Pro League dringt aan op gedeeltelijke heropening stadions

Nu de reguliere competitie definitief achter de rug is, kan de blik van de acht 'beste' Jupiler Pro League-ploegen op de Play-Offs. Hoewel de strijd om de landstitel niet meer spannend lijkt te worden, valt er in de laatste weken van het seizoen natuurlijk nog genoeg voor te spelen. Dat is voor de Pro League reden om nog maar eens alles uit de kast te halen om de toegang voor supporters mogelijk te maken. ''De voetbalbond ijvert bij de bevoegde instanties voor een gedeeltelijke heropening van de stadions'', klinkt het bij Het Laatste Nieuws.

De supporters van de Europese topclubs hebben in de afgelopen dagen flink van zich laten horen. Zij reageerden verontwaardigd op het nieuws dat hun club plannen had om deel te nemen aan een nieuw in te richten Super League. Op social media, maar ook op straat spraken de fans hun verontwaardiging uit. Het heeft geholpen, want bijna alle clubs hebben zich inmiddels teruggetrokken. De stem van de fans blijft belangrijker, blijkt maar weer eens. In België hebben de supporters al een tijdje niet meer van zich kunnen laten horen. Althans, niet vanop de tribunes.

Onvermijdelijk

De laatste keer dat supporters welkom waren bij competitiewedstrijden, voelt inmiddels als een eeuwigheid geleden. De kans dat we dit seizoen nog volle tribunes mee zouden maken, werd met de dag kleiner. In de aanloop naar de start van de Play-Offs gloort er echter toch hoop aan de horizon. Volgens Het Laatste Nieuws doet de Pro League er alles aan om de bevoegde instanties zover te krijgen om het licht op groen te zetten voor een gedeeltelijke heropening van de stadions. ''We hebben de protocollen, de ervaring, de stewards en strikte maatregelen. Supporters vieren gecontroleerd vanop hun zitje in het stadion en we vermijden onveilige situaties op het openbaar domein'', klinkt het namens woordvoerder Stijn van Bever.

Volgens de Pro League ligt bij dat laatste het grootste gevaar. Op het moment dat de terrassen heropenen, vinden de belangrijkste wedstrijden van het seizoen plaats. Volgens Van Bever is het onvermijdelijk dat supporters dan naar het stadion afzakken om hun favoriete elftal te ondersteunen en live in actie te zien. ''Niet enkel de die hards, maar ook brave huisvaders met kinderen. Het is een illusie te denken dat dit zich niet zal voordoen net wanneer de inzet in de competitie toeneemt'', aldus de woordvoerder. Vrijdag volgt er een overlegcomité. In de aanloop en na afloop zal de Pro League overleg blijven voeren met de verschillende overheden.

Testevent

Eerder vandaag kwam al naar buiten dat Club Brugge er serieus over nadenkt om een mogelijk titelfeest als testevent in te schrijven. De koploper van België heeft tot 29 april de tijd om dat te doen. Op 10 mei maakt men bekend welke evenementen als testevent worden georganiseerd. Blauw-Zwart heeft dan al twee van de zes wedstrijden gespeeld. Mocht Club Brugge de eerste drie speeldagen zonder kleerscheuren doorkomen, kan het op 16 mei tegen Antwerp FC kampioen worden. Heel veel tijd is er dus niet.

Lees meer: