Vanaken komt niet aan de bak, maar: ''Dat is geen schande''

Hoewel het EK pas een goeie week onderweg is, staan vanavond al de eerste wedstrijden van de laatste speelronde van de groepsstage op het menu. De Rode Duivels komen maandagavond weer in actie. Door de zeges tegen Rusland en Denemarken zijn ze al zeker van de laatste zestien. Het is dus aannemelijk dat Roberto Martínez tegen Finland een aantal sterkhouders buiten zijn basiself houdt. Komt Hans Vanaken dan eindelijk in actie? Hij moest het vooralsnog doen met een rol als tribuneklant.

Een groot deel van de Rode Duivels reageerde verbaasd op het feit dat Martínez Vanaken opnam in zijn 26-koppige EK-selectie. De middenvelder van Club Brugge verkeerde immers in mindere vorm en had in het shirt van de Rode Duivels ook geen onbetwistbare indruk achtergelaten, al was hij in maart tegen Wit-Rusland nog wel twee keer trefzeker. De critici van Vanaken kunnen vooralsnog hun hart ophalen, want Martínez deed dit EK nog geen beroep op hem. Voor de middenvelder en de achterban van Club Brugge is dat jammer, maar volgens analiste Imke Courtois eigenlijk niet meer dan logisch.

''Ik denk dat hij er ook maar bij is omwille van die extra man die Martínez mocht meepakken. Op zich is dat al een enorme eer en je weet nooit of er nog blessures vallen'', vertelde Courtois aan tafel van het programma Villa Sporza. Frank Boeckx, voormalig doelman van onder meer Antwerp FC en Anderlecht, sloot zich daarbij aan. ''Ik denk dat hij er een beetje bij is zoals een 'derde keeper'. Je hebt hem nodig voor de trainingen etc. Maar dat is geen schande'', vertelde hij. De concurrentie op het Belgische middenveld is immers moordend. ''Bovendien heb je spelers als Tielemans, Praet, Dendoncker en zeker De Bruyne die op zijn posities spelen'', voegde Boeckx er nog aan toe.

Lees meer: