Van Vormer tot Lang: Club shopt graag bij de Noorderburen

Denswil en Decarli Club Brugge Sint Truiden
Denswil en Decarli Club Brugge Sint Truiden Foto: © Foto: ©Blue Army

De kans is groot dat Noa Lang zaterdag met Club Brugge meereist naar Luik. Daar wacht het elftal van Philippe Clement de topper tegen Standard. Lang, die Ajax na dit seizoen definitief verruilt voor Blauw-Zwart, is de negende speler in zeven seizoenen tijd die overkomt uit Nederland.

Hoewel Lang een uitstekende voorbereiding kende in Amsterdam, kreeg hij van Ajax-coach Erik ten Hag te horen dat zijn uitzicht op speeltijd nihil was. Dat tot grote verbazing van de supporters van de Nederlandse grootmacht. Minder plotseling en verrassend was het vertrek van Ruud Vormer bij Feyenoord in de zomer van 2014. Hij arriveerde in 2012 in Rotterdam, maar slaagde er niet in om een basisplaats te veroveren.

In Brugge ging hem dat veel beter af. Komende zaterdag speelt hij alweer wedstrijd 279 in het shirt van Blauw-Zwart. In 2018 kreeg hij de Gouden Schoen voor beste speler van de competitie. Met tien doelpunten en zestien assists was hij dat seizoen van onschatbare waarde voor zijn ploeg. Inmiddels draagt hij al een aantal seizoenen de aanvoerdersband en hoopt hij zijn carrière hier af te sluiten.

/><figcaption>Ruud Vormer showt de Gouden Schoen die hij ontving voor zijn prestaties in het seizoen 2017/2018. (Photo by Nico Vereecken / Photonews). </figcaption></figure><!-- /wp:image --><!-- wp:heading {

Denswil en Van Rhijn

Een klein halfjaar na Vormer zijn komst sloeg Club Brugge opnieuw toe in de Eredivisie: Stefano Denswil kwam over van Ajax. Ook voor hem gold dat hij zich in Nederland niet in de basis wist te knokken. In Brugge kende hij een moeizaam begin, maar eenmaal een basisplaats veroverd, stond hij die ook nauwelijks meer af. De landgenoot van Vormer kwam uiteindelijk tot 177 officiële duels voor Club. Vorig jaar zomer maakte hij voor zes miljoen euro de overstap naar Bologna.

Ricardo van Rhijn belandde na het seizoen 2015/2016 op een zijspoor in Amsterdam. Club Brugge kon een multifunctionele verdediger goed gebruiken en pikte hem voor een kleine twee miljoen euro op. In de eerste vier competitiewedstrijden speelde hij geen minuut, maar vervolgens was hij niet meer weg te denken uit de basis. Jammer voor Van Rhijn en Club liep de Nederlander begin 2017 een vervelende enkelblessure op, waardoor hij een aantal wedstrijden moest toekijken. Van Rhijn verloor zijn basisplaats uiteindelijk aan Helibelton Palacios. Club besloot hem het seizoen erop te verhuren aan AZ. Hij keerde uiteindelijk ook niet meer terug.

Het bleef in de zomer van 2016 niet bij de komst van Van Rhijn. Club Brugge plukte groeibriljantje Anthony Limbombe voor 2,50 miljoen euro weg bij NEC. De in Mechelen geboren aanvaller maakte in Nederland indruk met zijn technische bagage en snelheid. In zijn eerste seizoen in Brugge kon hij mede door een schaambeenontsteking de hoge verwachtingen niet waarmaken. In zijn tweede seizoen kreeg hij de supporters bij vlagen op de banken en had hij met zes doelpunten en zes assists een belangrijk aandeel in de landstitel. Na dat seizoen vertrok hij naar het Franse Nantes.

https://www.youtube.com/watch?v=0WP3MnTWhPw

Nakamba en Vermeer

Hoewel zijn vertrek bij Club Brugge niet op de leukste manier tot stand kwam, bewaart menig supporter goede herinneringen aan Marvelous Nakamba. De middenvelder, die in de zomer van 2017 voor drie miljoen euro overkwam van Vitesse, mistte in zijn eerste seizoen slechts vijf wedstrijden. De stofzuiger bewaakte het balans op het middenveld. Het was mede aan hem te danken dat Vormer zo belangrijk kon zijn in aanvallend opzicht. Nakamba kwam uiteindelijk in 67 wedstrijden in actie voor Club Brugge, alvorens hij in de zomer van 2019 op een niet al te nette manier een vertrek naar Aston Villa afdwong. Hij leverde Club wel een mooi bedrag op, namelijk twaalf miljoen euro.

