Van Danjuma tot Ryan: de duurste verkopen van Club

De transfermarkt moet haar deuren weliswaar nog openen, maar Club Brugge zit allesbehalve stil. De Belgisch landskampioen houdt Philippe Clement en Ruud Vormer langer binnenboord en is op de achtergrond druk bezig om de spelersgroep te versterken. Ze moet echter nog altijd rekening houden met een vertrek van Noa Lang. Hij staat in de belangstelling van Leeds United, dat wel diep in de buidel zal moeten tasten. Lang zou in één klap de duurste verkoop in de clubgeschiedenis kunnen worden. Wie staan er momenteel in de top-10?

Mathew Ryan - 7,00 miljoen euro

Club Brugge ziet zijn aanwinsten uit bijna uithoeken van de wereld invliegen. Zo kwam Ryan in de zomer van 2013 over van het Australische Central Coast. De doelman hield in zijn eerste seizoen in Brugge zestien keer zijn doel schoon en in zijn tweede seizoen deed hij dat nog vaker, namelijk 21 keer. Na twee jaar namen Club Brugge en Ryan alweer afscheid van elkaar. De Australiër vertrok voor een bedrag van zeven miljoen euro naar Valencia. Hij slaagde er in Spanje echter niet in om de verwachtingen waar te maken. Via KRC Genk en Brighton belandde hij afgelopen januari op de bank van Arsenal. Deze zomer gaat hij mogelijk op zoek naar een nieuwe werkgever.

Maxime Lestienne - 7,30 miljoen euro

De in Mouscroun geboren aanvaller maakte in de winter van 2010 transfervrij de overstap naar Club Brugge. Hij kwam uiteindelijk tot 157 wedstrijden, waarin hij 39 keer scoorde. Daarnaast gaf hij ook nog eens 35 assists. Vooral in het seizoen 2013/2014 was hij goed op dreef. Lestienne zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. De verwachting was dat hij een mooie transfer naar het buitenland zou maken. En dat deed hij in de zomer van 2014. Niet naar een Europese topcompetitie, maar naar het Qatarese Al-Arabi SC. Geld is het probleem niet in dat deel van het Midden-Oosten. Al-Arabi betaalde zeven miljoen euro voor Lestienne, die het na één jaar cashen al voor gezien hield. Via Genoa, PSV, Rubin Kazan en Málaga keerde hij in 2019 als speler van Standard terug op de Belgische velden.

  • Maxime Lestienne van Standard
    Maxime Lestienne staat inmiddels alweer een kleine drie jaar onder contract bij Standard. (Photo by Perry van de Leuvert/Orange Pictures)
Obbi Oulare - 7,50 miljoen euro

Clubs uit de Engelse Premier League shoppen graag bij Club Brugge. Dat begon al in 2016. Oulare kwam in de eerste weken van het seizoen 2015/2016 nog negen keer in actie voor Club Brugge. Hoewel hij daarin geen overtuigende indruk maakte, tikte Watford liefst 7,5 miljoen euro af voor zijn komst. Zijn eerste seizoen in Engeland werd er echter een om heel snel te vergeten. Oulare kwam immers slechts vijftig minuten in actie. Na dat seizoen keerde hij als huurspeler bij Zulte-Waregem terug op de Belgische velden. Ook dat werd geen succes. Via Watford, Willem II en Royal Antwerp belandde de aanvaller bij Standard. In het afgelopen seizoen kwam hij echter slechts achttien keer in actie voor de ploeg uit Luik.

Anthony Limbombe - 8,25 miljoen euro

Na een opvallend seizoen in de Nederlandse Eredivisie, streek hij voor amper 2,5 miljoen euro neer op Jan Breydel. Hoewel hij als speler van Club Brugge in 67 wedstrijden slechts zeven keer scoorde, vertrok hij twee zomers na zijn komst voor bijna het viervoudige naar Nantes. In Frankrijk heeft hij de verwachtingen echter (nog) niet waar kunnen maken. Dat komt vooral door blessures. Zo mistte hij in het afgelopen seizoen liefst 22 wedstrijden vanwege een liesblessure. Eenmaal fit deed de coach van Nantes geen beroep op hem. De kans is dus groot dat hij deze zomer vertrekt.

