'Veel dominanter kan Club in België niet meer worden''

©Photo News
©Photo News Foto: © https://blauwzwartfans.be/2021/07/veel-dominanter-kan-club-in-belgie-niet-meer-worden/

Terwijl de supporters van Club Brugge met smart zitten te wachten op de eerste zomeraanwinst, kondigde de landskampioen vrijdagochtend aan de eigenaarsstructuur te versterken. Dat doet ze onder meer met de komst van een nieuwe aandeelhouder: Orkila Capital. In gesprek met Het Laatste Nieuws laat sporteconoom Thomas Peeters daar zijn licht over schijnen.

Bart Verhaeghe vertelde op de site van Club Brugge trots te zijn om ''een duidelijke, stabiele en mooie toekomst te kunnen aankondigen''. Begin dit jaar haalde de voorzitter van Blauw-Zwart al het nieuws door de beursgang aan te kondigen. Zover kwam het uiteindelijk niet. ''De bedoeling van Verhaeghe en co is duidelijk. Hun investeringen te gelde maken is niet gelukt met de geplande beursgang, nu zijn ze er via een investeringsmaatschappij wél in geslaagd'', aldus Peeters.

Op de vraag of dit een exitstrategie van Vincent Mannaert en Verhaeghe zou kunnen zijn, zegt de sporteconoom het volgende. ''Ik kan niet in hun hoofden kijken, ik weet niet hoe ze de toekomst zien. Ergens kan je zeggen dat dit het ideale moment zou zijn, want veel dominanter kan Club Brugge in België niet meer worden. Ik zou er alvast niet van uitgaan dat dit een exitstrategie is. Het is een handig middel om wat liquide middelen voor hunzelf vrij te maken. Geld dat vastzat in de club, waarmee ze nu andere dingen kunnen doen.''

In buitenlandse handen

Volgens Peeters hoeft Club Brugge, ondanks het feit dat het deels in handen van buitenlandse investeerders komt, niet bang te zijn dat het de controle verliest. ''Verhaeghe behoudt nog steeds de controle en dat is wat hij wou. Een investeringsmaatschappij die in zoveel bedrijven investeert, heeft geen zin in de operationele leiding. Je kunt je daar niet mee bezighouden. Ze zullen er misschien op toezien dat er niet teveel geld over de balk wordt gegooid, maar that’s it.''

De intreding van Orkila Capital zorgt in ieder geval voor een flinke kapitaalinjectie. Niet alleen pompt Orkila twintig miljoen euro in de club om haar zowel sportief als op het vlak van merkbeleving te versterken. Ook neemt de investeringsgroep aandelen over van de bestaande aandeelhouders voor een totale waarde van dertig miljoen euro.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
10/12
Mechelen
13:30
Club Brugge
zo
17/12
Club Brugge
13:30
Gent
vr
22/12
RWDM
20:45
Club Brugge
di
26/12
Club Brugge
20:45
Union Saint-Gilloise
za
20/01
Club Brugge
20:45
Westerlo
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Anderlecht 16 15 34
3 Gent 16 8 29
4 Antwerp 16 18 27
5 Club Brugge 16 14 26
6 Genk 16 13 25
7 Cercle Brugge 16 3 25
8 Sint-Truiden 16 -4 22
Bekijk de hele stand