/><figcaption>Nakamba was de stofzuiger op het middenveld van Club Brugge. </figcaption></figure><!-- /wp:image --><!-- wp:paragraph --><p>Ruim drie jaar na de komst van Vormer klopte Club Brugge in januari 2018 opnieuw aan bij Feyenoord. De Belgen waren op zoek naar een nieuwe doelman en dachten met <strong>Kenneth Vermeer</strong> een betrouwbare sluitpost binnen te halen. Het verblijf van de Nederlander in Brugge werd echter geen groot succes. Mede door een peesblessure kwam Vermeer tot slechts acht potjes in het shirt van Club Brugge. In die wedstrijden moest hij acht keer vissen. Na een halfjaar keerde hij alweer terug naar Rotterdam.</p><!-- /wp:paragraph --><!-- wp:heading {

De opvallende opmars van Amrabat

Hoewel de tijdelijke komst van Vermeer geen succes werd, zocht Club Brugge twee maanden na het vertrek van de doelman toch weer contact met Feyenoord. Dit keer moest Sofyan Amrabat de overstap maken naar het Jan Breydel. Een kleine week voor het verstrijken van de transferperiode presenteerde Club Brugge de Marokkaanse middenvelder. In Rotterdam maakte hij zijn belofte niet waar en ook in Brugge maakte hij een moeizame indruk. Mede door blessures en een middenveld dat met onder meer Vormer, Nakamba en Hans Vanaken gewoon heel goed stond, kwam Amrabat niet verder dan dertig officiële duels voor Club Brugge.

Hij besloot zijn geluk dan ook elders te beproeven. Hellas Verona huurde hem in eerste instantie voor één seizoen, maar in de eerste zes maanden had hij al zoveel indruk gemaakt, dat de Italianen hem in januari 2020 al definitief overnamen. Nog in dezelfde maand trok Fiorentina hem aan voor zo'n twintig miljoen euro. Amrabat maakte het seizoen overigens wel af bij Hellas Verona.

Groeneveld

Na het vertrek van Limbombe naar Nantes liet Club Brugge opnieuw haar oog vallen op een parel van NEC. Arnaut Danjuma Groeneveld was de naam. Na het seizoen 2017/2018, waarin hij met dertien treffers en zeventien assists in 30 duels indrukwekkende cijfers kon overleggen, was hij klaar voor een stap hogerop. De verwachting was dat Ajax, PSV of Feyenoord een poging zou wagen, maar het werd Club Brugge, dat slechts een kleine drie miljoen euro op tafel hoefde te leggen. Een koopje, was de conclusie na zijn eerste wedstrijden. Met een geweldige rake knal tegen Atlético Madrid werd hij de jongste Club Brugge-speler ooit die een uitdoelpunt maakte in de Champions League.

https://www.youtube.com/watch?v=QSHnfM4DY8k

Heel lang kon Club Brugge echter niet genieten van Groeneveld. Hij liep een zware enkelblessure op, die hem maanden aan de kant hield. In die periode knokte Krépin Diatta zich in de basis. De Senegalees raakte zijn basisplaats niet meer kwijt. Hoewel hij door zijn blessure een groot deel van het seizoen moest missen, wilde het Engelse Bournemouth hem voor een aardig bedrag overnemen. De Britten hadden een kleine twintig miljoen euro over voor Groenveld zijn komst. De fans zagen hem graag blijven, maar Club Brugge ging overstag met de miljoenen. Zo kwam er na slechts 25 wedstrijden al een einde aan het huwelijk tussen Blauw-Zwart en Danjuma.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand