Van Nsoki tot Wesley: de duurste aankopen van Club

PHOTONEWS 10936607 012
PHOTONEWS 10936607 012 Foto: © Nico Vereecken/Photo News

Club Brugge hoopt zich op korte termijn te versterken met Mohamed Daramy. Volgens Deense media hebben de Belgen er heel wat voor over om de winger los te weken bij FC Kopenhagen, namelijk zo'n twaalf miljoen euro. Daarmee zou Daramy in één klap de duurste aankoop in de clubhistorie worden. Deze spelers vormen momenteel de top-10.

10 - Bas Dost (4,00 miljoen euro*)

De hardnekkige zoektocht naar een spits leidde Club Brugge in de zomer van 2020 naar Dost. De Nederlander, die op dat moment onder contract stond in Frankfurt, stond weliswaar open voor een vertrek naar Club, maar zijn werkgever wilde hem niet voor een appel en een ei laten gaan. Een paar maanden later had Blauw-Zwart meer succes. Het telde vier miljoen euro neer voor de komst van Dost, die uit de startblokken schoot. Na vijf doelpunten in zijn eerste zes wedstrijden kwam de klad er echter een beetje in. Inmiddels moet hij serieus vrezen voor zijn plek.

9 - Wesley (4,20 miljoen euro)

Zes doelpunten en vier assists. Wesley was in het eerste deel van het seizoen 2015/2016 de grote man bij As Trencin. Dat bleef niet onopgemerkt. Tijdens de winterstop pikte Club Brugge hem voor 4,20 miljoen euro op. Zijn start op Jan Breydel was moeizaam, maar in de seizoenen die volgden groeide Braziliaan uit tot sterkhouder en publiekslieveling. In zijn laatste seizoen in het shirt van Blauw-Zwart scoorde hij zeventien keer en gaf hij tien assists, alvorens voor een slordige 25 miljoen euro naar Aston Villa te vertrekken. Daarmee was hij tot voor kort de duurste verkoop in de clubhistorie.

8 - Hans Vanaken (4,25 miljoen euro)

Eén van de beste aankopen van de voorbije jaren. Vanaken is niet de meest sierlijke speler die ooit voor Club Brugge heeft gespeeld, maar dat maakt niet uit als je zo hard werkt voor de ploeg én vaak op de goede plek staat. Vanaken droeg inmiddels al 291 keer het shirt van Blauw-Zwart. Daarin scoorde hij 86 keer en gaf hij 61 assists. Geweldige statistieken voor een middenvelder. Daarnaast werd hij in 2019 en 2020 verkozen tot beste speler op de Belgische velden.

7 - Kaveh Rezaei (5,00 miljoen euro)

Niet elke aankoop blijkt een succes. Rezaei is daar een goed voorbeeld van. De aanvaller scoorde bij Charleroi aan de lopende band en dus telde Club een slordige vijf miljoen euro voor hem neer. De hoge verwachtingen kon hij echter geen moment waarmaken. Rezaei werd na amper veertien duels in het shirt van Blauw-Zwart alweer verhuurd aan Charleroi, waarvoor hij de voorgaande twee seizoenen in actie kwam. Onlangs trok hij definitief de deur op Jan Breydel achter zich dicht. Hij tekende bij OH Leuven.

Kaveh Rezaei als speler van Charleroi
Club telde vijf miljoen euro neer voor Rezaei, maar zijn komst werd geen succes. (Photo by Peter De Voecht/Photonews)

6 - José Izquierdo (5,01 miljoen euro)

De scouting van Club Brugge blijft niet beperkt tot binnen de Europese grenzen. Dat bleek wel in de zomer van 2014, toen de Belgen net iets meer dan vijf miljoen euro neertelden voor Izquierdo. De vleugelspeler verruilde zijn thuisland Colombia voor een avontuur op Jan Breydel. Dat werd een groot succes. Hij droeg 117 duels het shirt van Club, waarin hij 38 keer scoorde. In 2016 werd hij uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar. Blauw-Zwart verkocht hem uiteindelijk voor veertien miljoen euro aan Brighton. Inmiddels zit Izquierdo zonder club.

