Ups en downs voor Club Brugge op de laatste speeldag

Club Brugge was natuurlijk graag met een beter gevoel begonnen aan de voorbereiding op de laatste wedstrijd in de reguliere competitie. Hoewel het er een lange tijd naar uitzag tegen Anderlecht, keerde de koploper met lege handen huiswaarts. Ze heeft dus nog één wedstrijd om het goede gevoel terug te krijgen voordat de Play-Offs van start gaan. Met minder dan een overtuigende overwinning op Royal Excelsior Mouscron zullen de ploeg en haar achterban geen genoegen nemen. In dit artikel blikken we terug op de laatste speeldagen in de afgelopen seizoenen.

2019/2020: Club Brugge-Cercle (2-1)

Er stond in het afgelopen seizoen geen maat op Blauw-Zwart. In de eerste 28 competitiewedstrijden had de ploeg van Philippe Clement 67 punten veroverd. Slechts één keer ging ze onderuit. Dat was op bezoek bij Antwerp FC, dat Club Brugge ook zou verslaan in de bekerfinale van augustus. Club Brugge stevende daarentegen dus in razend tempo op de landstitel af. Op 7 maart 2020 kon het een nieuwe stap zetten. Dan moest er wel worden gewonnen van stadgenoot Cercle. Binnen het uur leidden Clement en co dankzij doelpunten van Hans Vanaken en Krépin Diatta met 2-0. Cercle deed nog wel wat terug, maar de aansluitingstreffer viel te laat om het nog serieus spannend te maken.

Na de Stadsderby stond er nog één wedstrijd in de reguliere competitie op het programma. Die werd echter nooit gespeeld. Het coronavirus gooide roet in het eten. De Pro League zette de competitie op pauze en besloot er uiteindelijk vroegtijdig een einde aan te maken. In Nederland besloot de KNVB om geen landskampioen uit te roepen, maar in België dachten ze daar anders over. Heel gek was dat ook niet. De voorsprong van Club Brugge op nummer twee KAA Gent bedroeg vijftien punten. Ook met de Play-Offs nog op het programma, hadden de Buffalo's dat zeer waarschijnlijk niet meer goedgemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=YfGBAJ_qOsc
2018/2019: Club Brugge-Royal Excelsior Mouscron 1-2

Twee seizoenen geleden begon Blauw-Zwart niet als lijstaanvoerder aan de Play-Offs. De ploeg van toenmalig trainer Ivan Leko was in een spannende titelstrijd verwikkeld met KRC Genk, terwijl Standard ook nog uitzicht had op zilverwerk. Met nog één speeldag voor de boeg, was Club Brugge er veel aan gelegen om koploper Genk niet verder uit te zien lopen. Met een thuiswedstrijd tegen Royal Excelsior Mouscron op het programma, leek Blauw-Zwart in eerste instantie ook een eenvoudige avond tegemoet te gaan. Het liep echter compleet anders.

De bezoekers uit Moeskroen openden na ruim een halfuur de score en hielden vervolgens lang stand. Tot de 72ste minuut. Siebe Schrijvers bracht zijn ploeg op gelijke hoogte. Met nog ruim twintig minuten op de klok, had Club Brugge nog voldoende tijd om ook de winnende te maken. Die viel echter aan de andere kant. Nemanja Antonov was de boosdoener. Hij bezorgde Leko en zijn manschappen een flinke klap, die ze uiteindelijk niet meer te boven kwamen. In de Play-Offs kwam Club Brugge, ondanks mooie zeges tegen KAA Gent, Anderlecht en Standard, uiteindelijk net tekort. Met een voorsprong van twee punten op de Blauw-Zwarten kroonde Genk zich tot landskampioen. Wat als Club niet had verloren van Moeskroen? Clement en co zijn dus gewaarschuwd voor komende zondag.

Siebe Schrijvers en Emmanuel Dennis vieren een treffer van Club Brugge
Siebe Schrijvers en Emmanuel Dennis vieren de gelijkmaker tegen Moeskroen, nog niet wetende dat de bezoekers er alsnog met de drie punten vandoor zouden gaan. (Photo Gregory Van Gansen/Photonews)
2017/2018: Sint-Truiden-Club Brugge 0-1

Drie seizoenen geleden sloot Blauw-Zwart de reguliere competitie af met een voorsprong van twaalf punten op nummer twee Anderlecht. Bij de start van de Play-Offs wordt het totaal punten gehalveerd, dus uiteindelijk bedroeg het verschil nog 'slechts' zes punten. Club Brugge had volledig aan zichzelf te danken dat het niet met een grotere voorsprong aan de Play-Off I begon. De laatste zeven wedstrijden in de reguliere competitie resulteerden namelijk in slechts twee zeges. De ploeg van Leko speelde gelijk tegen Charleroi, Waasland-Beveren, KRC Genk en Standard en verloor van KAA Gent. Charleroi, Genk, Standard en Gent zou ze ook treffen in de Play-Offs, dus dat beloofde wat.

