Rode Duivels en invaller Vanaken winnen van Finland

PHOTONEWS 10928152 192
PHOTONEWS 10928152 192 Foto: © jm20210603-192op /Orange Pictures/Photo News

De Rode Duivels hebben maandagavond ook hun derde groepswedstrijd op het EK winnend afgesloten. Door doelpunten van Thomas Vermaelen en Romelu Lukaku zegevierden ze met 0-2 tegen Finland. Hans Vanaken behoorde ditmaal wel tot de wedstrijdselectie en mocht in de slotfase zelfs nog even opdraven. Simon Mignolet hield daarentegen opnieuw negentig minuten de bank warm. Door de overwinning op Finland plaatsen de Belgen zich als groepswinnaar voor de achtste finales.

Door de zeges op Rusland en Denemarken waren de Rode Duivels al zeker van een plek bij de laatste zestien op het EK. Roberto Martínez greep het duel met Finland dan ook aan om een aantal sterkhouders rust te gunnen. Thibaut Courtois, Axel Witsel, Kevin de Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku begonnen daarentegen wel aan de aftrap. De Rode Duivels hadden in de eerste helft - zoals verwacht - veruit het meeste de bal, maar beten zich telkens stuk op de Finse achterhoede. Finland had aan één punt genoeg om zich te plaatsen voor de achtste finales, dus die vonden het wel goed zo.

Door de ontwikkelingen in Kopenhagen - waar Rusland en Denemarken tegenover elkaar stonden - moest Finland in de tweede helft toch op zoek naar een doelpunt. De Finnen kwamen echter geen moment in de buurt van Courtois. Aan de andere kant creëerden de Belgen de nodige kansen. Vooral Hazard had een aantal keer de openingstreffer op zijn schoen. Lukaku dacht de ban te hebben gebroken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Een paar minuten later viel de Belgische openingstreffer dan toch. Met de nodige mazzel zag Thomas Vermaelen zijn kopbal achter de Finse doelman belanden.

Beslissing

De Rode Duivels haalden vervolgens allesbehalve hun voet van het gaspedaal en gingen op zoek naar de 0-2. Die viel na 81 minuten spelen van de voet van Lukaku. Zo had de topscorer aller tijden toch nog zijn treffer te pakken. In de slotfase konden de Duivels naar hartenlust aanvallen. Het was eigenlijk wachten op een invalbeurt voor Vanaken. En die kwam er! In blessuretijd mocht hij nog heel even opdraven. Ook Thomas Meunier - oud-speler van Club Brugge - kwam als invaller binnen de lijnen.