Terugkeer van Leko naar Club niet uitgesloten

Ivan Leko in zijn tijd als trainer van Club Brugge
Ivan Leko in zijn tijd als trainer van Club Brugge Foto: © Foto: ©Blue Army

Club Brugge stelde Ivan Leko in de zomer van 2017 aan als nieuwe trainer. De Kroaat moest de landstitel terugbrengen naar Jan Breydel. Dat lukte. Zijn tweede seizoen eindigde echter met een flinke teleurstelling. Hij vertrok en tekende na een omweg bij Antwerp FC. Daar stond hij in de eerste seizoenshelft aan het roer, maar dat werd, ondanks de bekerwinst, geen daverend succes. Dus koos hij eind vorig jaar eieren voor zijn geld en vertrok hij naar China. Nog voor de start van de competitie, laat hij zich uit over een terugkeer naar de Jupiler Pro League.

Nadat Blauw-Zwart in 2016 voor de eerste keer sinds 2005 de landstitel had veroverd, was de ploeg er veel aan gelegen om aan de top te blijven. In het daaropvolgende seizoen moest Club Brugge de eerste plek echter afstaan aan Anderlecht. Leko wist dus wat hem te doen stond in zijn eerste seizoen op Jan Breydel. Hij veroverde de landstitel, maar een prolongatie zat er niet in. Club Brugge was in het seizoen 2018/2019 een lange tijd in een spannende titelstrijd verwikkeld met KRC Genk. De beslissing leek te vallen op de laatste speeldag van Play-Off I, ware het niet dat Leko en zijn manschappen op de voorlaatste verloren van Standard.

Leko vertrok en Club Brugge stelde Philippe Clement aan als opvolger. Terwijl Clement in zijn eerste seizoen direct indruk maakte, verliep het Leko een stuk minder bij Al-Ain FC. Na een halfjaar zat zijn periode in Dubai er alweer op. Een paar maanden later tekende hij op de Bosuil, waar hij hoofdtrainer werd van Antwerp FC. Ondanks een matige voorbereiding, veroverde hij in augustus ten koste van Club Brugge de Beker van België. Leko leek een mooie periode tegemoet te gaan, maar de resultaten vielen tegen, alhoewel Antwerp FC zich plaatste voor de knock-outfase van de Europa League. Leko koos desondanks eieren voor zijn geld en vertrok naar China.

Terugkeer

Dat leidde tot verbaasde reacties. In gesprek met Het Belang van Limburg vertelt hij echter nog geen moment spijt te hebben gehad. ''Ik blijf dit een enorme uitdaging vinden. Sportief zet ik stappen. Vergis je niet, hier werk ik met spelers die op het allerhoogste niveau gespeeld hebben: van Oscar over Mooy tot Arnautovic. Wel vertrok Hulk intussen weer naar Brazilië'', aldus de oud-trainer van Club Brugge en Antwerp FC. In China gaat het nieuwe seizoen deze week van start. Desondanks wilde hij nog wel wat kwijt over een terugkeer naar België. ''Of ik zelf ooit terugkeer naar België? Zéker. Omdat België mijn tweede thuis is'', aldus de Kroaat. ''Mijn kinderen gaan er naar school, worden er groot. Maar mijn werk is nu hier. Ik heb hier een tweejarig contract lopen.''

Of Club Brugge een nieuwe samenwerking met Leko in de toekomst ziet zitten, is natuurlijk nog maar de vraag. Mocht Blauw-Zwart op termijn op zoek gaan naar een nieuwe hoofdtrainer, zal het dossier van de Kroaat wellicht wel besproken worden. Ondanks het mislopen van de landstitel in 2019, kan Leko namelijk terugkijken op een goede periode op Jan Breydel. Zo werd hij niet alleen landskampioen in 2018, maar liet hij Club Brugge ook goed voor de dag komen in de Champions League.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
26/12
Club Brugge
13:30
OH Leuven
zo
8/01
Genk
13:30
Club Brugge
zo
15/01
Club Brugge
13:30
Anderlecht
do
19/01
Sint-Truiden
20:45
Club Brugge
zo
22/01
Club Brugge
18:30
Sporting Charleroi
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Genk 17 30 46
2 Union Saint-Gilloise 17 13 36
3 Antwerp 17 13 35
4 Club Brugge 17 14 33
5 Gent 17 14 30
6 Westerlo 17 4 26
7 OH Leuven 17 4 25
Bekijk de hele stand