Serieuze concurrentie voor Sobol dient zich aan

Club NXT tegen Lierse Kempenzonen
Club NXT tegen Lierse Kempenzonen Foto: © Gvg/Photo News

Het seizoen zit er bijna op voor Club Brugge. De ploeg sluit volgend weekend de reguliere competitie af met een thuiswedstrijd tegen Royal Excelsior Mouscron, alvorens de Play-Offs van start gaan. In de tussentijd zal Vincent Mannaert alvast druk aan de slag gaan met de samenstelling van de spelersgroep voor volgend seizoen. Momenteel heeft Blauw-Zwart vijf huurspelers onder contract staan, waaronder Eduard Sobol. Het is echter de vraag of hij na de zomerstop nog wel basisspeler is. Maxim De Cuyper laat bij Club NXT namelijk zien klaar te zijn voor de volgende stap.

Toen Club Brugge in het najaar van 2019 hoogte kreeg van de loting voor de groepsfase van de Champions League, wist het dat de derde plek het hoogst haalbare zou zijn. Met Paris Saint-Germain en Real Madrid als twee van de drie tegenstanders, was overwintering in het miljardenbal natuurlijk niet realistisch. Blauw-Zwart eindigde inderdaad als derde en verzekerde zich zo van een ticket voor de knock-outfase van de Europa League. Daarin moest Club Brugge het opnemen tegen Manchester United. Een tegenstander van wereldformaat. Desondanks maakte Philippe Clement in zijn basiself voor de heenwedstrijd plek voor een debutant: De Cuyper.

De Cuyper in actie tegen Manchester United
Maxim De Cuyper in actie tijdens de return tegen Manchester United. (Photo by Vincent Kalut/Photonews)

Ook in de return had hij een basisplaats. Opvallend, want De Cuyper wachtte destijds nog op zijn eerste minuten in de Jupiler Pro League. Het zei daarentegen veel over het vertrouwen dat Clement in zijn vleugelverdediger had. Desondanks besloot Club Brugge om langer in zee te gaan met Sobol. De Oekraïner wordt voor het tweede opeenvolgende seizoen gehuurd van Shaktar Donetsk. Dat Sobol dit seizoen niet altijd onomstreden is, wil niet zeggen dat De Cuyper uitzicht heeft op speelminuten in de hoofdmacht. Met Stefano Denswil en Federico Ricca heeft Clement namelijk voldoende alternatieven voor Sobol.

Geduld

Gevolg: De Cuyper wacht nog altijd op zijn eerste minuten in de Jupiler Pro League. Dit seizoen deed hij vooralsnog (pas) 24 minuten mee in het eerste. Zeven daarvan maakte hij - opnieuw - in de Europa League. Niet toevallig stond Rik De Mil, De Cuyper zijn trainer bij Club NXT, toen langs de lijn. Clement had positief getest op corona, waardoor De Mil tijdelijk het stokje moest overnemen. Hij beloonde De Cuyper voor zijn goede optredens bij de beloften. Wij kunnen ons voorstellen dat het in de afgelopen maanden niet altijd makkelijk is geweest voor hem. Ignace Van Der Brempt, een jaartje jonger dan De Cuyper, krijgt namelijk wel vaak genoeg een kans van Clement.

De Cuyper laat zijn koppie echter niet hangen. Hij weet dat Club Brugge veel potentie in hem ziet. Niet voor niets verlengde hij vorig jaar nog zijn contract tot medio 2023. Bij Club NXT blijft De Cuyper 'gewoon' zijn ding doen. Vooral in de afgelopen wedstrijden was hij goed op dreef. Zo was hij bij vier van de laatste vijf doelpunten van Club NXT betrokken: drie goals en één assist. Vorige week bezorgde hij de beloften een punt bij RWDM, afgelopen zondag de volle buit tegen Lierse Kempenzonen. Met twee doelpunten was hij daar hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor. Clement zal het waarschijnlijk niet ontgaan zijn.

https://twitter.com/ClubNxt/status/1381325005355692041?s=20

Hoewel Sobol na afloop van dit seizoen zijn handtekening zet onder een contract tot medio 2024, kan het niet anders dan dat De Cuyper een serieuze kans krijgt. In ieder geval in de voorbereiding. Het tweede niveau lijkt hij inmiddels wel te zijn ontgroeid.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Genk 34 41 75
2 Union Saint-Gilloise 34 29 75
3 Antwerp 34 33 72
4 Club Brugge 34 25 59
5 Gent 34 26 56
6 Standard Liège 34 13 55
7 Westerlo 34 8 51
Bekijk de hele stand