Blauw-Zwart toch een poging waagt bij Engels, al is het natuurlijk de vraag of Clement zit te wachten op een verdediger die in de afgelopen twee jaar niet tot nauwelijks op het veld heeft gestaan.

Wesley

Hoewel Club Brugge in het seizoen 2018/2019 zijn meerdere moest erkennen in KRC Genk, waren de spelers van het elftal van toenmalig hoofdcoach Ivan Leko erg gewild. Blauw-Zwart verkocht onder anderen Wesley voor heel veel geld aan Aston Villa. Met 25 miljoen euro werd hij in één klap de duurste speler in de geschiedenis van Club Brugge. Door blessures speelde de Braziliaanse spits maar zes wedstrijden meer dan Engels. In het afgelopen seizoen kwam hij slechts vijftien minuten in actie voor de nummer elf van Engeland.

Krépin Diatta

Oké, misschien is het nog iets te vroeg om de Senegalees in dit rijtje te plaatsen. Hij beleefde echter een zeer moeizaam eerste halfjaar bij AS Monaco. Diatta vertrok in januari voor een kleine twintig miljoen euro naar de Franse topclub, maar heeft de verwachtingen dus nog niet waar kunnen maken. Na zijn reservebeurt tegen Paris Saint-Germain op 21 februari, kwam Diatta nog maar 310 minuten in actie. Dat is niet veel voor de derde duurste speler van de afgelopen winterse transferperiode, die in de winterstop nog topscorer was van Club Brugge.

Krépin Diatta, oud-Club Brugge, voor AS Monaco
Krépin Diatta vertrok in januari voor veel geld naar AS Monaco, maar heeft de verwachtingen nog niet waar kunnen maken. (© Norbert Scanella/Panoramic /Photo News)
Marvelous Nakamba

Met Engels en Wesley benoemden we al twee spelers van Aston Villa die in het afgelopen seizoen geen rol van betekenis speelden. Ook Nakamba had ongetwijfeld meer verwacht van zijn tweede seizoen in de Premier League. In zijn debuutjaar kwam hij nog tot 34 officiële wedstrijden voor Aston Villa. Met zestien potjes kwam hij in het afgelopen seizoen niet eens tot de helft. In 25 van de 38 competitiewedstrijden was er geen rol voor Nakamba weggelegd. Dat is best pijnlijk. Zeker als je je bedenkt dat hij in de zomer van 2019 zo graag naar Birmingham wilde verkassen, dat hij op een gegeven moment niet eens meer kwam opdagen bij Blauw-Zwart.

José Izquierdo

Club Brugge en de Premier League. Voor de blauwzwarte bankrekening een gedroomde combinatie. Zo vertrokken Arnaut Danjuma, Nakamba en Wesley in de zomer van 2019 voor een gezamenlijk bedrag van bijna 54 miljoen euro naar Engeland. Twee zomers eerder legde Brighton 14,50 miljoen euro neer voor de komst van Izquierdo. De aanvaller had een ijzersterk seizoen achter de rug en was klaar om zijn kunsten te vertonen op het hoogste niveau.

Maar eigenlijk geldt voor Izquierdo precies hetzelfde als voor Nakamba en Wesley, namelijk dat zijn periode in Engeland vooralsnog allesbehalve een succes is. Sinds 20 augustus 2017 speelde de flankspeler slechts 54 wedstrijden voor Brighton. In het afgelopen seizoen deed hij door blessureleed acht luttele minuten mee in de Premier League. Izquierdo beschikt over een aflopend contract, waardoor hij deze zomer hoogstwaarschijnlijk transfervrij op zoek gaat naar een nieuwe club.

Anthony Limbombe

Nee, de inmiddels 26-jarige aanvaller verliet Club Brugge niet voor een avontuur in Engeland. Limbombe vertrok in de zomer van 2018 voor ruim acht miljoen euro naar het Franse Nantes FC. Hij is er vooralsnog eigenlijk geen moment in geslaagd om de verwachtingen waar te maken. In het afgelopen seizoen kreeg hij er de kans ook niet toe, aangezien hij een lange tijd buitenspel stond met een blessure. Maar ook toen hij weer fit genoeg was om in actie te komen, lag er geen rol voor hem weggelegd. De kans is dus groot dat hij deze zomer het Stade de la Beaujoire gaat verlaten.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 24 jul. 2022, 13:30
Pro League
Club Brugge -
-
Genk -
zo 31 jul. 2022, 16:00
Pro League
AS Eupen -
-
Club Brugge -
vr 5 aug. 2022, 20:45
Pro League
Club Brugge -
-
Zulte-Waregem -
zo 14 aug. 2022, 18:30
Pro League
OH Leuven -
-
Club Brugge -
zo 21 aug. 2022, 13:30
Pro League
Club Brugge -
-
Kortrijk -
Bekijk de hele agenda