Carlos Bacca - 10,00 miljoen euro

Eén van de weinige spelers die het na een miljoenenvertrek bij Club Brugge waar heeft kunnen maken in een buitenlandse topcompetitie. Sevilla legde in de zomer van 2013 tien miljoen euro neer voor de Colombiaanse topschutter. Hij scoorde 49 keer in twee seizoenen, alvorens de overgang naar AC Milan te maken. Ook daar scoorde hij er flink op los. Sinds de zomer van 2018 staat hij officieel onder contract bij Villareal, waarmee hij in het afgelopen seizoen ten koste van Manchester United de Europa League veroverde. Daardoor mag Bacca het binnenkort weer eens in de Champions League laten zien.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/335351069632761856?s=20
Marvelous Nakamba - 12,00 miljoen euro

Twee zomers geleden klopten de Engelse ploegen nadrukkelijk op de deur van Jan Breydel. Zowel Aston Villa als Bournemouth besloot om voor miljoenen te shoppen bij de toenmalig nummer twee van België. Zo legde Aston Villa twaalf miljoen euro neer voor Nakamba. De middenvelder profileerde zich in België als nuttige speler, maar het was ook weer niet zo dat hij de pannen van het dak speelde. Zijn vertrek zal bij de meeste supporters van Club Brugge nog altijd niet lekker zitten. Om een vertrek naar de Premier League te forceren weigerde hij op een gegeven moment op te komen dagen bij activiteiten van Blauw-Zwart. Inmiddels zit hij bij Aston Villa vooral op de bank.

José Izquierdo - 14,50 miljoen euro

Werd in 2016 uitgeroepen tot beste voetballer op de Belgische velden en liet tijdens zijn laatste seizoen in Brugge zien klaar te zijn voor de stap naar een buitenlandse topcompetitie. De keuze viel op Brighton & Hove Albion, dat een kleine vijftien miljoen euro betaalde voor zijn komst. Izquierdo scoorde in zijn eerste seizoen weliswaar nog vijf keer in de Premier League, maar heeft de verwachtingen eigenlijk geen moment echt waar kunnen maken. Dat kun je hem ook amper verwijten, gezien het feit dat hij in de laatste twee seizoenen sukkelde met blessures. In de voorbije jaargang kwam hij tot slechts acht competitieminuten. Brighton & Hove Albion heeft besloten om het aflopende contract niet te verlengen. Izquierdo is dus transfervrij.

Arnaut Danjuma - 16,46 miljoen euro

Hoewel hij in het seizoen 2018/2019 door een enkelblessure slechts 24 keer in actie kwam voor Club Brugge, had hij zich serieus in de kijker gespeeld. Na één seizoen in België vertrok hij al naar Engeland. Bournemouth had maar liefst 16,46 miljoen euro voor hem over. Zijn eerste seizoen in Engeland werd er echter een om heel snel te vergeten. Danjuma kwam, opnieuw door blessureleed, slechts zestien keer in actie. Daarnaast degradeerde Bournemouth uit de Premier League. In het afgelopen seizoen nam Danjuma echter revanche. In 33 competitiewedstrijden was hij bij 22 doelpunten betrokken. Daarmee speelde hij zich serieus in de kijker.

Krépin Diatta - 16,70 miljoen euro

Club Brugge legde in de winter van 2018 een kleine drie miljoen euro voor hem op tafel. In januari jongstleden vertrok hij voor bovenstaand bedrag naar AS Monaco. Het zegt veel over de ontwikkeling die Diatta doormaakte in Brugge. Blauw-Zwart had zeker niet de intentie om hem te verkopen, maar de aanbieding van de Fransen viel simpelweg niet te weigeren. Daarnaast gunde Club de Senegalees een mooie vervolgstap. Zijn eerste halfjaar in Frankrijk was echter geen succes. Hij kwam weliswaar zestien keer in actie, maar dat was voornamelijk als invaller.

  • Krépin Diatta
    Krépin Diatta heeft in Frankrijk nog niet aan de hoge verwachtingen kunnen voldoen. (Photo by Tomas Sisk / Photo News)
Wesley - 25,00 miljoen

De top-10 wordt aangevoerd door de Braziliaanse spits. Aston Villa shopte in de zomer van 2019 voor 37 miljoen euro bij Club Brugge. Een groot deel van dat bedrag werd geïnvesteerd in Wesley. De Braziliaan maakte met hoge verwachtingen de overgang naar Engeland, maar die heeft hij niet kunnen waarmaken. Evenals Izquierdo sukkelde Wesley in de voorbije twee seizoenen met blessures. In het afgelopen seizoen kwam hij slechts een kwartier in actie in de Premier League. Hoewel zijn contract nog loopt tot de zomer van 2024, is de kans groot dat Aston Villa en Wesley deze zomer afscheid van elkaar nemen.

Lees meer: