Vanaken kent opvolger: Refaelov pakt Gouden Schoen

Na vijf jaar is er een eind gekomen aan de hegemonie van Club Brugge. De vijf laatste Gouden Schoen-winnaars waren allemaal spelers van de regerend landskampioen. Dit jaar eindigt er echter niemand van Blauw-Zwart op het podium. De trofee gaat naar een oude bekende: Lior Refaelov (34).

In de afgelopen twee jaar ging de Gouden Schoen naar Hans Vanaken. Hoewel de middenvelder van Club Brugge ook in 2020 goed voor de dag kwam, eindigde hij 'slechts' op de achtste plek van de Gouden Schoen. Zijn teamgenoten Simon Mignolet en Charles de Ketelaere maakten het wel tot de finale, maar staan naast het podium. De trofee gaat dus naar Refaelov, oud-speler van Club Brugge. Op Jan Breydel denkt men nog wel eens terug aan zijn treffer in de bekerfinale tegen Anderlecht in 2015. In de blessuretijd bezorgde hij Blauw-Zwart destijds de beker.

Ook in 2020 was Refaelov trefzeker in de bekerfinale. Een jaar na zijn overstap van Club Brugge naar Antwerp FC deed hij Philippe Clement en co pijn met zijn treffer in de onderlinge strijd in Brussel. Dat doelpunt was voor Refaelov de kroon op een ijzersterk debuutseizoen. Hij vormde een belangrijke pion in het elftal van Antwerp dat verrassend als nummer vier eindigde. Met elf doelpunten in 24 competitiewedstrijden had hij daar een groot aandeel in. Ook in recente eerste seizoenshelft was hij goed op dreef. Zo bezorgde hij The Great Old in de Europa League nog een 1-0 overwinning op Tottenham.

Refaelov haalde het met 271 punten uiteindelijk ruim van Raphael Holzhauser, de smaakmaker van Beerschot (187 punten). Paul Onuachu, de topscorer van KRC Genk én de Jupiler Pro League, completeerde het podium met 86 punten.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1349479021130739712?s=20
Lees meer: