Precies een jaar geleden brak de hel los bij Club Brugge

PHOTONEWS 10909851 180
PHOTONEWS 10909851 180 Foto: © Philippe Crochet/Photo News

De Europese competities gaan deze week verder met de knockout-fase. Zonder Club Brugge. Hoewel de landskampioen van België uitstekend van start ging in de groepsfase van de Champions League, zat het Europese avontuur er na zes wedstrijden al op. Vorig jaar stroomde Club wél door naar de knockout-fase, maar mondde die uit in een enorme teleurstelling.

Club Brugge stak de ambities voor dit seizoen niet onder stoelen of banken. De ploeg van toenmalig trainer Philippe Clement wilde niet alleen opnieuw kampioen spelen en de beker winnen. Ze was er ook op gebrand om Europees hoge ogen te gooien. Maar tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League kwam Club in een loodzware groep terecht: Manchester City, Paris Saint-Germain en RB Leipzig waren de tegenstanders.

Weinigen die Blauw-Zwart een serieuze kans toedichtten. Zelfs de derde plek zou te hoog gegrepen zijn. Maar Club verbaasde vriend en vijand door op de openingsspeeldag PSG op een 1-1 gelijkspel te houden en twee weken later zelfs met 1-2 te winnen op RB Leipzig. Vier punten na twee duels, wie had dat durven dromen? Maar in de resterende vier groepswedstrijden kwamen er geen punten meer bij. Club ging nog vier keer hard onderuit en vloog na zes wedstrijden uit Europa.

Een groot verschil met vorig seizoen. Toen hield de ploeg van Clement tot en met de laatste speeldag van de groepsfase van de Champions League uitzicht op de achtste finales van het miljardenbal. Maar een gelijkspel op Lazio bleek uiteindelijk niet genoeg. De teleurstelling was er, maar de trots overheerste. Het optreden in de Champions League bood vertrouwen voor het vervolg in de Europa League. Club moest daarin eerst zien af te rekenen met Dynamo Kiev.

Lang was erop gebrand om zich ook in de Europa League te laten zien. Maar die kans kreeg hij niet.

Coronavirus slaat toe

Geen eenvoudige loting, maar op basis van het optreden in de Champions League gold Club Brugge als grote favoriet. Ook omdat de ploeg van Clement geweldig draaide in de competitie. Noa Lang was in de eerste weken van 2021 de grote uitblinker bij Blauw-Zwart. Hij scoorde de ene na de andere treffer en was erop gebrand om zich ook in de Europa League van zijn beste kant te laten zien. Maar die kans kreeg hij niet. Lang testte in de aanloop naar het heenduel met Dynamo Kiev positief op COVID en moest de reis naar Oekraïne laten schieten.

Lang was niet de enige die wegens een coronabesmetting niet van de partij kon zijn in Oekraïne. Waar Matej Mitrovic en Stefano Denswil al positief testten in de aanloop naar de generale repetitie tegen Charleroi - die uiteindelijk niet doorging - werd twee dagen voor de heenwedstrijd in Oekraïne bekend dat ook Hans Vanaken én Clement een positieve test hadden afgelegd. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was moest ook Mats Rits de wedstrijd laten schieten wegens COVID.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1362400341896142848?s=20&t=6eQ8vw3ZYDgqlqwH1p6WBQ

De Ketelaere

Ondanks de afwezigheid van Clement, Vanaken, Rits én Lang zette Club een goed resultaat neer in het ijskoude Kiev. Blauw-Zwart, dat geleid werd door Club NXT-trainer Rik De Mil, werkte met een 1-1 gelijkspel toe naar de return in Jan Breydel. Het tankte vertrouwen door drie dagen voor de return met 3-0 te winnen van OH Leuven. Maar in de aanloop naar de terugwedstrijd tegen Dynamo Kiev stapelden de problemen zich op. Zo haakte ook Charles de Ketelaere af wegens een coronabesmetting.

Gedurende de terugwedstrijd viel Bas Dost ook nog eens uit met een blessure. Aanvallend bleef er wel heel weinig over bij Club Brugge. Uiteindelijk te weinig om door te stoten naar de achtste finales van de Europa League. Dynamo Kiev zegevierde met 0-1 in Jan Breydel en maakte een eind aan de Europese ambities van Blauw-Zwart.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
10/12
Mechelen
13:30
Club Brugge
zo
17/12
Club Brugge
13:30
Gent
vr
22/12
RWDM
20:45
Club Brugge
di
26/12
Club Brugge
20:45
Union Saint-Gilloise
za
20/01
Club Brugge
20:45
Westerlo
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Anderlecht 16 15 34
3 Gent 16 8 29
4 Antwerp 16 18 27
5 Club Brugge 16 14 26
6 Genk 16 13 25
7 Cercle Brugge 16 3 25
8 Sint-Truiden 16 -4 22
Bekijk de hele stand