5- Michael Krmencik (6,00 miljoen euro)

We hadden het bij Dost over een hardnekkige zoektocht naar een spits. Nou, die begon eigenlijk al ruim een jaar voor zijn komst. Een halfjaar na de komst van David Okereke telde Club zes miljoen euro neer voor Krmencik, die in Tsjechië aan de lopende band scoorde. In België kwam het er echter geen moment uit. Krmencik speelde vooralsnog negentien wedstrijden voor Blauw-Zwart, waarin hij drie keer scoorde. Dit seizoen komt hij op huurbasis uit voor Slavia Praag.

4 - Noa Lang (6,00 miljoen euro)

De supporters van Club moesten vorig jaar lang wachten op de eerste serieuze aanwinst. Op de valreep kwam Lang over van Ajax. In eerste instantie op huurbasis, maar wel met verplichte optie tot koop. Daar kreeg Club geen spijt van. Lang beleefde een geweldig eerste seizoen in België. Zeventien goals, elf assists, de landstitel, vier keer verkozen tot Speler van de Maand en door de Pro League tot Youngster van het Jaar. Deze zomer telde Club zes miljoen euro neer om hem definitief los te weken bij Ajax.

Noa Lang viert zijn treffer tijdens Club-Anderlecht
Lang was in zijn eerste seizoen de absolute uitblinker bij Club Brugge. (Photo by Peter De Voecht/Photonews)

3 - Stanley Nsoki (6,50 miljoen euro)

Odilon Kossounou vertrok vorige maand voor een slordige dertig miljoen euro naar Bayer Leverkusen. Club handelde vervolgens snel en presenteerde Nsoki als zijn vervanger. De Fransman kostte Club een kleine zeven miljoen euro. Hij maakte zijn debuut op Union en kwam ook negentig minuten in actie in de Brugse derby.

2 - Simon Mignolet (7,00 miljoen euro)

Zonder twijfel dé beste aankoop van de afgelopen jaren. Na een jarenlange keepersdiscussie staat er sinds de zomer van 2019 weer een doelman onder de lat die punten pakt voor Club Brugge. Mignolet hield in zijn eerste seizoen zestien keer de nul in 27 competitiewedstrijden. Ook in het voorbije seizoen was hij met vijftien clean sheets met afstand de beste doelman op de Belgische velden. De zeven miljoen euro die Club in 2019 neerlegde bij Liverpool, betaalde Mignolet dus ruimschoots terug.

1 - David Okereke (8,16 miljoen euro)

De Nigeriaan werd in de zomer van 2019 de duurste aankoop in de clubhistorie. Ruim acht miljoen euro had Club over voor zijn komst. Zijn start, met vier doelpunten in zijn eerste drie competitiewedstrijden, was veelbelovend. Die lijn kon Okereke echter niet doortrekken. In het voorbije seizoen kwam hij weliswaar nog 35 duels in actie, maar van de 3.150 te verdelen minuten, kreeg hij er slechts 1.031. Ook dit seizoen zal de Nigeriaan, indien hij niet vertrekt, genoegen moeten nemen met een reserverol.

Okereke scoort tegen Sint-truiden
Mocht Club daadwerkelijk 12 miljoen euro neertellen voor Daramy, vervangt hij Okereke als duurste aankoop in de clubhistorie. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)
  • De bedragen komen van Transfermarkt.
Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
25/02
Club Brugge
13:30
Anderlecht
zo
3/03
Genk
13:30
Club Brugge
zo
10/03
Club Brugge
16:00
OH Leuven
zo
17/03
Sint-Truiden
18:30
Club Brugge
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 26 29 62
2 Anderlecht 26 24 54
3 Club Brugge 26 30 45
4 Antwerp 26 24 44
5 Gent 26 12 42
6 Genk 26 21 40
7 Cercle Brugge 26 5 40
Bekijk de hele stand