Gelukkig sloot Club Brugge de reguliere competitie nog wel met een goed gevoel af. Na KV Kortrijk werd ook Sint-Truiden verslagen, al was het niet heel overtuigend. Tegen zowel KV Kortrijk als STVV was het verschil slechts één treffer. De winnende tijdens het bezoek aan STVV kwam op naam van Ruud Vormer, zijn tiende van het seizoen. De matige, zeg maar gerust slechte, eindfase van de reguliere competitie was een voorbode voor wat komen ging in de Play-Offs. Club Brugge pakte daarin slechts twaalf van de dertig punten. Desondanks werd het wel landskampioen.

https://www.youtube.com/watch?v=NXssn2dp48s
2016/2017: Club Brugge-Sint-Truiden 2-2

Op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie in het seizoen 2016/2017 ging Club Brugge met 2-1 onderuit op Genk. Door Sint-Truiden op de laatste speeldag te verslaan, hoopte Blauw-Zwart alsnog met een goed gevoel aan de Play-Offs te kunnen beginnen. Zover kwam het echter niet. STVV opende vlak voor rust de voorsprong, maar doelpunten van Hans Vanaken en Claudemir bezorgden de thuisploeg nog voor het uur de voorsprong. Club Brugge vergat echter door te drukken en het duel definitief over de streep te trekken. In de laatste tien minuten kwamen de bezoekers via Pieter Gerkens nog op gelijke hoogte.

De teleurstellende start van de competitie deed schijnbaar veel met Club Brugge, want in de Play-Offs schoot het dramatisch uit de startblokken. Blauw-Zwart begon met een nederlaag bij Gent, speelde vervolgens gelijk tegen Charleroi en Zulte-Waregem en verloor op de vierde speeldag van Anderlecht. Een redelijke eindsprint bezorgde Club Brugge uiteindelijk nog de tweede plek en dus een ticket voor de voorrondes van de Champions League. Anderlecht werd met voorsprong van zeven punten voor de 34ste en vooralsnog laatste keer landskampioen.

2015/2016: OH Leuven-Club Brugge 0-1

Is dit dan het seizoen dat Club Brugge eindelijk weer eens kampioen wordt? Men begon het zich serieus af te vragen. Na ruim tien jaar zonder landstitel waren de club en haar supporters er nodig aan toe. In de reguliere competitie bouwde Club Brugge in de laatste weken een goede voorsprong op de concurrentie op, alhoewel die bij de start van de Play-Offs natuurlijk weer zou slinken. Het was dan ook belangrijk dat de laatste competitiewedstrijd gewonnen zou worden. Op het programma stond de uitwedstrijd tegen OH Leuven, op dat moment de hekkensluiter van de Jupiler Pro League.

Een walk in the park werd het echter niet. Club Brugge had het allesbehalve makkelijk met de ploeg uit Oud-Heverlee en Leuven. De winnende treffer viel pas in de 65ste minuut. Jelle Vossen was de maker. Hoewel de overwinning moeizaam tot stand kwam, begon Club Brugge met een boost aan de Play-Off. Ondanks nederlagen tegen Anderlecht en KRC Genk kwam Blauw-Zwart als sterkste uit de Play-Off I en was de eerste landstitel sinds 2015 dus eindelijk een feit. Kampioen werd de ploeg tegen... Anderlecht.

https://www.youtube.com/watch?v=wKX61l-sXaQ
2014/2015: KVC Westerlo-Club Brugge 1-3

Na de bekerwinst tegen Anderlecht ging het Club Brugge van Michel Preud'homme vol voor de landstitel. Het moest het eerste landskampioenschap in tien jaar tijd zijn. In de reguliere competitie stond Blauw-Zwart een lange tijd bovenaan. Op de laatste speeldag ging het op bezoek bij KVC Westerlo. Eerder in het seizoen was Club Brugge nog met 5-0 te sterk voor Westerlo, dus de uitwedstrijd moest ook wel goedkomen.

En dat kwam het, mede door een ijzersterk eerste uur, waarin Club Brugge dankzij doelpunten van Obbi Oulare en José Izquierdo (twee keer) uitliep naar een 0-3 voorsprong. De thuisploeg prikte er nog eentje binnen bij Mathew Ryan, maar spannend werd het niet meer. Club Brugge begon als de te kloppen ploeg aan de Play-Offs. Jammer genoeg bezweek de bekerwinnaar aan de druk. In de Play-Offs ging ze maar liefst vier keer onderuit. Uiteindelijk trok KAA Gent aan het langste eind.

Lees meer: