Pro League legt nieuwe optie voor beloftenteams op tafel

Club NXT, de beloften van Club Brugge
Club NXT, de beloften van Club Brugge Foto: © Nico Vereecken/Photo News

Club NXT speelde afgelopen zaterdag op bezoek bij Westerlo zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Hoewel de thuisploeg de leiding nam, hielden de beloften van Club Brugge toch een puntje over aan het duel. Daarmee konden ze hun debuut in het betaald voetbal met nog een beetje een goed gevoel afsluiten. Of de ploeg van Rik De Mil ook met ingang van volgend seizoen actief is in 1B, is nog maar de vraag. Woensdag zat de raad van bestuur van de Pro League opnieuw samen. Eén van de agendapunten was de integratie van beloftenploegen op het tweede niveau.

In de aanloop naar het lopende seizoen was er veel te doen over het aantal ploegen in 1A. De Pro League besloot uiteindelijk om dat uit te breiden naar achttien. Daardoor kwam er een plekje vrij op het tweede niveau. Als landskampioen had Club Brugge het recht om zijn beloften in te schrijven in 1B. Die kans liet Blauw-Zwart natuurlijk niet onbenut. Daarmee zorgde Club NXT voor een primeur. Nog nooit was er een beloftenteam actief in het betaald voetbal. Hoewel de resultaten niet bepaald om over naar huis te schrijven waren, kan Club Brugge tevreden zijn over hoe een aantal beloften zich heeft ontwikkeld. Onder anderen Ignace Van der Brempt, Thomas Van den Keybus en Maxim De Cuyper kloppen inmiddels allemaal serieus op de deur van de hoofdmacht.

Overgangsjaar

Door andere Belgische topploegen werd er met een jaloerse blik gekeken naar de ontwikkelingen in Brugge. Hein Vanhaezebrouck, hoofdtrainer van KAA Gent, had het zelfs over ''een vorm van competitievervalsing''. Vorige maand kwam de raad van bestuur van de Pro League al bijeen om de toekomst van de beloftenploegen te bespreken. Toen kwam er niets uit. Gisteren legde de voetbalbond een nieuwe optie op tafel, namelijk om de beloftenploegen pas vanaf het seizoen 2022/2023 te laten meespelen in 1B. Volgend seizoen zou er dan een overgangsjaar komen waarin de clubs die hun beloften in 1B willen integreren het eerst tegen elkaar opnemen in een aparte reeks. De vier beste beloftenploegen zouden dan vanaf het seizoen 2022-2023 worden toegevoegd aan 1B.

Een akkoord kwam er woensdag echter nog niet. Op 6 mei komt de raad van bestuur opnieuw bijeen. Voorlopig staat er dus nog een serieus vraagteken achter de toekomst van Club NXT.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
10/12
Mechelen
13:30
Club Brugge
zo
17/12
Club Brugge
13:30
Gent
vr
22/12
RWDM
20:45
Club Brugge
di
26/12
Club Brugge
20:45
Union Saint-Gilloise
za
20/01
Club Brugge
20:45
Westerlo
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Anderlecht 16 15 34
3 Gent 16 8 29
4 Antwerp 16 18 27
5 Club Brugge 16 14 26
6 Genk 16 13 25
7 Cercle Brugge 16 3 25
8 Sint-Truiden 16 -4 22
Bekijk de hele stand