Primeur voor Club Brugge na pakjesavond in Oostende

Club Brugge is er zaterdagavond in geslaagd om voor het eerst dit seizoen vijftien op vijftien te halen. Zonder groots te spelen was de huidige nummer twee van België met 1-3 te sterk voor KV Oostende. De doelpunten kwamen, mede dankzij blunderende kustboys, op naam van Sargis Adamyan (tweemaal) en Andreas Skov Olsen.

Waar Club Brugge in de voorgaande twee seizoenen de ene na de andere zegereeks neerzette, gaat dat dit seizoen een stuk lastiger. Maar de laatste weken was de ploeg van Alfred Schreuder goed op dreef. In de Jupiler Pro League, welteverstaan. Club versloeg achtereenvolgend Charleroi, Eupen, Antwerp FC en Seraing. Daardoor kon het op KV Oostende voor de eerste keer vijftien op vijftien halen.

Schreuder begon met tien dezelfde namen als in de laatste drie wedstrijden. Hij voerde één wijziging door: Charles de Ketelaere keerde terug in de basis en dat ging ten koste van Noa Lang. Lang verkeert al weken in mindere vorm en maakte vorige week op Seraing een slechte beurt met zijn reactie op zijn vroegtijdige wissel. Door Lang zijn reserverol begonnen voor het eerst sinds Schreuder zijn komst alle Nederlanders op de bank.

Van de eerste veertien ontmoetingen in de Diaz Arena won Club er liefst twaalf. Twee keer werd er verloren. Beide nederlagen dateren uit het seizoen 2016/2017, toen Yves Vanderhaeghe ook al hoofdtrainer was bij KV Oostende. Dat gegeven zorgde voor vertrouwen bij de thuisploeg en dat bleek in de openingsfase. Ze verstopte zich niet en was via Makhtar Gueye zelfs dichtbij een vroege openingsgoal. Zijn schot eindigde echter op de paal.

Cadeautjes

Een vroege waarschuwing dus voor Club, dat niet op een herhaling van de wedstrijd in Seraing hoefde te rekenen. Niet voor niets hield KV Oostende haar doel schoon in de laatste twee thuiswedstrijden. Maar tegen Club gaven de Kustboys de doelpunten wel heel makkelijk weg. Bij de 0-1 kopte Cameron McGeehan de bal achteruit, zonder ook maar een moment om zich heen te kijken. Adamyan was er als de kippen bij om, uiteindelijk in twee tijden, de score te openen.

Ook de tweede Brugse treffer van de avond was een cadeautje. Doelman Kjell Scherpen liet de bal van zijn voet stuiteren. Dat moet je natuurlijk niet doen met Skov Olsen en Adamyan voor je neus. Adamyan kon op aangeven van Skov Olsen simpel de 1-2 binnen tikken. Ja, de 1-2, want heel lang kon Club niet genieten van de 0-1 voorsprong. Frederik Jäkel schoot de thuisploeg vijf minuten later op gelijke hoogte. Een doelpunt waar vooral Simon Mignolet een zure nasmaak aan over zal houden. Hij ging namelijk niet vrijuit.

Lees ook: Mignolet onder vuur: ‘Volgend seizoen een andere doelman’

Mignolet werd nog vóór rust voor de tweede keer gepasseerd. Gueye ging plots alleen op de Brugse doelman af. De spits legde de bal vervolgens in het netje, maar deed dat vanuit buitenspelpositie. Daar kwam Club dus goed weg. Voor de bezoekers het sein om nog voor het rustsignaal op zoek te gaan naar de 1-3. Die vonden ze bijna via opnieuw Adamyan, maar hij kwam een teenlengte tekort om een voorzet van Skov Olsen binnen te schuiven. Een doelpunt was het sowieso niet geweest, want de spits stond buitenspel.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1502744545657819138?s=20&t=oY3Vl9BLBw0mq22IVGflsg

Skov Olsen slaat wéér toe

'So far, so good', plaatste Club na 45 minuten op Twitter. Maar het moest na de pauze toch echt stukken beter om de drie punten voortijdig in de tas te kunnen stoppen. Club kreeg echter al vroeg in de tweede helft een tik te verwerken. Stanley Nsoki moest noodgedwongen naar de kant. Uitgerekend Jack Hendry was zijn vervanger. De Schot maakte van de zomer de overstap van KVO naar Club. De laatste dagen was hij onderwerp van gesprek wegens zijn optreden bij Club NXT.

Een liefdevol welkom kreeg Hendry overigens niet. Hij werd namelijk getrakteerd op een fluitconcert. Waarom we dit vermelden in het wedstrijdverslag? Omdat er vrij weinig gebeurde in het eerste deel van de tweede helft. Maar Club Brugge had in de Diaz Arena weinig kansen nodig om tot scoren te komen. Nadat Mats Rits net tekort kwam om te profiteren van miscommunicatie in de defensie van KV Oostende, kon Skov Olsen het meegereisde blauwzwarte publiek wel voor een derde keer laten juichen.

De Deen schoot op aangeven van De Ketelaere en vanuit een wel erg scherpe hoek met succes op doel. Scherpen zag er opnieuw niet goed uit en werkte de bal grotendeels in zijn eigen doel. Club zal er niet om malen, want met de 1-3 was de wedstrijd wel beslist. Wat een weelde voor de bezoekers, die normaliter veel kansen nodig hebben om tot scoren te komen. Maar in de Diaz Arena werd de doelpunten in de schoot geworpen. In de slotfase kon Club de voorsprong eigenlijk rustig uitspelen.

Rustig achterover leunen

Het had de score nog wat kunnen uitbreiden, maar Rits kreeg de bal in twee tijden niet in het doel. De Belg raakte eerst de paal, waarna zijn herneming van de lijn werd gehouden. Ook Lang, die na tachtig minuten binnen de lijnen kwam, kreeg nog een goede mogelijkheid. Maar Lang blijft zoekende naar zijn goede vorm en faalde oog-in-oog met Scherpen.

De drie punten kwamen echter niet meer in gevaar. Het bleef bij 1-3 en daarmee deed Club Brugge wat het moest doen, namelijk winnen om het gat tot Union terug te verkleinen tot zeven punten. De ploeg van Schreuder kan nu rustig achterover leunen en kijken wat de ontmoeting tussen Anderlecht en Antwerp FC gaat brengen.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1502761030568615940?s=20&t=J_OCSkkgeKdWS4_63JvFSQ
Lees meer: